Niculae Bădălău: Comercianţii vor fi obligaţi să informeze consumatorii români privind dublul standard

Comercianţii vor avea obligativitatea să informeze consumatorii români în privinţa dublului standard, după adoptarea Directivei Omnibus privind modernizarea legislaţiei din domeniul protecţiei consumatorilor, a declarat  ministrul Economiei, Niculae Bădălău.
Romania TV
30 mart. 2019, 14:53
Niculae Bădălău: Comercianţii vor fi obligaţi să informeze consumatorii români privind dublul standard

„Este o directivă extrem de complicată, pentru că, ştiţi şi dumneavoastră, erau extrem de multe interese, dar vineri, pe 29 martie, ambasadorii statelor membre, reuniţi în cadrul Comitetului Reprezentanţilor Permanenţi al Consiliului, au convenit asupra poziţiei Consiliului cu privire la acest obiectiv. În acest proiect avem şi dublul standard, care a tot fost vehiculat, astfel încât statele membre să poată să-şi facă o legislaţie corectă şi, la produse cu acelaşi ambalaj, să putem să determinăm dublul standard. Ceea ce este important este că, după adoptarea acestei directive, comercianţii vor avea obligativitatea să informeze consumatorii români privind dublul standard. Dacă produsele sunt diferite calitativ, comerciantul este obligat să informeze consumatorul că produsul pe care îl are pe raft este diferit de cel din alte state”, a explicat Niculae Bădălău, potrivit Agerpres.

Ministrul a menţionat că Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorului (ANPC) va face controale vizavi de acest aspect. De asemenea, a menţionat că prin laboratoarele Larex din fiecare judeţ se va determina acest dublu standard.

ANPC închide un important dosar legislativ, Directiva privind modernizarea legislaţiei din domeniul protecţiei consumatorilor (OMNIBUS), a informat Ministerul Economiei.

Potrivit documentului, ambasadorii statelor membre reuniţi în cadrul Comitetului Reprezentanţilor Permanenţi al Consiliului au convenit vineri, 29 martie 2019, asupra poziţiei Consiliului cu privire la un proiect de directivă de modificare a patru directive în vigoare ale UE, care protejează interesele consumatorilor.

Directiva acoperă un domeniu larg de reglementare, ea modificând următoarele directive: pe cea privind practicile comerciale incorecte (Directiva 29/2005/CE), pe cea privind drepturile consumatorilor (Directiva 2011/83/UE), directiva privind clauzele abuzive (Directiva 93/13/CEE) şi pe cea privind indicarea preţului (Directiva 98/6/CE).

„Propunerea agreată azi (vineri – n. r.) de statele membre aduce drepturile consumatorilor în era digitală şi asigură o mai bună implementare a legislaţiei, în special în cazurile transfrontaliere. Privind aspectele ce ţin de standardele produselor alimentare duble, Preşedinţia Română a reuşit să medieze cu succes un dosar delicat. De astăzi, societăţile care comercializează produse alimentare în cadrul excepţiilor aprobate trebuie să-şi informeze consumatorii cu privire la faptul că produsul este diferit comparativ cu alte produse prezentate ca fiind identice, astfel încât consumatorul să ia o decizie în cunoştinţă de cauză. Intenţia a fost să construim un text care să prevină abuzurile şi să ofere un cadru juridic care să poată fi la îndemâna statelor membre. Este un mare pas înainte pentru cetăţenii UE şi, implicit, pentru cei români”, a afirmat Niculae Bădălău, ministrul român al Economiei.

Printre principalele aspecte reglementate se numără transparenţa online, preţul personalizat, reducerea de preţ, vânzarea la distanţă şi dublul standard.

În comunicat sunt enumerate câteva aspecte cheie pe care le presupune această Directivă. Astfel, în ceea ce priveşte transparenţa online, ierarhizarea ofertelor online, atunci când se realizează o căutare online pe site-urile comparative, pieţele online şi magazinele de aplicaţii (app store) vor trebui sa informeze consumatorii cu privire la principalii parametrii care influenţează ordinea în care ofertele de bunuri şi servicii sunt prezentate, precum şi importanţa acestor parametrii principali raportaţi la ceilalţi parametri. Informarea se va realiza printr-o secţiune specifică, direct şi uşor accesibilă de către consumatori de pe pagina de căutare.

