„Deci au găsit soluţii mai bune poate decât dacă ar fi deschis un spităluţ care era un simplu azil de trecere şi se pot găsit soluţii, dar haideţi să le facem după criterii, după indicatori, nu după cum ni se pare nouă, după emoţii, după păreri personale”, a declarat, într-o conferinţă de presă, Eugen Nicolăescu.
Ministrul Sănătăţii a precizat că a solicitat autorităţilor din toate judeţele să facă o analiză asupra spitalelor publice din zonele lor, iar până la 30 iunie să vină cu „cu propria strategie”.
„Le-am spus tuturor că dacă s-a făcut o prostie imensă atunci când s-au închis fără niciun fel de discernământ, fără niciun fel de analiză, pur şi simplu politic, au decis aşa că trebuiau să închidă nişte spitale să reducă de fapt un număr de paturi, că ăsta a fost scopul şi să bifeze o îndeplinire a unor obiective cu FMI, am zis măcar acum să facem cu cap o analiză serioasă. De aceea am şi cerut strategia fiecărui judeţ, de aceea aştept până la 30 iunie fiecare judeţ să vină cu propria strategie şi acolo să analizăm: într-un judeţ e nevoie de toate spitalele pe care le are, e nevoie să mai reducă, e nevoie să mai crească, e nevoie de toate specialităţile, cum stau cu personalul medical, cum stau cu infrastructura. După ce facem această analiză venim şi spunem facem aşa, aşa, aşa. Eu nu vreau să îndreptăm o prostie cu o altă prostie”, a declarat ministrul Sănătăţii, referindu-se la posibilitatea redeschiderii spitalelor.
Eugen Nicolăescu a mai spus că, în opinia sa, ministerul pe care îl conduce „nu trebuie să fie patron de spitale” şi că tocmai de aceea a lansat ideea conform căreia unele dintre spitalele preluate de la Ministerul Transporturilor să fie predate unor universităţi, iar celelalte spitale CFR să fie predate unor consilii judeţene sau consilii locale.
Un număr de 67 de spitale au fost închise la 1 aprilie 2011, printr-o decizie a Guvernului, în mandatul lui Cseke Attila. Multe sunt acum centre de permanenţă, cu medici de familie, unele s-au transformat în cămine de bătrâni, iar altele, puţine, au rămas funcţionale prin decizii ale instanţei. Angajaţii din aceste unităţi sanitare au fost redistribuţi în alte spitale sau au putut opta să rămână în unităţile reprofilate.