„Putem să gândim un alt sistem de plată a medicilor, să schimbăm salarizarea, să nu-i mai lăsăm pe medici şi asistenţi să fie bugetari, să nu mai fie în grila de salarizare bugetară. Eu nu cred că locul lor este acolo. Să facem un sistem prin care competenţa şi profesionalismul medicilor să fie citeriile fundamentale prin care ei să fie plătiţi. Avem deja un draft la acest proiect de lege, pe care îl vom transmite spre consultare Colegiului Medicilor”, a declarat, marţi, ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, citat de Mediafax.
El a precizat că, probabil, la sfârşitul lunii mai sau începutul lunii iunie ar putea avea forma finală a proiectului de lege, pe care să o supună dezbaterii publice.
„Sperăm să avem forma finală a legii până la sfârşitul lunii mai, începutul lunii iunie, pe care să o supunem dezbaterii publice şi mai departe să trecem la judecată în societatea românească a unui asemenea proiect de lege. Acea lege reprezintă modalitatea prin care sistemul se perfecţionează, se schimbă, se modifică, se radicalizează din punct de vedere al eliminării neajunsurilor şi al promovării valorilor, aş spune al îmbunătăţirii modalităţilor prin care se realizează zilnic în raport cu pacientul. Vrem ca medicul român să înţeleagă că locul cel mai important pe care trebuie să îl aibă este să trateze pacientul din România”, a mai spus Nicolăescu.
Ministrul Muncii, Mariana Câmpeanu, a recunoscut că atât timp cât medicii sunt undeva la sfârşitul grilei de salarizare, este dovada că „de la început s-a pornit cu lipsă de respect faţă de această categorie”.
„În grila de salarizare a legii unitare, medicii şi asistenţii erau în ultima treime din această grilă. Am spus că voi face toate eforturile ca această grilă să fie modificată. Lucrez la acest aspect, dar nu pot să dau un orizont de timp, pentru că, ştiţi, este vorba totdeauna de buget”, a spus Câmpeanu.
Ea a precizat că medicii au numeroase probleme nu numai salarizarea, ci şi cu faptul că nu au aparatura de care au nevoie pentru a-şi face meseria şi, în unele spitale, nici măcar condiţii de igienă.
Ministrul Muncii a adăugat că este normal ca salarizarea medicilor să nu se mai facă la fel ca pentru funcţionarul de la ghişeu, însă a subliniat că trebuie „să avem grijă cu salarizarea după competenţă”. „Nu aş vrea ca un medic să lucreze după normă, câte operaţii face într-o lună, cu atât să fie salarizat. Pentru că putem să cădem în extrema cealaltă şi beneficiul medical să nu fie cel pe care îl aşteptăm. Cred că totdeauna trebuie undeva să avem şi cuvântul responsabilitate în atenţie tot timpul”, a mai spus Câmpeanu.
Din 2007 până în prezent, aproximativ 14.000 de medici români au ales să profeseze în altă ţară. Numai anul trecut au plecat din România mai mult de 2.400 de specialişti.
Consiliul Investitorilor Străini (FIC), prin Grupul de Lucru pe Sănătate, cu sprijinul Ministerului Sănătăţii, au lansat marţi campania „De profesie: medic în România”(www.deprofesiemedic.ro), sub sloganul „Toţi pentru medici, medici pentru toţi”. Iniţiativa îşi propune să contribuie la soluţionarea uneia dintre cele mai stringente probleme ale sistemului de sănătate din România, exodul personalului medical din ţară, care afectează starea de sănătate a românilor pe termen lung şi are consecinţe severe asupra economiei naţionale.
Cu cei peste 14.000 de medici care au părăsit ţara din 2007 până în prezent, România are o rată a migraţiei doctorilor de 9%, în timp ce media europeană este de 2,5%, potrivit datelor Colegiului Medicilor din România (CMR).