Nicuşor Dan, autoproclamat „salvatorul Bucureștiului”, sufocă, de fapt, plămânii Capitalei

Bucureștenii îi reproșează actualului edil faptul că suprafețele administrate de Primăria Capitalei sunt lăsate în paragină: mizerie, pavaj spart, stâlpișori rupți, spații verzi neîngrijite, reclame puse la întâmplare, bănci rupte sau murdare, etc.
Filip Stan
28 apr. 2024, 11:34
Nicuşor Dan, autoproclamat

Primăria Municipiului București are în administrare 19 parcuri și o suprafață nedeterminată de spații verzi. Încă de la preluarea mandatului de către Nicuşor Dan, lucrările de întreținere, amenajare și modernizare s-au făcut doar în caz de urgență și necesitate, fără o planificare în prealabil.

Bucureștenii îi reproșează actualului edil faptul că suprafețele administrate de Primăria Capitalei sunt lăsate în paragină: mizerie, pavaj spart, stâlpișori rupți, spații verzi neîngrijite, reclame puse la întâmplare, bănci rupte sau murdare etc.

Răsturare de situație în cursa pentru Primăria Capitalei. Sondaj Avangarde: Gabriela Firea, în fața lui Cristian Popescu Piedone. La CGMB, PSD este pe primul loc

Astăzi, în 2024, la patru ani după preluarea mandatului de primar, Nicușor Dan încă se plânge de „moștenirea” lăsată de predecesorii săi și spune că „lucrurile vor sta mai bine în câțiva ani”. Singurul motiv de laudă este faptul că „tunderea ierbii nu mai este o problemă”.

Bucureștiul are de trei ori mai puține spații verzi decât cea legală

Conform datelor, zonele verzi din București sunt în declin de ani de zile. Cu circa 7 metri-pătrați de spații verzi per locuitor, Capitala este, din cauza nivelului ridicat de poluare, în procedura de infringement din partea Comisiei Europene. În mod normal, conform reglementărilor OMS, ar trebui să avem minimum 9 mp, iar inclusiv legislația din România recomandă 26 mp/cap de locuitor.

Ceea ce declară primarul Nicușor Dan este faptul că la nivelul PMB a fost constituit un grup de lucru format din reprezentanți din cadrul direcțiilor de specialitate, cu responsabilități în obținerea și furnizarea datelor necesare în actualizarea Registrului Spațiilor Verzi. Termenul de finalizare al proiectului este, încă, necunoscut și nici nu a fost stabilită o dată-limită.

Citește și: Cristian Popescu Piedone, atac dur la adresa lui Nicușor Dan: Leneșule, strigoiule! Pe 9 iunie VENIM PESTE VOI CU USTUROI!

Practic PMB nu știe nici măcar suprafața totală actuală de spații verzi pe care o are în administrare. Toate cifrele sunt estimative și, cel mai probabil, mai mari decât în realitate.

Viziunea zero pentru spații verzi a lui Nicușor Dan costă bucureștenii bani grei

Pe langa procedura de infringement pentru poluare, lipsa unei strategii pentru spațiile verzi pentru Capitală din partea lui Nicușor Dan a costat bucureștenii 100.000 de lei. La începutul acestui an, Primăria Capitalei a primit o nouă amendă de la Garda de Mediu pentru lipsa unui plan de acțiune pentru reducerea poluării.

Pe lângă diminuarea suprafeței din cauza zecilor de șantiere, degradarea semnificativă în ceea ce privește întreținerea acestor spații este evidentă. Parcurile, principalul loc de agrement pentru Bucureșteni, au ajuns într-o stare deplorabilă și chiar periculoase pentru cei mici, așa cum a constatat în repetate rânduri ANPC în urma controalelor efectuate și a amenzilor date Primăriei Capitalei pentru locurile de joacă.

Sistemul defectuos pe care merge PMB nu a fost „atins” deloc de Nicușor Dan

Deși actualul edil al Capitalei declara, înainte să ajungă la Primărie, că va schimba lucrurile și se promova drept un activist ce protejează mediul, nu a implementat un sistem sustenabil pentru managementul spațiilor verzi.

Daca la capitolul bani, Primăria Capitalei dispune de un buget mai mult decât suficient pentru spațiile verzi din București, modul în care sunt concepute, proiectate, realizate și evaluate serviciile de gestionare a acestor spații verzi lasă de dorit.

