„Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Constanţa au dispus efectuarea urmăririi penale faţă o persoană, la data faptelor preşedinte al unei autorităţi din administraţia publică locală, pentru săvârşirea a două infracţiuni de abuz în serviciu, cu obţinere de foloase necuvenite pentru sine sau pentru altul”, au transnis, luni, reprezentanţii DNA.
Potrivit comunicatului DNA, „suspectul şi-a îndeplinit, cu încălcarea legii, atribuţiile de serviciu privind gestionarea bugetului şi exercitarea funcţiei de ordonator principal de credite, respectiv a dispus, cu încălcarea normelor în materia finanţelor publice, efectuarea, de către Regia Judeţeană de Drumuri şi Poduri (RAJDP) Constanţa, a unor lucrări asupra unor obiective care nu erau administrate de către instituţia pe care o conducea, unul dintre aceste obiective aparţinând unei persoane juridice de interes privat, iar altul aparţinând unei regii autonome de stat (Romsilva)”.
Ca urmare a acestor demersuri s-au achitat, în mod nelegal, cu bani din bugetul Consiliului Județean Constanța, lucrări în valoare de 1.792.370,19 lei la un obiectiv privat, respectiv de 3.778.451,09 lei la un obiectiv aparținând unei regii autonome.
La data de 15 aprilie 2019, suspectului i s-a adus la cunoștință calitatea procesuală în conformitate cu prevederile art. 307 Cod de procedură penală.
Tot luni, procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Constanța au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale într-un alt dosar ce vizează activitatea Regiei Autonomeă Judeţene Drumuri şi Poduri Constanţa.
„În dosarul ultim menționat, inculpatului i s-au adus la cunoștință calitatea procesuală în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală”, se mai arată în comunicatul DNA.
Potrivit procurorilor, în perioada 2011 – 2013, suspectul Constantinescu Nicușor-Daniel, în calitățile de președinte al Consiliului Județean Constanța și ordonator principal de credite, și-a îndeplinit în mod defectuos atribuțiile de serviciu în sensul că a achitat în mod nelegal, către Regia Autonomă Județeană Drumuri și Poduri (R.A.J.D.P.) Constanța, suma totală de 40.780.316 lei.
„Această sumă de bani, ce reprezenta contravaloarea unor lucrări de modernizare și reabilitare a unor drumuri județene și de consolidare a sistemului rutier, a fost achitată de suspect, în următoarele împrejurări:
– fără a exista vreo procedură de atribuire dintre cele prevăzute de lege – în absența documentelor justificative legal întocmite, din care să rezulte efectuarea în realitate lucrărilor,
– fără ca lucrările să fie recepționate de către Consiliul Județean Constanța (întrucât acestea nu îndeplineau cerințele de calitate – într-unul dintre cazuri drumul era deteriorat în proporție de 100%”, precizează reprezentanţii DNA.
De asemenea, „în cursul anului 2013, suspectul Constantinescu Nicușor-Daniel, în calitate de președinte al Consiliului Județean Constanța, a încălcat prevederile legale în legătură cu adoptarea și punerea în aplicare a H.C.J. nr.313/2013 (privind alocarea unei sume de bani R.A.J.D.P. Constanta în vederea ducerii la îndeplinire a Programului cu obiectivele si lucrările de drumuri și poduri pentru anul 2013 finanțate din bugetul Consiliului Județean Constanța).
În concret, prin hotărârea respectivă, suspectul a acordat R.A.J.D.P. Constanța, cu titlu de subvenții, importante sume de bani, deși potrivit prevederilor legale, regiile autonome puteau primi subvenții doar în cazul în care înregistrau pierderi și doar pentru acoperirea deficitelor respective.
Acest lucru nu era valabil și pentru R.A.J.D.P. Constanța care, în exercițiul financiar anterior, înregistrase profit”.
Procurorii DNA au mai reţinut şi că „în perioada decembrie 2009 – noiembrie 2010, suspectul Constantinescu Nicușor-Daniel, în calitate de președinte al Consiliului Județean Constanța, și-a îndeplinit cu încălcarea legii, atribuțiile de serviciu privind gestionarea bugetului și exercitarea funcției de ordonator principal de credite, în sensul că a plătit, în mod nelegal, către o firmă de publicitate „agreată” suma de 401.700 lei.
Acești bani au fost achitați societății respective în condițiile în care serviciile de publicitate au fost achiziționate cu încălcarea normelor în materia achizițiilor publice și finanțelor publice”.
Nicuşor Constantinescu a fost adus luni, cu duba de la Penitenciarul Poarta Alăbă la sediul DNA Constanţa, pentru a i se aduce la cunoştinţă acuzaţiile care îi sunt aduse în aceste două dosare.
La ieşirea din sediul DNA Constanţa, Nicuşor Constantinescu a afirmat că este cercetat într-un dosar în care este vizată firma Tel Drum şi că este şantajat pentru a face denunţuri împotriva lui Liviu Dragnea.
„Este dosarul în care este vizată firma Tel Drum a domnului Dragnea. Este şantaj pentru a face denunţ împotriva domnului Dragnea, cel care deranjează poporul român”, a spus Nicuşor Constantinescu, la plecarea la DNA.
Întrebat dacă lui Nicuşor Constantinescu i s-a cerut să-l denunţe pe Liviu Dragnea, avocatul Marius Mocanu a răspuns: „Nu cunosc despre existenţa acestei discuţii. Singura referire care ar putea fi făcută vizavi de această chestiune este faptul că RAJDP Constanţa a plătit o parte din sumele de bani respective la care am făcut referire către o societate Tel Drum. De aici a existat o discuţie vizavi de această chestiune însă, la modul concret, nu a fost formulată o acuzaţie care să vizeze persoana la care aţi făcut referire. Probabil este o concluzie pe care a tras-o dânsul în urma faptului că se vehiculează numele acestei societăţi. Este o chestiune de notorietate. Nu cunosc amănunte, detalii. Atât este ceea ce vă pot spune în această fază”.
Nicuşor Constantinescu este încarcerat la Penitenciarul Poarta Alba unde execută o condamnare la 5 ani de închisoare pentru abuz in serviciu.