„Cu privire la legea care nu a fost votată, cea a amnistiei şi graţierii. (…) De ce este pusă pe ordinea de zi: şi ca să renunţi, şi ca să o retrimiţi la comisie, şi să o aprobi şi să o respingi este obligatoriu să intre pe ordinea de zi. Evident că va fi luată în discuţie, dar, calendaristic, nu cred că mai poate să intre în vigoare, dacă va mai intra vreodată în vigoare, înainte de 1 februarie. Iar după 1 februarie, o lege de amnistiere se aplică mult mai greu pentru că amesteci unii condamnaţi cu pedepse foarte mari anterior, cum ar fi fost cei de 12-15 ani – şi exagerez puţin dând un caz ipotetic – cu condamnaţi care, dacă ar fi trecut Codul lui Predoiu, ar fi avut doi ani şi jumătate – trei ani”, a afirmat Nicolicea, într-o conferinţă de presă, citat de Agerpres.
În context, el a arătat că pedepsele propuse de Cătălin Predoiu, în perioada în care deţinea funcţia de ministrul al Justiţiei, pentru infracţiuni ca darea şi luarea de mită, traficul de influenţă, erau mai mici decât cele prevăzute de vechiul Cod Penal sau chiar decât cele adoptate în noul Cod.
Citeşte şi Năstase propune modificări la Legea graţierii. Vezi ce articol vrea să fie introdus
„Dacă ai fi pus un prag mai sus, scăpau toţi cei noi (condamnaţii – n.r.), dacă pui un prag mai vechi, nu se mai face dreptate între cei vechi şi cei noi. Deci o lege de amnistiere dată înainte de Codul penal nou putea să aibă un efect de dreptate şi justiţie. O astfel de chestiune imediat după intrarea în vigoare a noului Cod nu spun că nu poate să mai facă dreptate şi justiţie, dar cu foarte multe amănunte pe care trebuie să le faci ca să nu existe nedreptăţi mai mari decât au existat”, a spus deputatul PSD.
Comitetul liderilor de grupuri parlamentare de la Camera Deputaţilor a decis marţi scoaterea de pe ordinea de zi a proiectului de lege privind amnistierea unor infracţiuni şi graţierea unor pedepse.
Propunerea legislativă a fost introdusă însă pe ordinea de zi a Camerei Deputaţilor, cameră decizională, la sesiunea de vot final, ce va avea loc pe 17 decembrie.