Nicuşor Dan a declarat că problema termoficării din Bucureşti nu poate fi rezolvată într-un an, ba chiar nici într-un mandat de patru ani, deoarece acesta a fost lăsat de izbelişte încă de după Revoluţie, fără să se facă investiţii importante.
„Noi avem aproape 150 de km din 1000 de km de conducte schimbate, pentru ca nu s-a investit de 30 de ani. De la anul o să intrăm în acest ritm de 150 de km pe an.”, a spus Nicuşor Dan la TVR Info.
În ce priveşte finanţarea subvenţiei pentru căldură acordată bucureştenilor, temă pe care edilul chiar s-a contrat cu liderii coaliţiei de guvernare, Nicuşor Dan a explicat că problema a fost aproape rezolvată în şedinţa de Guvern de joi.
„Raspunsul de la Guvern a fost pozitiv pana la urma. Raspunsul administrativ a venit azi, in sedinta de guvern, cand s-a aprobat marirea plafonului de indatorare cu 500 de milioane de lei. Acum avem pana in sfarsitul anului ca sa si gasim acesti bani sa ne imprumutam din piata.”, a adăugat primarul Bucureştiului.
În contextul problemelor grave pe care Capitala le are cu căldura şi apa caldă, lui Nicuşor Dan i-a fost amintit faimosul afiş de campanie care promitea apă caldă fără întrerupere începând cu a doua zi după alegeri.
„Nu am facut eu acel afis, a fost facut de unul dintre partidele care ma sustinea si sigur ca nu te poti dezice de un partener. Dar eu, desi eram in campanie, am fost mereu onest si am spus ca nu este o problema care se poate rezolva imediat.”, a argumentat primarul.
Referitor la problema traficului, edilul a declarat că principala soluţie este îmbunătăţirea transportului public, astfel încât el să fie cât mai comod şi mai eficient.
„Am venit cu masina, traficul a fost putin blocat in zona de nord. Problema e tot veche si se rezolva in timp. Pe scurt, ceea ce au facut capitalele europene acum 45-50 de ani trebuie sa facem si noi. Sa incurajam oamenii sa foloseasca transportul public si nu masina personala.
Pentru asta trebuie sa aiba confort. Noi avem in derulare un contract de 100 de tramvaie si pregatim si unul pentru 100 de autobuze.
Greseala fundamentala la contractul de tramvaie a fost ca nu s-a atribuit cui trebuie. Astra a contestat in instanta, a castigat, apoi piata a explodat, am ajuns in 2022, asa ca in mod legitim si legal, producatorul poate sa inlocuiasca niste componente, cu conditia sa fie de aceeasi calitate sau superioara cu ceea ce era prevazut initial. Dar asta necesita certificare, de aceea dureaza atat. Dar in curand vom vedea tramvaiele pe strada.
Am depus pentru finantare pentru 50 de autobuze si tramvaie prin PNRR, dar acolo suntem in competite cu alte orase.
Mai este de lucrat la viteza de deplasare si am demarat achizitia pentru 50 de km de linie de tramvai, din fonduri europene. E o investitie foarte mare, de aproximativ 500 de milioane de lei, dar asta va imbunatati viteza pe anumite linii.”, a mai spus Nicuşor Dan.
Edilul nu vede, în acest moment, o trecere a Metrorex de la Ministerul Transporturilor la Primăria Capitalei.
„Sunt mai multe nuante. Ma bucur ca domnul ministru a renuntat la a spune ca celelalte orase subventioneaza Bucurestiul. Bucurestiul face 25% din PIB, iar alocarea catre Bucuresti e de doar 10%. Ar fi interesant ca el sa vina la PMB, numai ca exista o subventie, pe care momentan o plateste Ministerul Transporturilor, iar PMB in acest moment nu si-o permite.”, crede Nicuşor Dan.
În final, primarul Nicuşor Dan a dat o veste bună bucureştenilor, anunţând deschiderea târgului de Crăciun, care anul acesta va fi gratuit, spre deosebire de 2021, când vizitatorilor li se percepea o taxă de intrare.
„O sa avem targ de Craciun, va incepe duminica. Este in parteneriat cu TVR, pentru ca are drepturile pentru Campionatul Mondial. O parte va fi in Piata Constitutiei, unde iubitorii de fotbal vor putea vedea meciurile, iar pe de alta parte vom avea tot ce au targurile de Craciun. Va fi gratuit. Luminite, in limita bugetului, cum a fost si anul trecut.”, a concluzionat primarul Capitalei.