Nicuşor Dan a făcut noi precizări privind majorarea preţului la gigacalorie. UPDATE: Majorarea preţului la gigacalorie a fost aprobată, miercuri, în şedinţa Consiliului General al Capitalei. Astfel, gigacaloria în Bucureşti se scumpeşte de la 143 de lei la 346 de lei.
Nicuşor Dan a declarat la începutul şedinţei Consiliului General al Capitalei că această creştere a tarifului este necesară, menţionând că preţul nu a mai fost schimbat din 2011.
„Un proiect extrem important – majorarea tarifului suportat de către bucureşteni pentru gigacalorie, pentru care propunerea este 330 de lei. Este o majorare necesară, pentru a echilibra întreg sistemul de termoficare, pentru a permite menţinerea sistemului de termoficare centralizat, care are beneficii importante în ceea ce priveşte mediul. Mă bucur că avem acordul majorităţii din Consiliul General pentru această majorare, care este absolut necesară. Tariful nu a mai fost modificat din anul 2011 şi prin această modificare ajungem la o sumă care este apropiată de cea a oraşelor din România care au sisteme centralizate de termoficare”, a declarat primarul la începutul şedinţei Consiliului General al Capitalei.
Un alt proiect aflat pe ordinea de zi prevede aprobarea indicatorilor tehnico-economici pentru modernizarea a 9 kilometri de reţea de termoficare.
„Tipul acestea de proiecte vor urma să le votăm în CGMB, pentru că este necesar să modernizăm reţeaua de termoficare. De transport – mai întâi şi după aceea – de distribuţie”, a mai declarat edilul.
Potrivit primarului general, proiectele cele mai importante de pe ordinea de zi sunt cele prin care Municipalitatea aprobă depunerea unor cereri de finanţare pentru consolidarea, prin programul PNRR, a mai multor imobile publice şi private. Edilul general a menţionat că apelul de proiecte în cadrul PNRR se va deschide vineri.
„Printre clădirile publice pentru care solicităm finanţare pentru consolidare găsim clădirea Teatrului Bulandra şi clădirea Maternităţii Bucur”, a explicat el, potrivit Agerpres.
Edilul a menţionat că acordarea titlului de excelenţă post mortem lui Gheorghe Ursu este un proiect cu valoare simbolică, elaborat în urma unei solicitări venite din partea societăţii civile.
„Domnul Gheorghe Ursu era şef de proiect la consolidarea blocului Patria şi s-a opus când regimul comunist, la acea vreme, a dispus oprirea lucrărilor de consolidare, pentru a duce banii în altă parte. Această opoziţie făţişă la regimul comunist i-a cauzat ani de puşcărie şi în cele din urmă decesul”, a mai precizat primarul.
Acesta s-a referit şi la propunerea care vizează achiziţionarea unei părţi din imobilul din str. Batiştei nr. 14, sediul tradiţional al ARCUB.
„După ce vom avea imobilul în totalitate în proprietate, vom putea să îl consolidăm şi să îl redeschidem ca sală de spectacole”, a mai spus el.
O altă propunere vizează demararea procedurilor pentru construirea unui spital pe str. N. D. Cocea (Sector 5).
„Este o zonă care, pe de o parte, necesită facilităţi sanitare – întreaga zonă extinsă din jurul acestei locaţii nu are o unitate spitalicească”, a menţionat el.
De asemenea, în cadrul şedinţei de miercuri urmează să fie aprobată primirea în comodat a unui spaţiu pentru cazarea refugiaţilor din Ucraina.