Nicuşor Dan a explicat, luni, că la nivelul Primăriei Capitalei se lucrează la bugetul pe 2022. La secţiunea de funcţionare, acesta va fi acelaşi ca în anul precedent, însă mai există discuţii privind investiţiile.
„Am avut discuţii. Avem un indicator foarte bun. Faţă de 2020, când Primăria a avut un buget total nerealist, în 2021 am tăiat foarte mult, tocmai pentru că Primăria cheltuia mai mult decţt avea veniturile, instituţiile din subordine, s-au încadrat şi avem un indicator foarte bun, execuţia pe 2021. Singura discuţie, pe ceea ce înseamnă funcţionare avem acelaşi buget din 2021, pe ceea ce înseamnă investiţi am avut săptămâna trecută şi azi o ultimă rundă de discuţii pe instituţiile mari care sunt Primăria însăşi, Administraţia străzilor, Administraţia spitalelor, Administraţia parcurilor. Foarte curând o să ieşim în dezbatere publică cu bugetul pe care probabil o să îl votăm undeva spre sfârşitul lunii februarie, începutul lunii martie”, a anunţat Nicuşor Dan, la B1TV, conform News.ro.
Cât despre banii prevăzuţi pentru problema ciorilor din Parcul Cişmigiu, primarul general Nicuşor Dan a explicat că în 2021 un proiect pe această temă a câştigat banii necesari, prin bugetare participativă.
„Avem o problemă cu ciorile din Parcul Cişmigiu, oricine locuieşte în zonă şi foloseşte parcul ăsta, o vede pentru că dimineaţa este mizerie, de la ciori. Ele nu stau peste zi. Petrec noaptea în Parcul Cişmigiu. Problema asta necesită o soluţie. Problemele sunt particulare, pentru că nu doar noi avem probleme cu păsările. Noi am avut în premieră, în 2021, în bugetul local, am avut o secţiune care s-a numit bugetare participativă, în sensul că am alocat 2 milioane de lei. Nu a decis nici primarul, nici Consiliul Local, ce se întâmplă cu acei 2 milioane de lei, am deschis un concurs pentru public, în care oricine a propus proiecte. A fost un juriu intern şi o dezbatere pe internet în care cetăţenii au putut să voteze. Şi unul dintre proiectele care a câştigat 500.000 de lei a fost proiectul ăsta, ciorile din Cişmigiu”, a declarat Nicuşor Dan, conform sursei citate.
Edilul Capitalei a mai explicat că proiectul prevede şi studii.
„Proiectul înseamnă şi studierea problemei şi rezolvarea ei. De aici a venit confuzia. Faptul că ei au câştigat 500.000 de lei. prima etapă e să faci un studiu care să spună care este soluţia, logic. S-au pronunţat specialiştii în această dezbatere din ultimele zile, că trebuie să faci un studiu să vezi cum rezolvi problema şi partea asta de studiu o să fie o achiziţie publică, o să trecem în buget 100.000 de lei, nu 500.000 de lei şi probabil că omul sau firma care va câştiga acest studiu, o să îi fie atribuit 50.000- 70.000 de lei, cât rezultă din licitaţia publică. Restul de bani o să fie atribuiţi pentru rezolvarea problemei ”, a declarat Nicuşor Dan.
În schimb, fostul şef al Gărzii de Mediu, Octavian Berceanu, i-a oferit lui Nicuşor Dan mai multe soluţii pentru combaterea ciorilor din Parcul Cişmigiu, iar aplicarea acestora nu depăşeşte 60.000 de lei.
“Între 10.000-60.000 de lei costă soluţia tehnică pentru combaterea ciorilor, mai puţin decât orice studiu ştiinţific. Restul de 440.000 de lei sunt bani aruncaţi. Am întrebat specialiştii care se ocupă cu păsările (ornitologie), am dat un Google search şi toată munca mi-a luat cam patru ore pentru a analiza soluţiile implementate în alte parcuri din lume”, a transmis Octavian Berceanu, într-o postare pe pagina sa de Facebook.
Octavian Berceanu a precizat şi care sunt cele trei soluţii pentru combaterea ciorilor.
“1.Combaterea cea mai eficientă este folosirea fasciculelor laser (500 – 2500 lei buc) care sunt îndreptate de la sol către păsări în mod repetat. Folosirea poate fi făcută uşor de către patru poliţişti locali care patrulează pe timpul nopţii.
2. Folosirea, în primăvară, a unui tratament cu substanţe pulverizante repelente, la fel cum se folosesc cele pentru insecte prin pulverizare cu atomizoare. Bird Stop ® este o sustanţă repelentă biodegradabilă, fără toxicitate pentru păsări sau oameni. Cost total 20.000 lei pentru un tratament pe 10 ha de vegetaţie.
3. Instalarea emiţătoarelor de infrasunete, profesionale, care pot fi folosite pe tot parcursul anului. Cost 27.000 lei pentru patru bucăţi”, a explicat Octavian Berceanu.
El a mai afirmat că valoarea totală pentru folosirea celor trei variante nu depăşeşte 60.000 de lei.