Nicu Alifantis îl plânge pe Victor Socaciu, artistul folk care a încetat din viață la 68 de ani.
Alifantis susține că vestea morții artistului a căzut ca un fulger și că îi va cinsti mereu creația pe care a lăsat-o în urmă și pe care o consideră de neprețuit în peisajul folk din România. Nicu Alifantis consideră că Socaciu ar mai fi putut face multe proiecte care să bucure inimile publicului.
„A fost o veste îngrozitoare. Într-adevăr Victor a fost un artist pentru că a avut har, pentru că ne lasă acum niște cântece deosebit de frumoase, iar puterea glasului lui, felul în care umplea șcena prin prezența sa, o să fie lucruri de care ne vom aminti cu drag și le vom duce lipsa. În clipa în care moare un artist e foarte trist pentru că rămâne în urmă o rană, iar anii trec, iar astfel de răni devin din ce în ce mai dese. Dumnezeu îl iubește, și așa cum Dumnezeu îl iubește l-am iubit și noi, și toți cei care i-au iubit muzica și au venit la spectacolele sale. În momentele astea ai un sentiment de revoltă și îți spui fir-ar să fie, omul ăsta chiar ar mai fi putut să facă foarte multe lucruri. Dumnezeu să-l odihnească, condoleanțe familiei și prietenilor și tuturor iubitorilor muzicii folk”, a transmis Nicu Alifantis, potrivit Antena3.
Victor Socaciu a murit la 68 de ani! Interpretul de muzică folk Victor Socaciu fusese internat, în luna septembrie, de urgență la Spitalul Clinic de Nefrologie ”Carol Davila” din București.
Artistul, care a suferit un transplant de rinichi în urmă cu trei ani, avea probleme renale. Artistul sufereă și de diabet, dar a fost infectat și cu COVID-19, în luna aprilie 2021, fiind internat timp de 3 săptămâni.
Artistul ar fi contractat virusul chiar în timpul festivalul folk de la Breaza, care a avut loc în primăvară. Deși s-a desfășurat online, la festival au fost prezenți și spectatori.
”În sala în care vom performa, live, vom avea o mână de spectatori, pur şi simplu pentru atmosferă, crearea unei atmosfere, să nu cântăm la un perete, ci să cântăm la 20 – 30 de oameni şi atunci acel schimb energetic pe care îl presupune dialogul artistic să fie posibil”, spunea, la momentul respectiv, Victor Socaciu.
Pe data de 27 august, Victor Socaciu a anunțat, pe pagina sa de socializare, că în ultima perioadă a avut câteva ”probleme de sănătate”, însă lucrurile se îndreaptă spre normalitate și se află în convalescență.
Marina Almăşan, despre Victor Socaciu: „Nu ştiu dacă merg la înmormântare”
”Dragi prieteni, din păcate în ultima perioadă am avut câteva probleme de sănătate. Mă bucur să vă spun că acum sunt bine, dar încă în convalescență. Ca urmare nu voi putea participa la evenimentul de sâmbătă, 28 august, la Brașov Folk Fest. Vă îmbrățișez cu drag și vă asigur că ne vom revedea în septembrie! România cântă!”, a scris artistul în mediul online.
Născut pe 14 ianuarie 1953 la Brașov, Victor Socaciu a provenit dintr-o familie de oameni simpli, dar „foarte deschiși”, după cum spunea chiar artistul în biografia sa, unde a mărturisit că era atât de impresionat de romanțele pe care i le cântau părinții săi, încât se ascundea sub masă și plângea – chiar dacă nu înțelegea ce însemna o iubire trecută.
Biografia lui Victor Socaciu
1969 – Urmeaza cursurile de ghitara clasica la Scoala Populara de Arta – Brasov, la clasa prof. Martinescu.
1978 – Absolvent al Facultatii de Electromecanica – inginer
1970 – debuteaza pe scena cu trupa rock Zodiac.
1973 – activeaza in cadrul Cenaclului `Dacia Felix` din Centrul Universitar Brasov iar primele sale cantece folk (`Trenul`, `Tinta intre bine si rau`, `Sub scutul amurgului`) se bucura de un real succes in mediul studentesc
1975 – debut radio cu piesa `Nalucile amintirilor`
1976 – debuteaza in Cenaclul `Flacara` la Teatrul National Bucuresti
1976 – debut TV cu piesa `Oltule`
Membru in Cenaclul `Flacara` in perioada 1976 – 1982, al Serbarilor Scanteii Tineretului in perioada 1983 – 1984
Semneaza muzica spectacolului `Tinerete fara batranete` de Eduard Covali – Teatrul Dramatic Brasov
Semneaza coloana sonora a spectacolului de muzica si poezie `Muntele dragostei` la Teatrul Ion Creanga – Bucuresti – 1987 – 1989
Producator al Festivalului National – Concurs de muzica folk `Om Bun` incepand din 1991
Turnee in: China – 1986, Coreea – 1986, URSS – 1984, Germania – 1985, 1999, 2002 si 2003, Republica Moldova – 1990, 1993, 1996 si 2001, Canada – 1999 si 2001, SUA – 1996, 1999 si 2002, Suedia – 1996, etc.
Realizator a emisiunii saptamanale la TVR – `Vanare de vant`, intre 1997-1999
Semneaza genericele mai multor emisiuni radio si TV printre care: `Omul chitara`, `Oameni de zapada` respectiv `Ceaiul de la ora 5`, `Insomniile Corinei` `Cazuri si necazuri in dragoste`, `Vanare de vant`, `Arca Marinei`, `Personalul de Costinesti`, `Bun de tipar`, `Tunelul timpului`, `Multumesc`, `Ora fara catalog`
Semneaza peste 450 de cantece declarate la UCMR – ADA.