Nicuşor Dan a anunţat că Bucureștiul va avea în curând o nouă strategie și un nou plan de acțiune în privința deșeurilor, care se va aplica unitar în toate sectoarele.
Edilul a anunțat că Primăria Generală și primăriile de sector au creat Asociația pentru Dezvoltare Intercomunitară, care va implementa o strategie de colectare unitară a gunoiului și va accesa bani europeni pentru acest proiect. Modalitatea în care gunoiul din București va fi colectat și selectat va fi aceeași în toată Capitala.
„Am discutat despre deşeuri, este o problemă care a fost mult timp amânată în Bucureşti şi nu ne mai permitem s-o amânăm. Important este că avem Primăria Generală şi cele şase primării de sector o viziune comună despre cum trebuie tratate deşeurile în Municipiul Bucureşti, care se va concretiza foarte curând într-o nouă strategie şi un nou plan de acţiune asupra deşeurilor din Municipiul Bucureşti. Am decis împreună să creăm un ADI, Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară, Primăria Generală şi cele şase primării de sector, astfel încât să implementăm împreună strategia de colectare a deşeurilor şi de tratare a deşeurilor din Bucureşti şi să putem să accesăm banii europeni care pe exerciţiul 2014-2020 erau disponibili încă din 2014 şi nu au fost atraşi.
Am fost cu toţii de acord că trebuie să trecem la colectarea selectivă. O să urmeze şi o dezbatere publică – şi moral, şi legal trebuie să facem asta. Între noi au fost discuţii tehnice, dacă să fie o colectare selectivă pe 4 sau pe 5 fracţii, e o discuţie tehnică la care sper să participe cât mai multă lume în dezbaterea publică. Am fost cu toţii de acord că trebuie să implementăm principiul „Plăteşti cât arunci”, în sensul că pentru acele categorii de deşeuri care sunt amestecate – nu vorbim de acelea care sunt uşor de valorificat, cum este biodegradabilul, ci acelea care sunt amestecate – tariful trebuie să fie proporţional cu cât aruncă fiecare dintre locuitori şi am decis cu toţii ca modalitatea în care sectoarele colectează şi selecteză în Municipiul Bucureşti să fie unitară la nivelul Municipiului Bucureşti, tocmai pentru ca şi procesul de informare să fie mai rapid şi pentru ca să existe un confort în această zonă”, a anunțat primarul general al Capitalei, potrivit digi24.
A fost creat un grup de lucru al Primăriei Generale, primăriilor de sector cu Ministerul Mediului, iar discuțiile tehnice vor continua, următoarea întâlnire având loc peste două săptămâni.
„Este un nou început pentru Capitală”, declarat ministrul mediului, Tanczos Barna.
Declarațiile au fost făcute după o întâlnire a ministrului cu cei şase primari de sector din Bucureşti sau cu reprezentanţii lor, cu preşedintele Consiliului Judeţean Ilfov, precum şi cu reprezentanţi ai organismelor care finanţează și care intermediază fondurile europene în România.