Plafonarea tarifelor RCA e în dezbatere în momentul de față, iar Ministerul de Finanțe amână înființarea unei noi companii de stat în domeniu.
“Avertizăm companiile de asigurări să nu speculeze perioada de criză practicând tarife exagerate în detrimentul consumatorilor din piață. Dacă vom constata că vor dezavantaja asigurații, nu vom ezita să aplicăm toate măsurile necesare pentru protejarea cetățenilor care au nevoie de polițele RCA”, a declarat Nicu Marcu la Digi24.ro.
Ministerul de Finanțe a înaintat spre dezbatere, la propunerea ASF, o propunere de Hotărâre de Guvern referitoare la limitarea tarifelor RCA la nivelul tarifelor de referință.
Citește și ASF anunţă Top 3 titluri la Bursă, Top 3 companii asigurări şi Top 3 fonduri de pensii în România
După criza din piața asigurărilor produsă de falimentul City Insurance, au început discuții legate de nevoia apariției unei noi societăți care să pătrundă pe piața RCA din România. CEC Bank spunea, cu un an în urmă, că va iniția demersurile pentru înființarea unei noi companii de asigurări în vederea obținerii autorizațiilor necesare, estimându-se o perioadă de șase luni pentru operaționalizare.
Ministerul de Finanțe spunea recent că ”CEC Bank SA parcurge etapele de înființare a societății de asigurări, fiind demarată întocmirea documentației legale și obținerea avizelor necesare pentru înființare”.
Legea 132 din 2017 privind asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto spune că înființarea unei noi companii de asiguări cu capital de stat trebuia făcută în decursul anului 2018. “Ministerul Finanţelor Publice, în termen de 12 luni de la intrarea în vigoare a prezentei legi, poate elabora actul normativ pentru înfiinţarea/preluarea unei companii de asigurări, cu capital de stat, în domeniul asigurărilor RCA şi altor tipuri de asigurări”, e precizat la articolul 47 din legea respectivă.