Procurorii au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale față de inculpatul Nicuşor Constantinescu sub aspectul săvârșirii infracțiunii de abuz în serviciu, dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată, se arată într-un comunicat DNA.
Din ordonanța de punere în mișcare a acțiunii penale întocmită de procurori reiese că în cursul anului 2011, în cadrul unui proiect finanțat de Programul Operațional de Cooperare Transfrontalieră România, Consiliul Județean Constanța a achiziționat, prin Nicuşor Constantinescu, un elicopter în scopul eficientizării activității de salvare în cazul situațiilor de urgență din zona de graniță, din județul Constanța, România și Districtul Dobrich, Bulgaria.
Citeşte şi Nicuşor Constantinescu rămâne în arest la domiciliu
Procurorii DNA mai arată că, pe 29 martie 2013, Constantinescu „a atribuit unei societăți comerciale, în mod nelegal, un contract de achiziție publică având ca obiect «Servicii de operare elicopter multifuncțional, medicalizat», «Servicii de transport ocazional» și «Servicii de reparare și întreținere a elicopterelor», prin încălcarea celor stabilite în caietul de sarcini, în care se prevedea că aparatul de zbor trebuia folosit în cazul acțiunilor de intervenție în caz de urgență și în pofida faptului că SMURD formulase anterior o ofertă privind operarea gratuită și conform scopurilor programului (salvare de vieți și intervenții de urgență) a elicopterului respectiv„.
„La data de 01 iulie 2013, inculpatul Constantinescu Nicușor Daniel a pus elicopterul achiziționat din fonduri publice la dispoziția persoanei juridice respective, care nu a fost niciodată parte semnatară a Acordului de parteneriat în baza căruia a fost obținută finanțarea nerambursabilă și achiziționat elicopterul, schimbând astfel beneficiarii direcți ai investiției, precum și destinația aparatului de zbor respectiv. Pe această cale, inculpatul a angajat, lichidat, ordonanțat și plătit, în mod nelegal, în perioada 05.07.2013 – 30.10.2014, din fondurile publice ale Județului Constanța, suma de 1.082.031,62 lei, reprezentând cheltuieli cu serviciile de întreținere și operare a elicopterului„, se explică în referatul anchetatorilor.
Procurorii DNA Constanţa au deschis, în decembrie 2014, un dosar penal legat de modul în care Consiliul Judeţean Constanţa a achiziţionat elicopterul prăbuşit în lacul Siutghiol.
Urmărirea penală s-a declanşat iniţiat faţă de faptă, pentru a se clarifica aspecte referitoare la modalitatea de achiziţionare, în cursul anului 2013, a unui elicopter echipat pentru zboruri medicale, de către Consiliul Judeţean Constanţa precum şi cu privire la legalitatea şi conţinutul contractului pentru servicii de operare a elicopterului respectiv ce ar fi fost încheiate între CJ Constanţa cu o firmă privată anterior predării acestui elicopter către Inspectoratul General al Aviaţiei din cadrul MAI.
Citeşte şi ELICOPTER SMURD PRĂBUŞIT. Nicușor Constantinescu: Întreg sistemul de salvare este greșit
Dosarul penal a fost deschis ca urmare a unui material publicat de Centrul de Investigaţii Media, potrivit căruia „Consiliul Judeţean Constanţa a irosit cinci milioane de euro pentru cumpărarea şi operarea unui elicopter medical care nu a fost folosit la nicio intervenţie de urgenţă, deşi a făcut aproape 600 de zboruri”.
„În primăvara anului trecut, Consiliul Judeţean Constanţa a cumpărat un elicopter medicalizat în cadrul unui proiect finanţat din bani europeni. Deşi i s-a cerut oficial să-l introduca în sistemul SMURD, în beneficiul constănţenilor şi respectând toate cerinţele proiectului european, preşedintele de atunci al Consiliului Judeţean Constanţa, Nicușor Constantinescu, în prezent arestat, a respins oferta ca aparatul să fie modernizat şi operat gratuit de Inspectoratul General de Aviaţie al MAI în cadrul flotei SMURD, preferând să acorde un contract de 800.000 de euro pentru servicii de operare către compania privată constănţeană Romanian Air Services, cu baza la Tuzla. Conform unor documente obţinute de Centrul de Investigaţii Media, elicopterul nu a făcut, într-un an şi jumătate, nici măcar un singur zbor medical”, s-a scris în materialul respectiv.
Citeşte şi Nicuşor Constantinescu, acuzaţii grave la adresa lui Raed Arafat: Minte!
Un elicopter al SMURD cu patru persoane la bord – doi piloți de la Inspectoratul General de Aviație și două cadre medicale ale SMURD Constanța – s-a prăbușit pe 15 decembrie în lacul Siutghiol. Toți membrii echipajului au murit.
În momentul producerii accidentului, elicopterul se întorcea dintr-o misiune aeromedicală, după ce transportase un pacient la Spitalul Județean Constanța.