Într-o postare pe facebook, Nicuşor Dan prezintă mai multe situaţii în care Sergiu Nistor nu ar fi acţionat în mod corect în ceea ce priveşte protecţia patrimoniului cultural.
„In aprilie 2010 participam cu el la o dezbatere in Facultatea de Istorie. Ii spuneam ca imobilul din Gutenberg 3, pentru care exista studiu de clasare ca monument istoric, va fi demolat daca clasarea nu va fi votata de Comisia Nationala a Monumentelor. Ne-am despartit cordial, in Comisie a votat impotriva clasarii, imobilul a fost demolat. Sergiu Nistor, secretar de stat in Ministerul Culturii, a semnat in 2012 avizul pentru turnul de 40 metri inaltime in Dorobanti – Brosteanu, intre 5 monumente istorice parter”, susţine Nicuşor Dan.
Tot ca secretar de stat în Ministerul Culturii, Nistor nu ar fi întreprins nici un demers pentru ca Roşia Montană să fie inclusă în patrimoniul UNESCO, iar un an mai târziu, în 2013, ar fi blocat o rezoluţie prin care Uniunea Arhitecţilor şi Universitatea de Arhitectură din Bucureşti intenţionau să ceară includerea Roşiei Montane în patrimoniul UNESCO.
De asemenea, noului consilier prezidenţial i se reproşează faptul că se numără printre autorii unui PUZ în Târgu Jiu prin care sunt scoase două clădiri din zona protejată pentru ca un investitor să le poată demola pentru a construi un supermarket lângă Calea Eroilor care lează Poarta Sărutului de Coloana Infinitului.
Preşedintele Klaus Iohannis a semnat luni drecretul de numire a lui Sergiu Nistor în funcţia de consilier prezidenţial, potrivit unui comunicat de presă postat pe site-ul Administraţiei prezidenţiale.
Sergiu Nistor este conf. Dr. Arhitect în cadrul Universitatii de Arhitectura si Urbanism „Ion Mincu” din Bucuresti. Arhitectul este şi Secretar General în Comisia Nationala a Romaniei pentru UNESCO.
Sergiu Nistor are 60 de ani şi a absolvit în 1986 Universitatea de Arhitectura „Ion Mincu”, disciplina arhitectura si sistematizare. În perioada aprilie 2005 – martie 2008 Sergiu Nistor a fost Comisar Guvernamental pentru Programul Sibiu 2007, Capitala Culturala Europeana, iar în 2007 a fost numit cetăţean de onoare al oraşului Sibiu.
Potrivit unui CV prezentat pe site-ul ICR, Sergiu Nistor este autor al legislatiei de specialitate in domeniul patrimoniului din Romania.
A fost coordonator in 2007 al proiectului cultural „Sibiu, capitala culturala europeana”, secretar general al Comisiei Nationale a Romaniei pentru UNESCO (2008/2009) si presedinte al ICOMOS (Consiliul mondial al Monumentelor si Siturilor) Romania (din 2006).
Numele lui Sergiu Nistor apare în presa centrală în mai multe scandaluri din perioada în care Ministru al Culturii era Ion Caramitru, între care cel legal de aprobarea ridicării unei cladiri-mamut langa Catedrala Sfantul Iosif.
Tot Sergiu Nistor, ca director general MCC Directia Generala a Patrimoniului Cultural pe vremea lui Caramitru, s-a ocupat şi de restaurarea Coloanei fara sfarsit, care a costat pana la urma 1,5 milioane de dolari. Ideea restaurarii i-a apartinut initial brancusologului Radu Varia, care, in 1991, prin Fundatiile Internationale Constantin Brancusi, incheie un acord cu Guvernul Romaniei privind restaurarea ansamblului de la Tg. Jiu. In 1998, cand Banca Mondiala a decis acordarea fondurilor necesare, proiectul propus de istoricul de arta Radu Varia a cazut, fiind blocat prin intermediul aceluiasi Sergiu Nistor. In schimb, restaurarea unui obiect de arta unic in lume a fost facuta de uzina Turbomecanica.
Cartea de vizita a lui Sergiu Nistor a fost rapid cuprinsa in scandaluri si la Sibiu, scrie hotnews.ro, în privinţa banilor alocaţi de MInisterul Culturii pentru proiectul Sibiu CCE pentru anul 2005, din care nu au fost cheluite decat cateva miliarde. Banii se aflau sub obladuirea lui Nistor si pierduti au ramas.
In plus, Corneliu Bucur, directorul CNM ASTRA, l-a acuzat in repetate randuri de management defectuos in ceea ce priveste problemele Sibiu CCE, cerand chiar o ancheta parlamentara pe urmele lui Nistor si demisia acestuia.