„Suntem pe cale să fim expulzaţi din Venezuela: ni s-au confiscat paşapoartele, nu ni s-a comunicat motivul expulzării şi nici n-am primit vreun document care să justifice de ce suntem daţi afară din ţară„, a declarat spaniolul Esteban Gonzalez Pons, unul dintre cei cinci deputaţi europeni – toţi din cadrul Partidului Popular European (PPE, dreapta şi centru-dreapta), într-o înregistrare video filmată pe Aeroportul Maiquetia din Caracas.
„Noi suntem prima delegaţie internaţională care urma să-l viziteze pe preşedintele interimar Juan Guaido. Problema nu este că nu suntem lăsaţi să intrăm, ci că nu este lăsat preşedintele interimar să vadă vreo autoritate străină în Venezuela„, a mai deplâns el.
Juan Guaido l-a denunţat imediat, pe Twitter, pe „uzurpatorul care creşte preţul a ceea ce este un fapt: tranziţia. Să exercităm toată presiunea necesară pentru a oune capăt această uzurpare. Să continuăm!”.
Ministrul de Externe al lui Nicolas Maduro Jorge Arreaza a explicat, pe acelaşi canal, că, „pe căi oficiale diplomatice„, Caracasul a „notificat acum mai multe zile grupul de eurodeputaţi care pretindeauu că vizitează ţara, în scopuri conspirative, că nu vor fi primiţi şi le-a cerut să renunţe şi să evite astfel altă provocare„.
Regimul lui Nicolas Maduro, susţinut de Rusia, China Turcia, Iran şi Cuba deţine controlul frontierelor ţării.
Juan Guaido, preşedintele Parlamentului venezuelean, care s-a autoproclamat preşedinte interimar la 23 ianuarie, este recunoscut, la rândul său, de aproximativ 50 de ţări, în frunte cu Statele Unite, însă nu deţine pârghiile puterii executive. Opozantul le-a dat întâlnire susţinătorilor săi sâmbăta viitoare, cărora le-a cerut să care ajutorul umanitar depozitat în ţări frontaliere. El a promis că la acea dată ajutorul va intra „orice s-ar întâmpla”, „pe mare sau pe uscat”, pentru a forma o „avalanşă umanitară”, cu riscul unei probe de forţă cu armata, loială lui Nicolas Maduro, care vede în ajutor un pretext al unei intervenţii militare a Statelor Unite.