Ministrul Sănătăţii a declarat luni că a prezentat formele intermediare a patru proiecte de acte normative care urmează să fie promovate de către Ministerul Sănătăţii: legea malpraxisului, legea de salarizare a personalulului medical, statutul spitalelor şi pachetul de bază pentru servicii medicale.
În ce priveşte proiectul de lege privind malpraxisul, discuţiile pentru perfectarea lui vor continua săptămâna viitoare cu Colegiul Medicilor, astfel încât la sfârşitul lunii iulie acest proiect să poată fi prezentant în Guvern, iar în a doua parte a lunii august să fie aprobat şi trimis în Parlament.
Legat de Legea de salarizare a personalului medical, ministrul a precizat că mai sunt încă multe lucruri de clarificat şi este necesară mărirea ritmului de lucru în grupurile care gestionează acest subiect.
„O serie de criterii şi indicatori vor fi ajustaţi astfel încât să putem face estimări. Nu este un proiect de lege uşor pentru că a născut multe discuţii, de obicei de natură tehnică, nu politică”, a precizat Nicolăescu, potrivit Mediafax.
Întrebat ce se va întâmpla cu salarizarea personalului medical fără studii superioare, Nicolăescu a precizat că şi în cazul acestor angajaţi vor fi elaborate criterii de performanţă şi de apreciere în funcţie de care să poată creşte salariile.
Ministrul Sănătăţii a precizat că ideea principală va fi necesitatea ca personalul sanitar să fie scos din subcategoria salariaţilor bugetari, astfel încât salarizarea lor să poată fi negociată.
Preşedintele Colegiului Medicilor din România, Vasile Astărăstoae, a declarat, în urmă cu două săptămâni, că medicii şi restul personalului din sistemul sanitar ameninţă din iulie cu proteste, greve şi chiar demisii, din cauza salariilor mici, a condiţiilor de lucru şi a modului în care sunt trataţi angajaţii din sănătate.
Personalul medico-sanitar reclamă, în primul rând, salariile mici, echivalentul a 200 de euro pe lună pentru un rezident şi, respectiv, 500 de euro în cazul unui specialist, dar şi condiţiile de lucru şi modul în care este tratat de către autorităţi şi chiar de către unii pacienţi.