În momentul în care a fost adus la Tribunalul Constanţa, unde se judecă propunerea procurorilor de arestare preventivă, Nicuşor Constantinescu a declarat că reţinerea sa este un abuz al DNA.
Întrebat de jurnalişti cum se simte, şeful CJ Constanţa a răspuns: „Ca într-un sicriu”.
Jurnaliştii l-au mai întrebat dacă crede că va fi arestat preventiv, preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa răspunzând: „Nu o să fiu arestat, este un abuz al DNA, al miliţiei politice DNA”.
Procurorii îl acuză de abuz în serviciu în cazul unui contract de împădurire pentru care ar fi plătit ilegal un milion de lei. Nicuşor Constantinescu, preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa, a fost reţinut pentru 24 de ore de procurorii DNA, joi.
Baronul de Constanţa fusese ridicat de mascaţi şi dus la DNA pentru audieri într-un dosar în care este cercetat pentru săvârşirea infracţiunilor de abuz în serviciu contra intereselor publice şi conflict de interese.
Citeşte şi Nicuşor Constantinescu cere recuzarea procurorului anticorupţie Andrei Bodean
DNA a informat, printr-un comunicat, că inculpatul Constantinescu Nicușor Daniel este acuzat de abuz în serviciu (trei infracțiuni, din care două în formă continuată), constituire a unui grup infracțional organizat, coruperea alegătorilor (două infracțiuni), conflict de interese (zece infracțiuni, din care cinci în formă continuată), precum și de tentativă la abuz în serviciu, în formă continuată.
„În cursul anului 2012, inculpatul Constantinescu Nicușor Daniel, în calitate de președinte al Consiliului Județean Constanța, și-a îndeplinit în mod defectuos atribuțiile de serviciu, finanțând în mod nelegal, cheltuieli cu activitățile sportive, în sumă de 13.305.000 lei, ce au reprezentat plăți nerambursabile din fonduri publice către asociații și cluburi sportive. Finanțarea și plățile respective au fost efectuate de către Unitatea Administrativ Teritorială Județul Constanța numai în baza hotărârilor Consiliului Județean, cu încălcarea flagrantă a prevederilor Legii nr. 350/ 2005, care reglementează regimul finanțărilor nerambursabile din fonduri publice, alocate pentru activități non-profit de interes general și a prevederilor Legii nr. 69/ 2000 a educației fizice și sportului, privind organizarea și funcționarea sistemului național de educație fizică și sport în România și condițiile finanțării activității sportive din fonduri publice”, precizează DNA.
Procurorii DNA susțin că președintele CJ Constanța a alocat în mod ilegal bani unor asociații și fundații.
„În aceeași perioadă, inculpatul Constantinescu Nicușor Daniel și-a îndeplinit în mod defectuos atribuțiile de serviciu care decurgeau din calitatea de Președinte al Consiliului Județean Constanța și a plătit, în mod nelegal, suma de 5.094.836 lei, reprezentând finanțări nerambursabile din fonduri publice către asociații și fundații. Și de această dată, finanțarea și plățile au fost efectuate de către Unitatea Administrativ Teritorială Județul Constanța, numai în baza unei hotărâri a Consiliului Județean, fără respectarea normelor legale în vigoare”, au menționat procurorii anticorupție.
Conform acestora, în 14 și 22 mai 2012, Nicuşor Constantinescu a plătit suma de 37.000 lei unor asociații din județul Constanța, în scopul determinării membrilor și apropiaților acestora să voteze listele unui partid politic, în cadrul alegerilor locale care au avut loc în data de 10.06.2012.
În cursul anului 2012, președintele CJ Constanța, împreună cu mai multe persoane, a constituit un grup infracțional organizat al cărui scop a fost comiterea mai multor infracțiuni îndreptate împotriva patrimoniului județului Constanța precum și a unor infracțiuni de spălare a banilor.
„La data de 08.01.2015, inculpatul Constantinescu Nicușor Daniel (…) a emis o dispoziție prin care, în mod nelegal, a deposedat o persoană de atribuțiile funcției de director general al unei direcții din cadrul Consiliului Județean Constanța, totodată retrăgându-i acesteia dreptul de acordare a vizei de control. Prin aceasta, inculpatul i-a provocat persoanei respective o vătămare nepatrimonială a drepturilor și intereselor legitime privind exercitarea atribuțiilor unui post pe care îl ocupase prin concurs, cât și o pagubă patrimonială reprezentată de diminuarea salariului”, potrivit DNA.
