„Am cerut Corpului de Control să verifice fraudele semnalate de Poliția Capitalei în legătură cu mai multe monumente realizate în anii trecuți în București. Cei responsabili vor fi identificați și sancționați, iar informațiile strânse vor fi trimise mai departe poliției, pentru eventuale inculpări.
Anunț în același timp că Primăria Capitalei sistează pentru acest an orice finanțare pentru noi statui în București. Redirecționăm banii pentru investițiile prioritare, neglijate de precedenta administrație – în modernizarea sistemului de termoficare, în combaterea poluării, în dezvoltarea infrastructurii de transport”, a anunţat primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, pe Facebook.
Verificările cerute de Nicuşor Dan au legătură cu anunţul Poliției Capitalei privind punerea sub acuzare a unui artist pentru înșelăciune în formă continuată cu consecințe deosebit de grave. Surse judiciare citate de G4Media.ro au precizat că este vorba despre sculptorul Ioan Bolborea, implicat în ultimii ani în mai multe scandaluri legate de calitatea monumentelor făcute în Capitală, în urma încheierii mai multor contracte cu Administratia Monumentelor și Patrimoniului Turistic.
Acuzațiile aduse de polițiști se referă la faptul că Bolborea s-a angajat sa realizeze mai multe monumente de for public, sculptură din material definitiv bronz, însă acesta ar fi urmărit executarea acestora din materiale de calitate inferioară, cauzând beneficiarului un prejudiciu in valoare totală de aproape 18. 000.000, potrivit comunicatului Poliţiei Capitalei.
Ancheta a pornit după ce Administrația Monumentelor și Patrimoniului Artistic din cadrul Primăriei Generale a depus plângere, au explicat sursele G4Media.ro.
În toamna anului 2017, monumentul de for public „Împăratul Traian”, amplasat pe Calea Victoriei nr. 12, pe treptele Muzeului National de Istorie, a fost vandalizat. Mai exact, lupoaicei i-a fost ruptă coada. Pentru a remedia situația, Primăria Capitalei a luat statuia pentru a o repara. Acela a fost momentul în care experții au observat că materialul folosit pentru operă era banala alamă.
Pentru realizarea lucrării, municipalitatea condusă de Sorin Oprescu a plătit în 2012 suma de 200.000 lei (42.553 euro).
Citeşte şi: Cum a redecorat Clotilde Armand sediul Primăriei Sectorului 1