„Eu am triplat veniturile rezidenţilor, iar guvernarea PDL le-a tăiat 25 la sută. USL a repus cei 25 la sută. Nu avem posibilitatea creşterilor de salarii în 2013, dar vă readuc aminte declaraţia domnului prim-ministru, că toţi banii din reorganizare şi restructurare rămân la nivelul sănătăţii. Dacă rămân toţi banii pe care i-am estimat, vom discuta cu Ministerul Finanţelor să-i putem duce spre o eventuală creştere a salariilor rezidenţilor. Poate, spun poate. Că va fi o creştere cu 10%, că va fi cu 13%, mi-e greu să spun. Să închidem subiectul de reorganizare şi restructurare, să vedem ce bani rămân şi apoi putem face o discuţie„, a spus ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, la adunarea CMR cu tema” Relaţia medic-pacient în România”.
Cu acelaşi prilej, Eugen Nicolăescu a vorbit despre proiectele Ministerului Sănătăţii pentru 2013, subliniind problema reorganizării spitalelor şi a schimbării statutului medicilor, scrie Mediafax.
„Politicile publice trebuie să se schimbe în acest domeniu. Să regândim statulul medicului şi din punct de vedere al salarizării. Am declanşat procedura prin care avem un grup de lucru ce pregăteşte proiectul privind reorganizarea şi restructurarea, partea cea mai complicată, «nuca», după cum se spune, adică spitalul, acolo unde avem mulţi medici, mulţi asistenţi, dar care trăiesc pe lefuri de nimic. Este un sistem care nu este controlat cum trebuie, în care mulţi îşi fac de cap, drept pentru care am spus să vedem cum putem schimba statulul spitalului şi statulul medicului, astfel încât să fie medici care să ia mii de euro pe lună pentru că muncesc şi medici care ia foarte puţin pentru că nu muncesc. Astfel, relaţia medic-pacient se poate aşeza pe un palier de normalitate”, a explicat Nicolăescu.
Potrivit ministrului, în noul sistem, medicul ar avea mai multe opţiuni, respectiv să lucreze exclusiv în spital sau având contract cu diverse unităţi sanitare. „Dacă schimbăm statulul medicilor, trebuie să vedem cum o facem. Poate (medicul – n.r.) vrea să fie angajatul unui spital, poate nu vrea să meargă pe la mai multe spitale. Deci un medic poate să fie angajatul exclusiv al spitalului, şi atunci trebuie să vedem cum îl plătim pe medicul acela ca să stea acolo, să fie motivat să muncească pentru acel spital. Atunci, nu va mai fi nevoie să avem grilă de salarizare bugetară. Sau să îi putem oferi posibilitatea medicului să lucreze într-o secţie privată a acelui spital. Un medic poate să-şi desfăşoare activitate independent, ca profesionist, pe baza autorizării de liberă practică dată de CMR. De asemenea, un medic poate lucra part-time la un spital şi la alte nu ştiu câte cabinete, sigur, respectând circuitele etice cu plimbarea pacienţilor”, a explicat demnitarul.
Nicolăescu a mai spus că ministerul Sănătăţii va stabili, în perioada următoare, criteriile pentru stabilirea salariilor din sistem. „Să vedem ce criterii stabilim pentru treptele de salarizare. Salariile vor ţine cont de multe criterii, printre care profesionalism, performanţă. Pentru unii, s-ar putea ca salariile să scadă, dar probabil nu sub un anumit prag. Noi ne-am propus să terminăm proiectul în vară, iar apoi să intre în debzbatere publică până în toamnă şi apoi să fie aplicat”, a declarat ministrul.