NICOLAS SARKOZY a fost arestat. Aceasta este o măsură fără precedent împotriva unui fost şef al statului francez, a declarat o sursă judiciară.
NICOLAS SARKOZY a sosit marţi dimineaţa la birourile Brigăzii Anticorupţie, unde urma să fie audiat. O maşină neagră cu geamuri fumurii, în care se afla fostul şef al statului în perioada 2007-2012, a sosit la sediul direcţiei centrale a poliţiei judiciare la Nanterre, o suburbie a Parisului.
Anchetatorii încearcă să stabilească dacă fostul preşedinte a încercat să obţină informaţii de la un înalt magistrat privind o investigaţie care îl viza, în schimbul promisiunii unui post de prestigiu.
Avocatul lui NICOLAS SARKOZY a fost reţinut luni în acest presupus caz de trafic de influenţă şi încălcare a secretului de instrucţie.(procedură de anchetă, n.r.) Thierry Herzog a fost reţinut pentru a fi interogat de biroul anticorupţie al poliţiei judiciare. Doi înalţi magistraţi francezi, Gilbert Azibert et Patrick Sassoust, audiaţi începând de luni, au mandatele de arestare prelungite cu 24 de ore, începând de luni, potrivit aceleiaşi surse. Ei au fost reţinuţi luni.
În cadrul unei anchete judiciare deschise la 26 februarie de către Parchetul Naţional Financiar, anchetatorii vor astfel să afle dacă NICOLAS SARKOZY a fost informat în mod ilegal în legătură cu punerea sa sub ascultare.
Relansarea acestei afaceri judiciare survine în contextul în care NICOLAS SARKOZY este tot mai des citat în Franţa pentru o revenire în politică prin preluarea din nou a conducerii partidului său de dreapta (UMP), intrat într-o criză fără precedent din cauza unui scandal privind o serie de facturi false.
Reţea de informatori din justiţie şi poliţie şi finanţările ilegale pentru campanie
Anchetatorii bănuiesc existenţa unei adevărate reţele de informatori în sânul Justiţiei şi al Poliţiei franceze, prin care aceasta l-ar fi informat pe Sarkozy despre procedurile judiciare care îl vizau, scrie presa franceză.
Bănuielile anchetatorilor s-au manifestat cu ocazia unei investigaţii privind presupusa fianţare a campaniei electorale din 2007, a lui NICOLAS SARKOZY, care îşi anunţase candidatura la funcţia supremă în stat, de către regimului libian al fostului disctator Muammar Gaddafi. Justiţia a procedat la interceptarea a două telefoane folosite de către Sarkozy, în 3 şi 19 septembrie 2013. Interceptările au scos la iveală faptul că fostul preşedinte francez şi avocatul său erau fosrte bine informaţi asupra procedurilor judiciare aflate în desfăşurare la Curtea de Casaţie privind o altă anchetă, aceea de sponsorizare ilegală a campaniei fostului şef al statului de către moştenitoarea miliardară a „imperiului” cosmeticelor L’Oreal, Liliane Bettencourt, reaminteşte presa franceză.
Thierry Herzog a declarat că Gilbert Azibert a fost delegat la Camera Civilă şi că nu se afla atunci, „în niciun caz”, în poziţia de a face presiuni asupra preşedintelui camerei Penale a Curţii de Casaţie şi a celor zece magistraţi aflaţi în componenţa acesteia.
Anchetatorii au scos însă la iveală faptul că Avocatul General avea acces la serviciile intranet al Curţii şi că îl cunoştea pe Patrick Sassoust, membru al Camerei Penale.
SARKOZY rupe tăcerea
Fostul preşedinte francez nu a mai rezistat la un moment dat şi a rupt tăcerea, denunţând, la sfârşitul lunii martie, în revista Figaro, „metodele demne de STASI„(fosta poliţie politică a regimului comunist din RDG, n.r.) şi „instrumentarea justiţiei” de către Executivul socialist al actualului preşedinte francez, Francois Hollande.
Pentru Sarkozy, punerea sub ascultare a telefoanelor sale prin ordin judecătoresc reaminteşte de „călcarea în picioare a principiilor sacre ale Republicii” franceze.