„Toaletarea” arborilor – intens promovată de PMB sub Nicușor Dan, este, de fapt, complet nepotrivită, pentru că cei ce fac aceste operațiuni sunt fără nicio pregătire în domeniu. Arborii „toaletați” astfel au ajuns în multe cazuri niște butuci cu câteva cioate pe post de ramuri. Deși unii arbori aveau 100 de ani sau chiar mai mult și erau perfect sănătoși, după „îngrijirea” celor de la PMB au murit în perioada imediat următoare.O altă practică este îngroparea arborilor în tartan, sau chiar betonarea alveolelor în care sunt aceștia plantați.

Deși se declara „salvatorul Bucureștiului verde” în campania electorală, Nicușor Dan nu a făcut poate cel mai simplu și mai de bun-simț lucru: dacă PMB nu poate și nu are oameni pregătiți, să externalizeze, pur și simplu, serviciile de întreținere a spațiilor verzi, către firme specializate. Din nou, banii nu sunt o problemă, firme există. Ce nu există este dorința de a face ceva.

Trei sectoare din București, singurele care fac ceva constructiv

La nivelul Capitalei, singurele care au făcut efectiv ceva pentru creșterea spațiilor verzi sunt sectoarele 3, 4 și 6, fiind construite trei parcuri noi, care au adăugat circa 10 hectare de zonă verde. Parcul Teilor (S3), Parcul Tudor Arghezi (S4) și Parcul Liniei (S6) au fost construite de la zero de primăriile de sector, fără niciun ajutor de la PMB.

DailyBusiness
Ministrul Finanțelor lovește din plin zvonurile. TVA-ul rămâne neschimbat, guvernul nu ia în calcul majorarea
Spynews
Mic dejun dulce sau sărat - care e mai sănătos? Recomandările specialiștilor
Bzi.ro
Andreea Bălan este în doliu! Ce pierdere grea a suferit artista
Fanatik.ro
Magazinul unde primești 1 leu pentru fiecare ambalaj SGR reciclat. E oferta momentului
Capital.ro
Lovitură devastatoare pentru Călin Georgescu. Decizia finală luată de Curtea de Apel București
Playtech.ro
Greșeala pe care o fac aproape toți șoferii pe străzile cu sens unic. Cum se face corect virajul la stânga
DailyBusiness
Cu ce se stropesc pomii fructiferi în ianuarie pentru o recoltă bogată în 2025. Sfaturi pentru o livadă ferită de boli și dăunători
Adevarul
Cum să slăbești pentru totdeauna fără diete complicate. Descoperă soluția revoluționară dezvăluită de un expert Oxford
wowbiz.ro
Detalii bombă despre bebelușul Monicăi Gabor și al lui Mr. Pink! Când a născut, de fapt, fosta soție a lui Irinel Columbeanu și cum arată acum? | EXCLUSIV
Spynews
Cât costă un preparat ”to go” în Poiana Brașov. Turiștii au rămas fără cuvinte când au văzut prețul unui hotdog
Spynews
Cum cureți corect o geacă umplută cu puf. Ce să faci înainte să o bagi în mașina de spălat
Evz.ro
Facturi uriașe pentru români. Se aplică în toată țara, de la 1 aprilie
Ego.ro
Cum arată casa Ilinei Pârvu de la Visuri la Cheie, după ce a fost renovată de PRO TV
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă fotbalistă din lume, imagini în costum de baie
kanald.ro
Descoperire macabră în Bragadiru. O femeie a fost găsită fără suflare, cu o lovitură la cap, într-un depozit de fier vechi
Cancan.ro
Cum arată mama Andreei Bostănică? 'Mama Angela' e top. Poți să juri că sunt surori!
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Decizie pentru șoferii cu mașini pe motorină și benzină din 13 ianuarie. Se taxează automat
StirileBZI
Un nou ajutor de până la 1.000 lei pentru pensionari în 2025. Care sunt condițiile pentru a primi
Prosport.ro
Prezentatoarea știrilor și iubita ei cântăreață, imagini îndrăznețe din vacanța romantică din Costa Rica
stirilekanald.ro
VIDEO Ultimele imagini cu copilul de 4 ani ucis de câini pe câmp. Yanis a plecat cu trotineta din fața casei
substantial.ro
Băiat de patru ani din Dolj găsit mort, atacat de câini
MediaFlux
DECIZIA MOMENTULUI în POLITICĂ! BOLOJAN a CONFIRMAT!
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Boala lui Calache lovește și în zilele noastre