„E o moțiune prin care cer demiterea ministrului Oprea. Ar fi bine ca cei care depun astfel de moțiuni să pună mâna să mai citească regulamentele și legile și Constituția, pentru că (…) președintele Senatului nu va supune dezbaterii moțiunile simple care vizează finalități specifice moțiunii de cenzură — adică să retragi încrederea cuiva, să ceri demiterea cuiva. Această interpretare nu am dat-o eu, este dată de Decizia 148 a CCR pentru cazul Monica Macovei. Printr-o moțiune simplă s-a cerut demiterea acesteia și acest lucru a fost declarat neconstituțional de către CCR”, a afirmat marți, la Senat, Nicolicea.
Citeşte şi: Puiu Haşotti: Moţiunea simplă, un gest politic la o atitudine condamnabilă a lui Gabriel Oprea
El a adăugat că, potrivit Constituției, „un ministru nu este demis, ci revocat”, scrie Agerpres.
„De fiecare dată, la Cameră, când a venit o astfel de moțiune, eu am insistat să nu fie pusă în dezbatere dacă vizează astfel de lucruri, finalități specifice unei moțiuni de cenzură pentru că încalcă decizia CCR și, de fiecare dată, s-a ținut cont de opinia mea”, a mai spus Nicolicea.
Deputatul UNPR a arătat că, potrivit Constituției, „Guvernul răspunde solidar”. „Dacă vrei să cadă un ministru, Parlamentul nu poate să facă decât să doboare întreg Guvernul”, a explicat Nicolicea.
El a precizat că „într-un stat de drept (…) deciziile Curții sunt obligatorii și pentru liberali”.
„Dacă se va pune (n.r. pe ordinea de zi a plenului), se va contesta. Dar eu sunt convins că nu se va pune, pentru că domnul Tăriceanu este printre cei care știu foarte bine Constituția, deciziile Curții și Regulamentul Senatului”, a mai spus Nicolicea.
Liberalii au depus, marți, la Senat moțiunea simplă îndreptată împotriva ministrului de Interne, Gabriel Oprea. Documentul, intitulat „Gabriel Oprea, demis pentru sfidare, aroganță, abuz și dispreț în exercitarea funcției publice”, este semnat de 49 de senatori liberali și neafiliați.
Citeşte şi: PNL a depus moţiunea simplă împotriva vicepremierului Gabriel Oprea la Senat
Potrivit vicepreședintelui social-democrat al Senatului, Ioan Chelaru, data la care va fi dezbătută și supusă votului senatorilor moțiunea va fi stabilită de către președintele Camerei superioare, Călin Popescu-Tăriceanu.