O imensă clădire de birouri din București va fi demolată, Cathedral Plaza, construită ilegal în vecinătatea Catedralei Romano-Catolice de pe strada General Berthelot. Practic, este vorba despre o zonă de lux a Bucureștiului, în centrul Capitalei.
Miercuri, primarul Nicușor Dan a semnat dispoziția de demolare pentru Cathedral Plaza, iar procedura efectivă ar urma să înceapă săptămâna viitoare.
„Scopul nostru este ca terenul pe care se află acum Cathedral Plaza să fie integrat armonios în peisajul urbanistic al Bucureștiului, iar pentru asta avem toată deschiderea de a colabora atât cu proprietarul, cât și cu Primăria Sectorului 1″, a anunțat Dan, pe pagina sa de Facebook.
Demolarea clădirii va necesita un efort bugetar major, în jur de 5-6 milioane de euro, potrivit estimărilor lui Nicușor Dan. Totuși, banii vor fi recuperați apoi de la proprietar, după demolarea blocului.
Primăria Capitalei trebuie să facă o achiziție publică pentru proiectul și lucrările de desființare. Practic, după finalizarea procedurii de achiziție și alocarea banilor necesari ar putea începe demolarea.
„Următorii pași sunt contractarea unui proiectant și a unui constructor care să demoleze.
Urmează să publicăm în SEAP anunțul pentru proiectare și demolare. Trebuie să facem formalitățile în cadrul Primăriei, este vorba despre o săptămână-zece zile. Trebuie mai întâi să facem o consultare de piață, în SEAP, în care diferiți oameni de pe piață spun cât estimează că va costa această operațiune. Consultarea de piață se face într-o săptămână-zece zile din momentul în care este lansată și în baza cifrelor pe care le primești din consultarea de piață faci caietul de sarcini și pui suma estimată și poți lansa procedura de achiziție”, a declarat Nicușor Dan, potrivit HotNews.
Oficialul PMB se așteaptă ca decizia să fie atacată în instanță.
„Sunt convins că o va face, însă dispoziția semnată de mine este copy-paste dintr-o hotărâre judecătorească definitivă. Deci nu văd ce este de contestat. Există o hotărâre judecătorească pronunțată în 2012 de către Tribunalul Dâmbovița și rămasă definitivă în ianuarie 2013, care obligă la emiterea acestei dispoziții de demolare. Ulterior acestei hotărâri au mai fost încercări în instanță, prin care proprietarii clădirii au încercat să spună că trebuie emisă autorizație de construire, că trebuie desfășurată o întreagă procedură administrativă, și au fost mai multe hotărâri intermediare de instanță pronunțate care au spus că nu trebuie o autorizație de desființare, că decizia pronunțată de instanță și dispoziția primarului, care e pronunțară luând copy-paste dispozitivul instanței, țin loc de autorizație de demolare. Deci nu trebuie să dăm autorizație de demolare, există hotărâre judecătorească definitivă pronunțată în sensul ăsta.
(…) Asta rămâne la decizia instanței. În opinia mea, procesul rămâne fără obiect”, a mai transmis Nicușor Dan, potrivit sursei citate.