Constantinescu a declarat, marţi, corespondentului MEDIAFAX că afirmaţia ministrului Sănătăţii potrivit căreia nu mai trebuie decontate serviciile medicale efectuate de către spitalele private persoanelor asigurate este o aberaţie şi o contradicţie chiar cu decizia luată de Eugen Nicolăescu în precedentul său mandat la Ministerul Sănătăţii.
„Afirmaţia că cetăţenii români nu au dreptul să acceseze spitale private sau clinici private este iarăşi o aberaţie pentru că tocmai domnia sa în 2008 a iniţiat legea prin care a dat dreptul românilor să opteze pentru clinici private cu o coplată bineînţeles sau să opteze la spitalele de stat. Deci, este aberantă şi contradictorie această decizie şi aceste declaraţii care nu s-au făcut în cadrul guvernului şi nu fac parte din strategia Guvernului Ponta. Şi atunci mi se pare aberant că tocmai un liberal vrea să centralizeze în sistemul comunist din nou sănătatea şi spitalele nu ştiu pe ce raţionamente şi pe ce evaluare făcută la nivel de spitale judeţene şi municipale”, a declarat Nicuşor Constantinescu corespondentului Mediafax.
El a precizat că nu este de acord nici cu declaraţia lui Eugen Nicolăescu potrivit căreia spitalele judeţene să treacă din nou la Ministerul Sănătăţii după ce fuseseră preluate de autorităţile locale în 2010.
„Declaraţia pe care domnul ministru al Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, a făcut-o în mod eronat, dezinformat, se situează în afara programului de guvernare al Guvernului Ponta pentru că programul de guvernare spune clar, descentralizarea, inclusiv a sănătăţii, descentralizare financiară, adică asigurarea resurselor pentru funcţionarea şi dezvoltarea calităţii actului medical, a dotării şi modernizării cu echipamente. Mi se pare normal să spun că domnul Nicolăescu prin declaraţiile făcute în care vrea să centralizeze din nou spitalele judeţene la nivel de minister, în care un ministru să aprobe o angajare de infirmieră sau de un medic fără să cunoască realităţile din judeţ, din teritoriu, mi se pare în afara Guvernului României şi a programului asumat în faţa Parlamentului”, a menţionat Nicuşor Constantinescu.
El a dat ca exemplu Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa, preluat în 2010 de către Consiliul Judeţean şi unde au fost realizate investiţii în echipamente şi în oameni.
„De exemplu, noi, Consiliul Judeţean Constanţa, am preluat managementul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă în august 2010 şi de atunci am modernizat în continuare spitalul, secţiile de Oncologie, de Chirurgie cardio-vasculară, de Terapie intensivă, de Chirurgie, am adus medici români plecaţi în Germania şi în Europa, le-am asigurat locuinţe de serviciu fără nici un ajutor de la guvern şi atunci mi se pare normal să lupt în continuare pentru descentralizare şi să sancţionez orice derapaj de la acest program care inclusiv domnul Nicolăescu şi l-a asumat alături de Guvernul României, de USL, în faţa Parlamentului şi în faţa naţiunii”, a mai spus preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa.