Nicuşor Dan anunţă începerea lucrărilor la reţeaua de termoficare în zona Ferentari. Cât mai durează calvarul pentru bucureşteni

Nicuşor Dan a anunţat marţi începerea lucrărilor la reţeaua de termoficare. Primarul Capitalei a anunţat începerea unui tronson de 13 kilometri în zona Ferentari.
Alina Costache
09 feb. 2021, 12:25
Nicuşor Dan anunţă începerea lucrărilor la reţeaua de termoficare în zona Ferentari. Cât mai durează calvarul pentru bucureşteni

Nicuşor Dan anunţă începerea lucrărilor la reţeaua de termoficare. Primarul Capitalei a mai susţinut că doreşte să mai facă încă 12 kilometri de tronson în zona Pantelimon, În Colentina 9 kilometri, zona Victoriei 11 kilometri şi în zona Berceni 8 kilometri.

Nicuşor Dan anunţă începerea lucrărilor la reţeaua de termoficare în zona Ferentari

Acesta a subliniat că obiectivul este ca aceste cinci tronsoane să fie finalizate anul acesta pentru ca din primăvara anului viitor să poată începe lucrările la alte trosoane, de data aceasta finanţate cu bani europeni. Edilul a mai spus că soluţia pentru a ieşi din blocajul financiar în care se află de 2 ani Primăria este de a pune datoriile în bugetul pe 2021, iar Guvernul să extindă limita de creditare.

„Începem azi un tronson de 13 kilometri în zona Ferentari. Este unul dintre cele cinci tronsoane pe care ne propunem să le facem anul aceasta.

Ne mai propunem să mai facem în zona Pantelimon – 12 kilometri. În zona Colentina – 9 kilometri, zona Victoriei – 11 kilometri şi în zona Berceni – 8 kilometri. În total, 53 de kilometri.

La ce e important tronsonul: deserveşte cartierele Rahova, Sebastian. Este la confluenţa dintre nouă centrale – Progresul şi Grozăveşti.

Dacă acest tronson este bun, este posibil ca prin intermediul lui, în momentul de avarii să aducem agentul termic de la una dintre centrale. În momentul ăsta, acest lucru nu e posibil.

Zonele pe care le vedeţi marcate cu albastru sunt esenţiale pentru ceea ce vrem să facem începând de anul viitor. Zonele pe care le vedeţi cu roşu avem finanţare europeană de 300 de milioane de euro.

Pentru că nu poţi să opreşti serviciul de termoficare, pentru că oamenii au nevoie firesc de apă caldă şi căldură, trebuie să respecţi cu calendar. Am semnat contract pentru cei 300 milioane de ueor, bani euorpeni. Am promisiunea guvernului pentru încă 200 de milioane, bani din PNRR . Guvernul ne-a mai dat 320 de milioane de lei.

Va duc aminte de intenţia noastră de a fuzionia Elcen pentru a avea un unic responsabil. Prin acei 320 de milioane de lei, în momentul în care Elcen va ieşi din insolvenţă, vom putea obţine bani euorpeni pentru centreale mai efecitient.

Vrem ca toate cele cinci tronsoane să fie gata anul acesta, pentru ca să ne ocupăm de celelalte pe bani europeni.

Pe şantier s-au montat nişte conduce mai subţiri care sunt proviizorii prin care serviciul este menţinut în continuare, ca să nu se foloească concductele mari

Nişte întreruperi mai mari nu e cazul să se întâmple. Pentru că nu poţi să opreşti serviciul de termoficare, pentru că oamenii au nevoie firesc de apă caldă şi căldură, trebuie să respecţi cu calendar.

Reţeaua are 1.000 de kilometri. Vorbim de 53 de kilometri. Asta înseamnă 5%, iar cele care urmează sunt 210 kilometri (21%). Aceste zone sunt cele mai afectate.

În momentul în care le vom avea făcute, calitatea serviciului va creşte foarte mult.

Ştim cu toţii că o zonă foarte afectată este toată această zonă de est. Un lucru pe care vrem să-l facem în vara asta în parteneriat cu Elcen-ul, dacă Elcen va fi la noi, este ca pe locaţia fostei centrale Titan să mai punem o centrală provizorie, lucru pe care putem să-l facem în trei luni. În iarna următoare, calitatea serviciului pentru toată zona va fi îmbunătătăţită semnificativ. Am avut două întâlniri cu constructorii şi estimez că la începutul săptămânii viitoare vom lansa în dezbatere publică caietul de sarcini. Pentru celelalte patru tronsoane vrem să le scoatem în licitaţie. În ceea ce priveşte şcolile, am făcut un efort. Sunt undeva la 260 de şcoli care sunt alimentate din reţeaua centralizată. Au fost probleme la două şcoli din sectorul 5. Ajungea agentul termic, dar era o problemă internă. Mai este una singură care nu este generată de noi, ci de instalaţiile pe care le au acolo.

Îmi doresc să se întâmple undeva până în luna mai-iunie, însă depinde de multe alte instiuţii – Consiliul Concurenţei, creditorii Elcen din momentul ăsta, de Ministerul Energiei.

