Eugen Nicolăescu a fost întrebat de un jurnalist, sâmbătă, într-o conferinţă de presă susţinută la Ploieşti, dacă poate estima când se va eradica şpaga din sistemul de sănătate românesc, el răspunzând: „Eu nu sunt utopic”.
„În ceea ce priveşte şpaga din spitale, eu cred că şpaga în genere nu poate fi eradicată de mâine că vrem noi să o eradicăm. Ea trebuie să facă parte dintr-un program amplu şi complex, adică: creşterea salarizării medicilor şi asistenţilor, care trebuie să fie un lucru corect. Trebuie să-i dai omului, ca să poţi să-i ceri. Dacă un om primeşte o leafă decentă, atunci automat poţi să-i ceri: potoleşte-te cu şpaga că s-ar putea să ai lucruri grele şi complicate la care trebuie să răspunzi. Până atunci e o complicitate între medic, asistent şi cetăţean”, a spus Nicolăescu.
În acest context, ministrul Sănătăţii i-a spus altui ziarist, care insista să pună întrebări privind atenţiile pe care unii medici şi asistenţi medicali le primesc de la pacienţi, că nu se poate rezolva „azi, ce nu se rezolvă de 70 de ani în România”.
„Dumneavoastră vreţi să rezolvăm azi ce nu se rezolvă de 70 de ani în România. Eu încerc să vă spun că vrem să facem un program foarte complex, care să atingă multe puncte ca să poată să rezolve. Este un studiu făcut de Banca Mondială în urmă cu vreo trei ani, are nişte propuneri, ne uităm pe ele şi încercăm să le găsim în următorii ani la fiecare câte o rezolvare”, a spus Eugen Nicolăescu.
Ministrul Sănătăţii a făcut, sâmbătă, o vizită în judeţul Prahova, unde s-a întâlnit cu reprezentanţi ai spitalelor, ai Casei de Asigurări de Sănătate, parlamentari şi autorităţi locale.
Accesul presei la discuţiile dintre Eugen Nicolăescu şi reprezentanţii sistemului de sănătate prahovean a fost interzis, fiind motivat de faptul că este dorinţa ministrului ca presa să nu asiste la discuţii.
Întrebat, în conferinţa de presă de după întâlnire, de ce nu a fost de acord cu prezenţa presei la discuţiile cu managerii de spitale şi cu autorităţile locale, Nicolăescu a spus că el nu a solicitat aşa ceva şi că decizia de a interzice accesul presei la discuţii nu îi aparţine.