Niculae Bădălău a fost trimis în judecată de DNA, pe 16 decembrie, în dosarul în care este acuzat că i-a oferit mită 170.000 de euro unui primar din judeţul Giurgiu în schimbul acordării unor contracte de lucrări publice.
Bădălău va fi judecat pentru dare de mită şi trafic de influenţă. Dosarul lui va fi judecat de magistrații de la Tribunalul Giurgiu. În rechizitoriul DNA se menționează că Bădălău a comis faptele în perioada în care era consilier de conturi în cadrul Curții de Conturi și vicepreședinte al Autorității de Audit din cadrul aceleiași instituții.
Bădălău a contestat măsura arestului preventiv, dar Curtea de Apel Bucureşti i-a respins cerea, marţi, 27 decembrie.
„Solutia pe scurt: ÎNCH. 637/CO-CP/ În baza art. 425 ind. 1 alin. 7 pct. 1 lit. b C.pr.pen. rap. la art. 205 C.pr.pen. respinge ca nefondate contestaţiile formulate de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie-Direcţia Naţională Anticorupţie şi contestatorul inculpat BĂDĂLĂU NICOLAE împotriva încheierii din camera de consiliu din data de 20.12.2022 a judecătorului de cameră preliminară din cadrul Tribunalului Giurgiu-Secţia Penală pronunțată în dosarul nr. 1977/122/2022/a1.1. În baza art. 275 alin. 2 C.proc.pen. obligă contestatorul inculpat la plata sumei de 200 de lei, cu titlu de cheltuieli judiciare către stat. În baza art. 275 alin. 3 C.proc.pen. cheltuielile judiciare avansate de stat, ocazionate de soluţionarea contestaţiei formulate de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie-Direcţia Naţională Anticorupţie, rămân în sarcina statului. Definitivă. Pronunţată în cameră de consiliu, azi, 27.12.2022”, se arată în decizia instanţei.
Conform anchetatorilor, în 9 august și 19 noiembrie 2022, Bădălău i-ar fi pretins unui primar de comună să atribuie un anumit contract unei societăți administrate de o rudă a inculpatului. Contractul viza „Reabilitarea sistemului de alimentare cu apă potabilă…,” fiind estimat la valoarea de 7.071.925 lei fără TVA. În schimbul acestui “serviciu”, inculpatul ar fi promis că va determina o persoană din conducerea Companiei Naționale de Investiții (C.N.I.), asupra căreia a lăsat să se înțeleagă că are influență, să asigure finanțarea a două proiecte depuse la această instituție de primăria respectivă, potrivit DNA.
În perioada 2021-2022, în contextul derulării unui contract pe care aceeași primărie îl avea încheiat cu aceeași societate comercială, privind „Înființare rețea de alimentare cu apă…”, Niculae Bădălău prin intermediul celeilalte persoane cercetate în prezenta cauză, i-ar fi oferit primarului mai multe sume de bani pentru ca, în schimb, acesta să efectueze în continuare plățile către firma respectivă, chiar și pentru lucrări neconforme.
În 19 noiembrie 2022, Bădălău i-ar fi promis primarului că îi va da 7% (170.000 euro) din valoarea contractului menționat, dar și dintr-un viitor contract a cărui atribuire urmărea să o obțină pentru aceeași firmă, de la primăria respectivă.
Ulterior, în 25 noiembrie 2022, prin intermediul aceluiași om de afaceri, Bădălău i-ar fi remis edilului 35.000 lei, reprezentând o parte din suma de bani promisă în legătură cu contractul în derulare. În cauză au fost dispuse măsuri asigurătorii.
În 5 decembrie, Bădălău a fost demis de la Curtea de Conturi.