BĂDĂLĂU NICULAE, la data faptelor consilier de conturi în cadrul Curții de Conturi a României și vicepreședinte al Autorității de Audit din cadrul aceleiași instituții, pentru comiterea infracțiunilor de:
– dare de mită, în formă continuată,
– trafic de influență
Persoană fizică, reprezentant al unei societăți comerciale, pentru comiterea infracțiunii de complicitate la dare de mită.
În ordonanța procurorilor se arată că, în cauză, există date și probe care conturează următoarea stare de fapt:
În datele de 09.08.2022 și 19.11.2022, inculpatul Bădălău Niculae, în calitatea menționată mai sus, i-ar fi pretins unui primar de comună să atribuie un contract privind ”Reabilitare sistem de alimentare cu apă potabilă…,”, estimat la valoarea de 7.071.925 lei fără TVA, unei societăți administrată de o rudă a acestuia, lăsând să se creadă că are influență asupra unei persoane din conducerea Companiei Naționale de Investiții (C.N.I.), pe care ar fi promis că o va determina să asigure finanțarea a două proiecte depuse la această instituție de către primăria respectivă.
În perioada 2021-2022, în contextul derulării unui contract pe care aceeași primărie îl avea încheiat cu aceeași societate comercială, privind ”Înființare rețea de alimentare cu apă …”, inculpatul Bădălău Niculae, prin intermediul celeilalte persoane cercetate în prezenta cauză, i-ar fi oferit edilului mai multe sume de bani pentru ca în schimb acesta să efectueze în continuare plățile către firma respectivă, chiar și pentru lucrări neconforme.
În același context, după ce, la data de 19 noiembrie 2022, inculpatul Bădălău Niculae i-ar fi promis primarului remiterea unui procent de 7% din valoarea contractului menționat mai sus (4.903.959,97 lei fără TVA) dar și dintr-un viitor contract a cărui atribuire urmarea să o obțină pentru aceeași firmă de la primăria respectivă, în data de 25 noiembrie 2022, prin intermediul aceluiași om de afaceri, i-ar fi remis edilului 35.000 lei, reprezentând o parte din suma de bani promisă.
În total, inculpatul Bădălău Niculae i-ar fi promis primarului suma totală de 170.000 euro, ce reprezintă procentul de 7% din valoarea celor două contracte.
Ştirea iniţială
Niculae Bădălău ar fi făcut trafic de influență la mai multe instituții și autorități, în vederea acordării de contracte finanțate din fonduri publice către firmele deținute de copiii săi, pe care, în realitate, le-ar fi controlat chiar el.
La sediul DNA a venit și Gabi Bădălău, fiul lui Niculae Bădălău. În sediul DNA a intrat, la un moment dat, și celebrul avocat Florian Șurghie, potrivit Hotnews.
Niculae Bădălău a mai fost cercetat în 2013 pentru trafic de influență, pentru că ar fi „apărat interesele unei societăți comerciale implicate în circuitul financiar fraudulos prin demersuri făcute atât la nivelul conducerii Agenției Naționale pentru Administrare Fiscala (ANAF), cât și pe lângă persoane cu funcții în instituțiile de stat din judetul Giurgiu (prefectura, conducerea Agentia de Plati si Interventii in Agricultura (APIA)”.
Niculae Bădălău este în prezent vicepreședinte în cadrul Curții de Conturi, ocupă această funcție din octombrie 2020, atunci când a și renunțat la funcțiile de conducere din PSD și la cariera politică începută din 2012. În momentul în care a devenit parlamentar PSD, a fost și ministru al Economiei timp de un an.