Citeşte şi Nicuşor Constantinescu, preşedintele CJ Constanţa, reţinut pentru 24 de ore – video
Procurorii au informat că, în perioada 2009 — 2015, Constantinescu, în calitate de președinte al CJ Constanța, în exercitarea atribuțiunilor de serviciu și în scopul obținerii direct sau indirect a unui folos patrimonial pentru sine sau pentru altul, a efectuat mai multe acțiuni ilegale.
„A aprobat virarea sumei de 100.000 lei către Direcția Județeană pentru Sport și Tineret Constanța la solicitarea acestei instituții, pentru achitarea unui avans către un hotel, în condițiile în care acesta este deținut de o societate, la care inculpatul detine 25% din părțile sociale; a finanțat echipa de handbal a municipiului Constanța, în mod ilegal, de la bugetul județean, cu suma de 3.750.000 lei, iar din această sumă clubul sportiv, al cărui președinte era tot el, a achitat societății la care inculpatul deținea 25% din părțile sociale, suma de 113.032 lei; a încheiat 6 contracte de prestări servicii, cu două firme, la care asociat este o persoană aflată în relații comerciale cu inculpatul și a efectuat plăți din fonduri publice în temeiul acestor contracte, în mai multe rânduri, în cuantum total de 10.304.729,52 lei (aproximativ 2,3 milioane euro); a efectuat plăți către două firme, la care asociat este aceeași persoană, aflată în relații comerciale cu inculpatul, în sumă totală de 340.543,90 lei”, au precizat anchetatorii.
Potrivit acestora, la data de 12.02.2015, inculpatul Constantinescu Nicușor Daniel a introdus pe ordinea de zi a ședinței Consiliului Județean Constanța mai multe proiecte de hotărâri privind finanțarea de la bugetul local, cu încălcarea Legii nr.350/ 2005, a mai multor cluburi și asociații sportive din județul Constanța, urmărind prejudicierea bugetului unității administrativ teritoriale cu sumele respective și obținerea unor foloase necuvenite pentru cluburile respective, urmări care însă nu s-au mai produs deoarece proiectele au fost retrase.
Procurorii DNA au informat că în aceeași cauză se desfășoară acte de urmărire penală și față de alte persoane, procurorii beneficiind de sprijin de specialitate din partea Serviciului Român de Informații.
Constantinescu va fi prezentat vineri judecătorilor Tribunalului Constanța cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.
Nicuşor Constantinescu a declarat, joi, la ieşirea din sediul CJ Constanţa, că pe numele său a fost emis un mandat de aducere.
Citeşte şi Nicuşor Constantinescu: Nu sunt de acord cu măsuri mai dure pentru cei care au probleme cu justiţia
„Am mandat de aducere la DNA Constanţa, probabil voi fi reţinut, dar sunt pregătit, am bagajele făcute, am pamperşii la mine, periuţa de dinţi…”, a explicat Nicuşor Constantinescu.
Nicuşor Constantinescu a revenit la Consiliul Judeţean Constanţa, după nouă luni de pauză
La Constanța, Nicușor Constantinescu este cercetat pentru abuz în serviciu sub formă continuată într-un dosar privind Centrul Militar Zonal. La București, el este cercetat în trei dosare, în unul dintre ele fiind trimis în judecată pentru trei infracțiuni de abuz în serviciu contra intereselor publice cu obținerea de foloase necuvenite și 21 de infracțiuni de abuz în serviciu contra intereselor persoanelor cu obținerea de foloase necuvenite.
Nicușor Constantinescu a venit pe 6 noiembrie 2014 la București, din Turcia, după ce fusese reținut de Poliția din Istanbul.
Președintele CJ Constanța s-a aflat pentru mai mult timp în SUA, unde a fost supus unor intervenții chirurgicale. Pe numele său au fost emise două mandate de arestare preventivă de către instanțele din România, deoarece nu s-a întors în țară la data stabilită de procurorii DNA.