Nicuşor Dan anunţă începerea lucrărilor la reţeaua de termoficare. Primarul Capitalei a mai susţinut că doreşte să mai facă încă 12 kilometri de tronson în zona Pantelimon, În Colentina 9 kilometri, zona Victoriei 11 kilometri şi în zona Berceni 8 kilometri.
Acesta a subliniat că obiectivul este ca aceste cinci tronsoane să fie finalizate anul acesta pentru ca din primăvara anului viitor să poată începe lucrările la alte trosoane, de data aceasta finanţate cu bani europeni. Edilul a mai spus că soluţia pentru a ieşi din blocajul financiar în care se află de 2 ani Primăria este de a pune datoriile în bugetul pe 2021, iar Guvernul să extindă limita de creditare.
„Începem azi un tronson de 13 kilometri în zona Ferentari. Este unul dintre cele cinci tronsoane pe care ne propunem să le facem anul aceasta.
Ne mai propunem să mai facem în zona Pantelimon – 12 kilometri. În zona Colentina – 9 kilometri, zona Victoriei – 11 kilometri şi în zona Berceni – 8 kilometri. În total, 53 de kilometri.
La ce e important tronsonul: deserveşte cartierele Rahova, Sebastian. Este la confluenţa dintre nouă centrale – Progresul şi Grozăveşti.
Dacă acest tronson este bun, este posibil ca prin intermediul lui, în momentul de avarii să aducem agentul termic de la una dintre centrale. În momentul ăsta, acest lucru nu e posibil.
Zonele pe care le vedeţi marcate cu albastru sunt esenţiale pentru ceea ce vrem să facem începând de anul viitor. Zonele pe care le vedeţi cu roşu avem finanţare europeană de 300 de milioane de euro.
Pentru că nu poţi să opreşti serviciul de termoficare, pentru că oamenii au nevoie firesc de apă caldă şi căldură, trebuie să respecţi cu calendar. Am semnat contract pentru cei 300 milioane de ueor, bani euorpeni. Am promisiunea guvernului pentru încă 200 de milioane, bani din PNRR . Guvernul ne-a mai dat 320 de milioane de lei.
Va duc aminte de intenţia noastră de a fuzionia Elcen pentru a avea un unic responsabil. Prin acei 320 de milioane de lei, în momentul în care Elcen va ieşi din insolvenţă, vom putea obţine bani euorpeni pentru centreale mai efecitient.
Vrem ca toate cele cinci tronsoane să fie gata anul acesta, pentru ca să ne ocupăm de celelalte pe bani europeni.
Pe şantier s-au montat nişte conduce mai subţiri care sunt proviizorii prin care serviciul este menţinut în continuare, ca să nu se foloească concductele mari
Nişte întreruperi mai mari nu e cazul să se întâmple. Pentru că nu poţi să opreşti serviciul de termoficare, pentru că oamenii au nevoie firesc de apă caldă şi căldură, trebuie să respecţi cu calendar.
Reţeaua are 1.000 de kilometri. Vorbim de 53 de kilometri. Asta înseamnă 5%, iar cele care urmează sunt 210 kilometri (21%). Aceste zone sunt cele mai afectate.
În momentul în care le vom avea făcute, calitatea serviciului va creşte foarte mult.
Ştim cu toţii că o zonă foarte afectată este toată această zonă de est. Un lucru pe care vrem să-l facem în vara asta în parteneriat cu Elcen-ul, dacă Elcen va fi la noi, este ca pe locaţia fostei centrale Titan să mai punem o centrală provizorie, lucru pe care putem să-l facem în trei luni. În iarna următoare, calitatea serviciului pentru toată zona va fi îmbunătătăţită semnificativ. Am avut două întâlniri cu constructorii şi estimez că la începutul săptămânii viitoare vom lansa în dezbatere publică caietul de sarcini. Pentru celelalte patru tronsoane vrem să le scoatem în licitaţie. În ceea ce priveşte şcolile, am făcut un efort. Sunt undeva la 260 de şcoli care sunt alimentate din reţeaua centralizată. Au fost probleme la două şcoli din sectorul 5. Ajungea agentul termic, dar era o problemă internă. Mai este una singură care nu este generată de noi, ci de instalaţiile pe care le au acolo.
Îmi doresc să se întâmple undeva până în luna mai-iunie, însă depinde de multe alte instiuţii – Consiliul Concurenţei, creditorii Elcen din momentul ăsta, de Ministerul Energiei.
Sunt nişte paşi procedurali. Îmi doresc ca până în vara asta să putem prelua Elcen. Termoenergetica o să preia Elcen, amândouă fiind companii ale municipalităţii. O să fie o singură companie. Iar datoria istorică pe care municipalitatea prin Radet o are către Ministerul Economiei, prin Elcen, va rămâne o istorie – o chestiune istorică de tranşat între municipalitate şi Guvern, adică Ministerul Economiei. Datoria istorică face obiectul unui litigiu între RADET – municipalitate, pe de o parte, şi Elcen, Ministerul Economiei, pe de altă parte, pentru că este ca orice litigiu comercial în care s-au prestat nişte servicii.
Lucrarea este făcută de Energetica. Termoenergetica nu face lucrări decât de reparaţii uzuale pe care le au, de intervneţii.
Celelalte vrem să le scoatem în licitaţie. De asta am avut întâlniri cu constructorul.
Pentru patru tronsoane, o să fie o licitaţie şi caietul de sarcini o să fie scos în dezbatere publică la începutul săptămânii viitoare. Joi, la ora 17, avem programat la Primăria Capitalei o discuţie cu ministrul Mediului, cu primarii celor şase sectoare din Bucureşti, cu preşedintele CJ pe subiectul întreg al salubrizării în Bucureşti, adică inclusiv cum o să facem colectare selectivă, unde o să facem şi cum o să facem depozitarea la gropile de gunoi, cum putem să folosim banii alocaţi pe exerciţiul 2014-2020.”, a spus Nicuşor Dan.