„Nu sunt încă sigur că se va întâmpla acest exit al ENEL-ului din România. Asta se va vedea în zilele următoare. Problema ENEL-ului ţine de noua lor strategie şi de noul lor CEO care a fost instalat. Nu are nicio legătură cu mediul de afaceri din România care cred că este în continuare unul extrem de atractiv„, a precizat ministrul delegat pentru Energie, Răzvan Nicolescu, potrivit Agerpres.
Enel speră să obţină un preţ bun pe activele pe care le are iar România speră, la rândul său, că această importanţă strategică pe care Dobrogea o are să fie luată în considerare.
„Vom vedea ce va fi în săptămânile viitoare, însă avem nişte discuţii strânse, drept pentru care am venit cu o delegaţie mai mare din România pentru a rezolva lucrurile pozitiv„, a mai spus Răzvan Nicolescu.
Pe de altă parte, ministrul delegat pentru Energie a arătat, încă o dată, că România este pregătită să facă faţă oricărei situaţii de întrerupere de furnizare de gaz pe o perioadă lungă de timp, inclusiv în condiţiile în care iarna ar fi una dificilă, pentru că ţara are producţie proprie.
„Repet: România este o ţară care în domeniul energetic are o istorie proprie de care putem să fim mândri, are un prezent despre care putem spune că este un prezent bun şi, probabil, este singura ţară din UE care are perspective ca în 4-5 ani să devină independentă energetic datorită producţiei şi descoperirilor făcute în Marea Neagră„, a subliniat Nicolescu.
Pe de altă parte, el a vorbit şi despre proiectul de colaborare între compania ANSALDO şi Institutul de la Piteşti, un proiect în domeniul cercetării nucleare extrem de important.
„Companiile din Italia sunt binevenite în România să investească. Ţara noastră este un mediu atractiv. Ceea ce ne dorim este, evident, să fim atractivi pentru investitori iar aceştia să fie serioşi, să trateze cu respect statul român, să plătească taxele şi să se comporte corect„, a mai arătat ministrul citat.
În perioada 18-19 septembrie 2014, ministrul delegat pentru Energie se află la Roma unde se întâlneşte cu delegaţii ale Ministerului Dezvoltării Economice din Italia şi ENEL. La colocvii au participat, din partea română, alături de ministrul delegat pentru Energie, ambasadorul României în Italia, Dana Manuela Constantinescu, şi consilierul economic al Ambasadei României, Marius Cristea.