Pentru a putea face o alegere în cunoştinţă de cauză atunci când cumpără online, consumatorii trebuie informaţi dacă a fost efectuată o plată directă sau indirectă pentru promovarea produsului, inclusiv pentru promovarea acestuia cu prioritate comparativ cu alte produse (higher ranking).

În ceea ce priveşte recenziile consumatorilor, se consideră ca fiind practici comerciale incorecte declaraţiile comercianţilor potrivit cărora anumite recenzii pentru produse aparţin unor consumatori care au utilizat sau au cumpărat produsele, fără a lua măsuri rezonabile şi proporţionate pentru a verifica dacă aceste recenzii chiar aparţin unor astfel de consumatori, depunerea sau desemnarea unei alte persoane fizice sau juridice să depună recenzii false sau interpretarea în mod eronat a unor recenzii în scopul promovării de produse.

Referitor la preţul personalizat, consumatorii trebuie informaţi dacă preţul a fost personalizat ca urmare a utilizării algoritmilor. Având în vedere posibilitatea comercianţilor de a utiliza mijloace automate pentru detectarea comportamentului online al consumatorilor şi a realizării profilului acestora, consumatorii trebuie informaţi în mod clar dacă preţul prezentat este personalizat în baza utilizării unor astfel de algoritmi. De altfel, conform Regulamentului privind protecţia datelor personale, comercianţii sunt obligaţi să ceară acceptul consumatorilor cu privire la utilizarea algoritmilor, inclusiv cu privire la realizarea profilului consumatorilor.

De asemenea, consumatorii trebuie informaţi în mod clar cu privire la reducerile de preţ. Astfel, anunţurile privind reducerile de preţ trebuie să menţioneze preţul anterior şi preţul redus. Preţul anterior este preţul cel mai mic aplicat de comerciant într-o perioadă de timp anterioară datei aplicării reducerii, perioadă ce nu poate fi mai mică de o lună. Statele membre pot avea reglementări diferite în cazul bunurilor ce se deteriorează rapid, a celor care sunt pe piaţă de mai puţin de 30 de zile sau a reducerilor succesive de preţ.

Pentru protejarea consumatorilor de practicile comerciale agresive sau înşelătoare ce pot fi utilizate în cazul vizitelor nesolicitate la domiciliul consumatorilor şi al excursiilor organizate de comercianţi cu scopul promovării sau vânzării de produse, statele membre pot adopta prevederi naţionale mai restrictive faţă de cele prevăzute în legislaţia europeană.

În plus, în astfel de cazuri, statele membre pot extinde dreptul de retragere al consumatorilor de la 14 zile la 30 de zile sau pot chiar să acorde consumatorilor dreptul de a se retrage din contract inclusiv în situaţia anumitor circumstanţe prevăzute explicit în Directivă, ca de exemplu: din contractele de prestări servicii, după prestarea completă a serviciilor, chiar dacă executarea a început cu acordul prealabil expres al consumatorului şi chiar după ce acesta a confirmat că a luat cunoştinţă de faptul că îşi va pierde dreptul la retragere după executarea completă a contractului de către comerciant; furnizarea de bunuri sau servicii al căror preţ depinde de fluctuaţiile de pe piaţa financiară pe care comerciantul nu le poate controla şi care pot avea loc pe parcursul perioadei de retragere; furnizarea de bunuri confecţionate după specificaţiile prezentate de consumator sau personalizate în mod clar; furnizarea de bunuri sigilate care nu pot fi returnate din motive de protecţie a sănătăţii sau din motive de igienă şi care au fost desigilate de consumator. În prezent, cele patru cazuri menţionate mai sus sunt excluse de la dreptul de retragere al consumatorilor pentru contractele încheiate la distanţă.

