Eugen Nicolăescu a mai spus că invită toate părţile cu responsabilităţi în sistemul sanitar la discuţii şi dezbateri şi solicită ca orice manifestare a personalului medical să nu-i afecteze pe pacienţi.
„Fac apel la responsabilitate şi echilibru”, a solicitat Nicolăescu.
Minsitrul a mai spus că, începând de sâmbătă, conducerea Ministerului Sănătăţii (MS) va fi disponibilă pentru orice dialog solicitat.
Nicolăescu a precizat că îi aşteaptă pe profesioniştii din sistemul sanitar abia de sâmbătă pentru că miercuri trebuie să participe la şedinţa Consiliului de Administraţie al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS) şi apoi la şedinţa de Guvern, iar joi şi vineri este plecat la dezbateri organizate în Iaşi, Bacău, Piatra Neamţ, Focşani şi Buzău.
Ministrul a mai spus că au fost organizate deja patru dezbateri regionale cu sute de profesionişti din sistem, alte trei sunt deja programate, iar la sfârşitul lunii septembrie sunt prevăzute alte runde de discuţii cu Colegiul Medicilor din România, Colegiul Farmaciştilor, asociaţii de medici şi pacienţi, sindicate şi manageri de spitale.
Eugen Nicolăescu a dat asigurări că, la nivelul ministerului, se analizează toate propunerile primite şi a amintit că, încă de la începtul mandatului, a atras atenţia faptului că reforma sistemului sanitar se poate face doar cu amplă consultare.
Declaraţiile lui Nicolăescu vin după ce reprezentanţii Coaliţiei profesioniştilor din sistemul de sănătate au anunţat, în 6 septembrie, măsurile de protest care vor avea loc în perioada următoare.
Astfel, protestele vor începe din 18 septembrie, cu pichete în faţa Ministereului Sănătăţii şi Ministerului de Finanţe, astfel de acţiuni urmând să fie organizate zilnic până în 27 septembrie, iar în noiembrie ar putea fi declanşată greva generală, cu asigurarea unei treimi din activitate, dacă până atunci guvernanţii nu răspund solicitărilor medicilor.
De asemenea, în octombrie, va avea loc un miting în faţa Guvernului.
Reprezentanţii personalului sanitar au mai spus că s-ar putea să existe şi demisii în bloc, dar şi anularea contractelor medicilor de familie cu casa de asigurări de sănătate.
Principala nemulţumire a personalului sanitar este legată de nivelul salariilor.
Lista revendicărilor, aprobată de Coaliţia profesioniştilor din sistemul de sănătate, conţine şase solicitări majore, respectiv alocarea a minumum 6% din PIB pentru sănătate, o legislaţie care să garanteze independenţa profesională a celor care lucrează în sistemul public şi privat, o lege specifică sistemului de sănătate în care proiectul privind performanţa să reprezinte un capitol, apărarea demnităţii şi renunţarea la denigrarea profesioniştilor de către autorităţi, organizarea unităţilor medicale cu paturi în sistem public pentru asigurarea unor servicii prompte şi de calitate pentru pacienţi, precum şi consultarea reală a Coaliţiei cu privire la orice măsură ce poate afecta funcţionarea sistemului de sănătate.
În cazul în care liderii coaliţiei nu vor fi invitaţi pentru negocierea solicitărilor, atunci aceştia îşi rezervă dreptul declanşării mişcărilor revendicative, a anunţat prof. Vasile Astărăstoae, preşedintele Coaliţiei.
Potrivit lui Astărăstoae, dacă solicitările generale ce vor fi prezentate Executivului pot fi negociate, astfel încât alocarea a 6% din PIB sau dublarea salariilor să se facă eşalonat, solicitările privind dublarea salariilor rezidenţilor nu se negociază. „Pentru aceasta, se cere rezolvare imediată”, a subliniat, vineri, acesta.
Colegiul Medicilor din România (CMR) a trimis anterior membrilor organizaţiei scrisori prin care îi anunţă că vor fi organizate proteste în stradă, se arată într-un document obţinut de MEDIAFAX.