Nicuşor Constantinescu a fost adus marţi la Curtea de Apel Constanţa, unde se judecă recursul formulat de către avocatul său pentru înlocuirea arestului preventiv cu măsura controlului judiciar.
Tot marţi, prefectul Constanţei, Ion Constantin, a emis ordinul de suspendare din funcţie a preşedintelui Consiliului Judeţean Constanţa, Nicuşor Constantinescu
„Având în vedere comunicarea Tribunalul Constanta, Secţia Penală, a încheierii nr.41/20.02.2015, pronunţată de Tribunalul Constanţa în dosarul penal 1019/118/2015, înregistrată la Instituţia Prefectului-Judeţul Constanţa cu nr. 2000/23.02.2015, prin care s-a dispus arestarea preventivă pentru o durată de 30 de zile a domnului Constantinescu Nicuşor Daniel, astăzi 24.02.2015, prefectul județului Constanța, Constantin Ion, în conformitate cu prevederile art. 102 coroborat cu art. 71 din Legea administraţiei publice locale nr. 215/2001, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, în temeiul prevederilor art. 26 alin. (1) din Legea nr. 340/2004 privind Prefectul şi Instituţia Prefectului, republicată, a emis ordinul nr. 91/24.02.2015, prin care se constată suspendarea de drept a mandatului Președintelui Consiliului Județean Constanța, Constantinescu Nicușor Daniel, până la încetarea măsurii arestării preventive.
Compartimentul controlul legalității actelor și contencios administrativ va comunica prezentul ordin domnului Constantinescu Nicușor Daniel, Consiliului Județean Constanța și Secretarului Județului.
Prezentul ordin poate fi atacat în fața instanței de contencios administrativ în termenele și condițiile Legii contenciosului administrativ nr. 554/2004, cu modificările și completările ulterioare”, se arată într-un comunicat al prefecturii Constanţa, citat de ziuaconstanta.ro.
În cazul în care instanţa va decide să îl lase în libertate, Nicuşor Constantinecu ar putea reveni în funcţie, prefectul fiind nevoit să revoce ordinul de suspendare.
Nicuşor Constantinescu a fost arestat în data de 20 februarie 2015, la cererea procurorilor DNA, în urma mai multor percheziţii ce s-au derulat pe raza judeţului Constanţa, dar şi în alte localităţi. Şeful CJ Constanţa este acuzat de abuz în serviciu (3 infracţiuni, din care 2 în formă continuată), constituire a unui grup infracţional organizat, coruperea alegătorilor (2 infracţiuni), conflict de interese (10 infracţiuni, din care 5 în formă continuată) şi tentativă la abuz în serviciu, în formă continuată.