Sunt nişte paşi procedurali. Îmi doresc ca până în vara asta să putem prelua Elcen. Termoenergetica o să preia Elcen, amândouă fiind companii ale municipalităţii. O să fie o singură companie. Iar datoria istorică pe care municipalitatea prin Radet o are către Ministerul Economiei, prin Elcen, va rămâne o istorie – o chestiune istorică de tranşat între municipalitate şi Guvern, adică Ministerul Economiei. Datoria istorică face obiectul unui litigiu între RADET – municipalitate, pe de o parte, şi Elcen, Ministerul Economiei, pe de altă parte, pentru că este ca orice litigiu comercial în care s-au prestat nişte servicii.

Lucrarea este făcută de Energetica. Termoenergetica nu face lucrări decât de reparaţii uzuale pe care le au, de intervneţii.

Celelalte vrem să le scoatem în licitaţie. De asta am avut întâlniri cu constructorul.

Pentru patru tronsoane, o să fie o licitaţie şi caietul de sarcini o să fie scos în dezbatere publică la începutul săptămânii viitoare. Joi, la ora 17, avem programat la Primăria Capitalei o discuţie cu ministrul Mediului, cu primarii celor şase sectoare din Bucureşti, cu preşedintele CJ pe subiectul întreg al salubrizării în Bucureşti, adică inclusiv cum o să facem colectare selectivă, unde o să facem şi cum o să facem depozitarea la gropile de gunoi, cum putem să folosim banii alocaţi pe exerciţiul 2014-2020.”, a spus Nicuşor Dan.

 

Citeşte şi: Nicuşor Dan o ironizează pe Clotilde Armand după ce a spus că-i pasează spitalele la Primăria Capitalei: Dacă cineva nu se poate ocupa de aceste proiecte și instituții, eu vreau să le administrez

Spynews
Alex Bodi, adevărul despre triunghiul amoros în care ar fi fost implicat! Ce spune afaceristul despre bărbatul cu care se vehiculează că ar avea conflicte și fosta iubită: "Sunt niște..." / VIDEO
Bzi.ro
Fiica Andreei Esca a făcut furori pe plajă! Alexia Eram a venit să se împace cu Mario Fresh
Fanatik.ro
Cel mai periculos obicei de la plajă, dar și piscină. Medicul Vlad Ciurea spune că poate fi fatal: ”Se poate întâmpla o nenorocire”
Capital.ro
Ungurii lovesc chiar în inima Transilvaniei. Ungaria acuză România
Playtech.ro
Se aplică de la 1 septembrie pentru românii cu pensii între 2.000 și 3.000 de lei. Veste bună venită direct de la Casa Națională de Pensii, vizând impozitarea
DailyBusiness
De ce economia țării nu este stabilă? Radu Crăciun: „Asigurăm prosperitatea altora și iluziile noastre”
Adevarul
Cine sunt cei doi britanici condamnați la închisoare după ce au atacat mașina unor români în Hull. Dezvăluiri incendiare din sala de judecată
Spynews
Bătaie ca-n filme la concertul lui Babasha. Spectatorii şi bodyguarzii s-au încăierat în fața scenei. O polițistă a ajuns la spital / VIDEO
Spynews
La ce intervenție chirurgicală a apelat ispita Eric, de la Insula Iubirii! Și-a făcut o schimbare vizibilă la nivelul feței | FOTO
Evz.ro
Locul de lângă România care seamănă cu Saint Tropez. Prețurile sunt mici aici
Ego.ro
Nu s-au mai putut abține și și-au dat frâu liber sentimentelor, chiar dacă au fost filmați, la Insula Iubirii FOTO
Prosport.ro
FOTO. Una dintre cele mai frumoase femei din lume și-a provocat fanii cu un selfie interzis
wowbiz.ro
Roberta și-a pierdut viața la volanul autospecialei de poliție pe care o conducea! Avea doar 21 de ani
Cancan.ro
Răspunsul lui David Popovici pentru Marcel e viral: 'Medalionur de AUR 😂
Playsport.ro
Ea este femeia care poate lua FCSB de la Gigi Becali: "Inteligență debordantă, poate să țină echipa de acum"
kanald.ro
Cosmin, bărbatul care și-a salvat fiica de la înec în Jupiter, a fost găsit mort de scafandri. Trupul a fost recuperat după 48 de ore de căutări
Capital.ro
Statul vrea banii românilor. Românii trebuie să depună în fiecare an acest document
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
GALERIE FOTO. Anamaria Prodan, apariție incendiară în costum de baie. Impresara nu are inhibiții la 51 de ani
stirilekanald.ro
Un bilet la Telecabina Bușteni, mai scump decât un zbor la Milano! Ireal cât costă
substantial.ro
Ana Maria Bărbosu, atacată dur de presa americană pentru medalia de bronz
MediaFlux
RĂSTURNARE în TENTATIVA de ASASINAT a lui TRUMP! S-A AFLAT ACUM
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...