Nicuşor Dan a mai precizat că aceste instituţii încurajează primarii de sector să încalce o hotărâre judecătorească executorie. El s-a referit la PUZ-urile de sector, Tribunalul Bucureşti hotărând suspendarea executării acestora.
Stoparea abuzurilor în urbanism rămâne o prioritate, le-a dat primarul general al Capitalei asigurări cetățenilor.
„Din păcate, continuă seria de abuzuri în urbanismul din Bucureşti. Din păcate, de data asta, cei care săvârşesc abuzurile sunt două instituţii ale statului: Prefectul municipiului Bucureşti şi Inspectoratul de Stat în Construcţii, adică exact acele instituţii care ar trebui să se asigure că dezvoltarea urbană a Bucureştiului este corectă şi legală. Aceste două instituţii îndeamnă, încurajează primarii sectoarelor din Bucureşti nici mai mult, nici mai puţin decât să încalce o hotărâre judecătorească executorie. Vreau să-i asigur pe bucureşteni că stoparea abuzurilor în urbanism rămâne o prioritate pentru mine şi că o să continuăm să facem asta, chiar dacă va însemna un conflict cu aceste două instituţii.
Vorbim de PUZ-urile de sector. Ştim cu toţii ce a însemnat dezvoltarea urbanistică speculativă a Bucureştiului în ultimii ani, PUZ-urile de sector au fost doar apogeul acestei dezvoltări urbanistice haotice şi speculative, asta a însemnat şi PUZ-urile de sector prevedeau dispariţia a sute de hectare de spaţiu verde, în condiţiile în care avem o incidenţă mare a bolilor respiratorii, însemnau blocuri între case, însemnau blocuri de zece etaje pe străzi de şapte metri în condiţiile în care traficul din Bucureşti este cel pe care îl cunoaşteţi”, a declarat Nicuşor Dan.
Primarul Capitalei a spus cum s-a ajuns în această situație cu PUZ-urile de sector. „După cum ştiţi, mai întâi printr-o decizie administrativă a Consiliului General, PUZ-urile de sector au fost suspendate, toate cinci, între timp, două dintre ele au fost anulate definitiv de instanţă, iar cele trei care nu au fost anulate definitiv de instanţă au fost suspendate printr-o hotărâre judecătorească executorie pronunţată de Tribunalul Bucureşti. Şi ce fac Inspectoratul de Stat în Construcţii şi Prefectul municipiului Bucureşti, îndeamnă primarii sectoarelor din Bucureşti să încalce hotărârea judecătorească executorie pronunţată de Tribunalul Bucureşti”, a transmis primarul Capitalei.
Prin decizia instanței, în momentul de față nu mai există PUZ-urile de sector, a mai spus Nicușor Dan. „Instanţa de judecată, Tribunalul Bucureşti printr-o hotărâre executorie, chiar dacă este atacată cu recurs, a dispus suspendarea executării acestor PUZ-uri de sector. Ce înseamnă asta? Înseamnă că PUZ-ul de sector nu mai există juridic în momentul de faţă, legea construcţiilor spune că orice autorizaţie de construire trebuie să se bazeze pe o documentaţie de urbanism, fie ea PUG, fie PUZ, fie PUD. Şi ce spun Inspectoratul de Stat în Construcţii şi prefectul Municipiului Bucureşti, spun că, dacă tu ai început procedurile pentru a primi o autorizaţie de construire, primarul de sector poate să-şi întemeieze autorizaţia de construire pe un act care nu mai există juridic: PUZ-ul suspendat de instanţă. Asta este o aberaţie juridică pe care orice student la Drept în anul întâi poate să o sesizeze. Nu poţi să întemeiezi un act administrativ pe un act care nu mai există din punct de vedere juridic”.
Nicușor Dan a mai precizat că a notificat primăriile de sector de suspendarea PUZ-ului și le-a adus la cunoștință că nu mai pot emite autorizaţii.
„Imediat după ce Tribunalul a suspendat cele trei PUZ-uri de sector de la sectoarele 2, 4 şi 5, am scris oficial primariilor de sector şi le am spus că există această hotărâre şi că ei nu mai pot emite autorizaţii în baza PUZ-urilor de sector. Când s-au formulat recursuri, le-am scris din nou primarilor de sector şi le-am spus că recursul, aşa cum prevede legea contenciosului administrativ, nu suspendă executarea, deci PUZ-urile rămân în continuare suspendate, deci ei în continuare nu trebuie să dea autorizaţii în baza unor acte suspendate de instanţă. (…) Este ilegal să emiţi autorizaţii în baza unor acte care, juridic, nu există în momentul de faţă”, a menţionat primarul Capitalei.
„O să mă adresez oficial celor doi şefi ai persoanelor în cauză, ministrul de Interne, şeful ierarhic al prefectului municipiului Bucureşti, şi ministrul Lucrărilor Publice, şeful ierarhic al şefului Inspectoratului de Stat în Construcţii, în care o să-i informez de acest abuz şi o să le solicit să corecteze în mod administrativ aceste indicaţii nelegale pe care subordonaţii lor le fac. În ceea ce priveşte primarii de sector, îi avertizez că sunt pe cont propriu, interpretarea legii este atributul fiecăruia dintre ei, indiferent de opiniile care le sunt formulate de alte instituţii.
Vreau să îi informez că există, din anul 2009, un dosar la DNA care vizează modul în care a fost emis PUZ Sector 3, plângere pe care am formulat-o în 2019, să îi informez că am completat plângerea după toată analiza pe care am făcut-o pe PUZ-urile de sector pentru emiterea celorlalte PUZ-uri de sector. Am solicitat DNA să verifice şi modul în care au fost emise PUZ-urile de la sectoarele 2, 4, 5 şi 6, în afară de Sectorul 3 pentru care cererea am făcut-o în 2019, şi azi, în mod oficial, în cadrul aceluiaşi dosar penal deschis la DNA, o să solicit DNA-ului să cerceteze şi modul în care sunt aplicate de către primăriile din Bucureşti prevederile PUZ-ului de sector în contextul în care ele au fost suspendate, mai întâi administrativ şi după aceea de către instanţa de judecată”, a mai afirmat Nicuşor Dan.
Citește și Mărire de salariu pentru Nicușor Dan. Câți bani va încasa primarul Capitalei