„Cerem şi săptămâna aceasta prim-ministrului Sorin Grindeanu să nu adopte în şedinţa de Guvern de mâine niciuna dintre OUG-urile propuse de Florin Iordache, care a transformat Ministerul Justiţiei în Ministerul Minciunilor. Modificarea codurilor penal şi de procedură penală în varianta propusă de Florin Iordache reprezintă AMNISTIE”, scrie Nicuşor Dan pe pagina sa de Facebook.
”Dacă mâine guvernul lui Liviu Dragnea adoptă această ordonanţă, poimâine dosarul lui Liviu Dragnea pentru abuz în serviciu se va închide pentru că fapta nu va mai fi incriminată”, continuă liderul USR.
El mai precizează că pompierii care au permis clubului Colectiv să funcţioneze deşi nu îndeplinea normele de protecţie împotriva incendiilor, trimişi în judecată pentru abuz în serviciu, vor scăpa de răspunderea penală şi că toate dosarele deschise împotriva unor politiceni pe baza unor denunţuri, cum sunt cele ale Elenei Udrea, vor dispărea.
”Dacă mâine guvernul lui Liviu Dragnea adoptă această ordonanţă vom cere Avocatului Poporului să conteste ordonanţa la Curtea Constituţională. Şi voi ieşi din nou în stradă”, încheie Nicuşor Dan.
Reacţia liderului USR vine după ce Hotnews a scris, citând surse politice, că modificările la Codul Penal şi la Codul de Procedură Penală se vor face prin ordonanţă de urgenţă şi va fi cel mai probabil adoptată în şedinţa de Guvern de miercuri. Potrivit surselor citate, a fost eliminată condiţia plângerii prealabile a instituţiei pentru ca fapta de abuz în serviciu să constituie infracţiune şi a mai scăzut pragul prejudiciului, stabilit iniţal la 200.000 de lei. Pe de altă parte, măsura graţierii ar urma să fie propusă într-un proiect de lege trimis spre dezbatere Parlamentului.
Marţi dimineaţă, liderul PSD, Liviu Dragnea, a fost întrebat de jurnalişti ce l-ar sfătui pe ministrul Justiţiei, Florin Iordache, în privinţa celor două proiecte de ordonanţă de urgenţă, el răspunzând: „L-aş sfătui să se inspire din experienţa înaintaşilor, din experienţa guvernelor precedente. Dacă este să se dea prin ordonanţă sau să se adopte proiect de lege, asta e problema lor, dar e bine să se uite la experienţa înaintaşilor”.
„Dacă s-a mai dat vreo graţiere prin ordonanţă, poate să dea, dacă nu, nu ştiu dacă e bine”, a completat Dragnea.
El a mai spus că este problema Guvernului maniera în care vor fi promovate cele două proiecte.
Liderul PSD a făcut aceste declaraţii la ieşirea de la instanţa supremă, unde a început judecarea dosarului de abuz în serviciu în care acesta este acuzat alături de fosta lui soţie, Bombonica Prodana, şi de angajaţi ai Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Teleorman. Instanţa a stabilit următorul termen în proces în 14 februarie.
Peste 45.000 de oameni au protestat, duminică seară, în Bucureşti şi alte zeci de mii în mai multe oraşe din ţară faţă de cele două proiecte de OUG, acestea fiind cele mai mari manifestaţii din România de după 1990. A fost al doilea week-end consecutiv când mii de oameni au protestat faţă de cele două proiecte, în urma unui apel pe Facebook.
Marţi, a fost lansat un nou apel pentru proteste duminică, 5 februarie.
Luni, mai multe organizaţii nonguvernamentale au cerut, la dezbaterea organizată de Ministerul Justiţiei pe tema celor două proiecte de OUG privind graţierea şi modificările codurilor penale, discutarea proiectelor în Parlament, după ce vor fi făcute studii de impact şi reanalizarea cazurilor în care s-ar putea aplica graţierea.
Unii reprezentanţi ai organizaţiilor i-au spus lui Florin Iordache că, atunci când ai 100.000 de oameni în stradă, “este clar că nu ai pace socială” şi trebuie făcută o reevaluare, iar alţii au cerut demisia ministrului Justiţiei, arătând că scopul celor două OUG este să fie scăpaţi de executarea pedepselor “zeci de prieteni politici”.
La finalul dezbaterii, ministrul Justiţiei a spus că încă nu ştie pentru ce formulă de adoptare a celor două acte normative va opta, proiect de lege sau angajarea răspunderii Guvernului, susţinând că incusiv ultima variantă, angajarea răspunderii, este tot o formă de dezbatere.
”Eu am întrebat în sală pe cei care se opuneau ordonanţei şi aţi văzut că foarte mulţi spuneau să fie o dezbatere în Parlament. Vreau să vă spun că dezbatere înseamnă şi atunci când îşi asumă Guvernul, pentru că în acele cinci zile tot dezbatere înseamnă, când se depun amendamente şi Guvernul şi le poate asuma sau nu”, a susţinut Iordache.
Ministrul Justiţiei a mai spus că varianta iniţială a proiectelor va fi amendată, dar nu a putut spune ce anume va scoate şi ce va lăsa în textul celor două ordonanţe de urgenţă.