Astfel, Nicuşor Constantinescu este acuzat că în perioada 2009 – 27 noiembrie 2013 a refuzat să-şi îndeplinească atribuţiile ce-i reveneau potrivit art.76 din Legea nr.446/2006 ce stipulează: „Consiliile judeţene/locale şi ale sectoarelor municipiului Bucureşti sunt obligate să asigure centrelor militare din raza lor de activitate terenurile, localurile, instalaţiile de telecomunicaţii, sistemele şi serviciile informatice, autoturismele, alte dotări şi materiale, precum şi fondurile necesare desfăşurării activităţii specifice, potrivit normelor stabilite prin hotărâre a Guvernului.”
„În raport de funcţia publică deţinută, inculpatul nu a asigurat finanţarea Centrului Militar Zonal Constanţa, neefectuând reparaţiile necesare la sediul acestuia și a dispus rezilierea contractelor pentru furnizarea de utilităţi şi servicii de pază necesare funcţionării în condiţii normale a acestei instituții. De asemenea, a încercat de mai multe ori să evacueze instituţia din sediul pe care îl ocupa, fapte care au provocat vătămări ale drepturilor şi intereselor legale ale Ministerului Apărării Naţionale precum şi pagube acestei instituţii”, se arată într-un comunicat al DNA.
Concret, Nicuşor Constantinescu a încercat să forţeze Centrul Militar Zonal să evacueze sediul pe care îl ocupa prin sistarea fondurilor. Centrul Militar nu a primit nici măcar bani pentru materiale igienico-sanitare sau papetărie. Cum Constantinescu nu a reuşit să obţină rezultatul scontat a cerut operatorilor de telefonie să sisteze furnizarea serviciilor către Centru.
Cele două încercări ale Consiliului Judeţean de a evacuare a clădirii au fost oprite de către instanţă, dar Constantinescu ar fi continuat cu presiunile reziliind contractul cu firma care asigura service-ul sistemelor de securitate, respectiv al camerelor video cu circuit închis, sistemul anti-efracţie şi sistemul de avertizare împotriva incendiilor, precum şi cu firma de pază.
„Activitatea Centrului Militar Zonal Constanţa a fost, astfel, serios tulburată din cauza lipsei mijloacelor de comunicare, a utilităţilor şi a serviciilor de pază, după rezilierea, de către inculpat, a contractelor prin care acestea erau asigurate. Din cauza acestor acțiuni, angajații Centrului Militar Zonal au fost nevoiţi să-şi procure singuri şi pe cheltuiala lor materialele necesare desfăşurării activităţii, fiind nevoiţi să se deplaseze în interes de serviciu cu autoturismele proprii”, susţin procurorii.
De-abia în 2013, CJ a reluat plăţile către Centrul Militar Zonal, însă sumele rămând insuficiente în condiţiile în care furnizorii de utilităţi au dat deja în judecată Centrul pentru recuperarea datoriilor acumulate. „Cu toate acestea, Consiliul Judeţean Constanţa ar fi cheltuit sume foarte mari de bani atât cu titlu de ajutoare sociale către persoane fizice cât şi cu titlu de alocaţii din bugetul Unității Administrativ Teritoriale Constanţa către persoane juridice de drept privat. Aceste demersuri, reținute în sarcina inculpatului Constantinescu Nicuşor Daniel, au provocat un prejudiciu material patrimoniului Ministerului Apărării Naționale în cuantum de 67.211,32 lei”, se arată în comunicatul DNA.
Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Bucureşti, cu propunerea de a se menţine măsura controlului judiciar dispusă faţă de inculpat.