Totodată, prevederile sunt menite să ajute statele membre să administreze aspectele legate de dublul standard. Astfel, textul prevede că pot fi diferenţe semnificative între bunuri doar dacă acestea sunt justificate prin factori legitimi şi obiectivi, cum ar fi legislaţia naţională, materia primă sau strategiile voluntare care vizează îmbunătăţirea accesului la alimente sănătoase. Consumatorii trebuie informaţi cu privire la faptul că bunurile sunt diferite din cauza factorilor legitimi, însă rămâne la latitudinea comercianţilor cum furnizează informaţia. Autorităţile competente evaluează dacă această diferenţă este uşor identificabilă de consumatori prin analizarea disponibilităţii şi a gradului de adecvare a informaţiei.

Textul Directivei va fi adoptat de plenul Parlamentul European în a doua parte a lunii aprilie 2019.

DailyBusiness
Vortex polar în România! ANM anunță prognoza meteo până pe 9 decembrie 2024
Spynews
El este polițistul care a murit în Timiș. Flavius avea 21 de ani și a fost găsit fără suflare de un coleg
Bzi.ro
Fosta vedetă din România a ajuns fără dinți în gură! Cerșește în Anglia și își reneagă familia!
Fanatik.ro
Peștele cu care România rupea norma în Europa. Icrele lui, considerate delicatese, mergeau la export, se făceau capturi impresionante
Capital.ro
România își pierde valorile ce-au scris istorie. S-a stins o mare stea: Un loc special în inimile noastre
Playtech.ro
Câți ani ar putea petrece Mario Iorgulescu după gratii. Procurorii cer pedeapsă maximă: Sentința se dă pe 4 decembrie
DailyBusiness
Se dau 44.000 de euro GRATIS. Ce dosar trebuie să depui
Adevarul
Semnul demenței care se vede când urci scările. Tendința care ar trebui să dea de gândit
wowbiz.ro
Ce a trăit Raluca Pastramă alături de Ibrahim Ibru! Motivul pentru care s-a căsătorit cu el, deși a știut de la început că face o greșeală: „M-am simțit dorită. Cu Pepe nu am simțit niciodată dragoste extraordinară”
Spynews
Mihaela Borcea, primele declarații despre cererea în căsătorie! Când are loc nunta și cum arată inelul pe care l-a primit de la Sorin
Spynews
Temperaturile extreme au făcut primele victime în România. Doi bărbați au murit de frig în Harghita
Evz.ro
Doliu în sportul românesc. A dispărut un nume de referință
Ego.ro
După ce ar fi gafat cu Marica, Ioana Tamaș și-a expus trupul perfect! Imaginile cu ea arată de ce nu i-aputut rezista fostul tricolor
Prosport.ro
FOTO. Imagini incendiare cu Eugenie Bouchard. Cum a putut să apară îmbrăcată, mai mult dezbrăcată
kanald.ro
Un polițist din Timiș, în vârstă de doar 21 de ani, a decedat la serviciu. Tânărul a fost găsit inconștient în toaleta secției
Cancan.ro
Vedeta care a sărăcit după un mare scandal! Acum locuiește la o fermă unde crește capre și cultivă legume
Playsport.ro
IMAGINILE MOMENTULUI! Arbitra de 24 de ani a fost prinsă cu observatorul de 3 ori mai în vârstă ca ea și video-ul compromițător a fost făcut public!
Capital.ro
Medicamentele care te lasă fără permis. În cât timp se elimină substanța activă din corp
StirileBZI
De ce se aprinde becul roșu de la congelator: Care sunt cele mai frecvente cauze și ce poți face
Prosport.ro
FOTO. Andreeea Bălan, apariție spectaculoasă la Protevelion 2025. Rochia a lăsat la vedere mult
stirilekanald.ro
VIDEO El este polițistul care a murit chiar în secție! Flavius avea doar 21 de ani. Care este cauza decesului: „Un om tânăr, muncitor, mereu dornic să înfrunte provocările”
substantial.ro
Beyonce face istorie la Grammy cu cele mai multe nominalizări din toate timpurile
MediaFlux
Incineratorul Repsan Energy Oarja, închis de autorități după o descindere de proporții! Bomba ecologică a fost oprită și destructurată
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Time Out a numit cele mai neglijate destinații turistice din Europa de vizitat în 2025. Un oraș din România este pe locul 9