Potrivit reprezentantului Ministerului Sănătăţii, principala problemă care nu poate fi rezolvată imediat este cea privind alocarea a 6% din PIB acestui domeniu, despre care Nicolăescu a susţinut că va creşte gradual până în anul 2016 conform programului de guvernare.
„Am convenit că putem să creştem finanţarea sistemului sanitar ca să ajungem la 6% şi din alte surse. Am identificat încă patru alte canale. Urmează să le aprofundăm, să le analizăm cu mai mult profesionalism şi în final toate să meargă să fie apreciate de către Guvern. Am identificat multe soluţii la problemele pe care coaliţia le-a ridicat, avem pentru o mare parte dintre ele termene şi modalităţi de realizare chiar dacă nu pot fi rezolvate imediat ne-am propus anumite etape prin care să ajungem la soluţionare şi avem un singur punct în divergenţă care nu depinde rezolvare numai de Ministerul Sănătăţii. Am convenit cu acest obiectiv (n.r. 6% din PIB) trebuie să îl atingem conform programului de guvernare în 2016, dar până atunci nu trebuie să se aştepte şi că este nevoie să se facă o prioritizare a modului în care se vor aloca procente în fiecare an ca să se ajungă la acest stadiu”, a declarat Nicolăescu.
Potrivit demnitarului, vor fi găsite trei căi de soluţionare prin care să statueze în Legea 95 că personalul medical nu face parte din categoria funcţionarilor publici şi nu poate fi asimilată acestei profesii de personal.
„(…) Există probleme din practică pe care medicii mi le-au sesizat referitoare la confidenţialitatea convorbirilor dintre pacient şi medici care trebuie protejate de data aceasta şi să fie clar prin lege sub atenţionarea de sancţionare dacă nu se respectă prevederea legală. Eventual să facem o modificare a Codului Penal la care iarăşi trebuie să avem un punct de vedere al Ministerului Justiţiei în ceea ce înseamnă că interceptările convorbirilor telefonice dintre medic şi pacient nu pot utilizate în afara cadrului legal”, a afirmat ministrul.
El a spus că în cazul în care Guvernul va acorda indexări salariale în anul 2014, personalul sanitar ar trebui să aibă prioritate şi totodată acordarea indexării să se facă în procente mai mari pentru personalul cu salarii mai mici şi în procente mai mici pentru personalul cu leafă mai mare.
Referindu-se la medicina şcolară, Nicolăescu a spus că s-a decis formarea unui colectiv care să arate clar care sunt obiectivele, cum pot fi ele atinse, care vor fi instrumentele pentru a atinge aceste obiective.
„Am avut câteva discuţii pe medicina şcolară şi cea dentară. A rămas aici să facem un colectiv care să ne spună până la urmă foarte clar care sunt obiectivele medicinei şcolare, cum pot fi ele atinse, care vor fi instrumentele pe care le vom avea la dispoziţie ca să le atingem. Am convenit împreună cu cei care reprezintă medicina şcolară să facem această trecere în revistă şi în final să găsim soluţii până la sfârşitul anului iar anul următor în prima parte a anului împreună şi cu MEN care se ocupă de partea de învăţământ superior să găsim care sunt acele modificări legislative necesar ca să putem să atingem obiectivele pe care ni le-am propus”, a mai spus demnitarul.