„În Legea concurenţei există articolul 25 alineatul 3, care spune în esenţă că avizul Consiliului Concurenţei este obligatoriu pentru autorităţile naţionale şi locale. Consiliul Concurenţei a emis un aviz, în urmă cu două zile, postat pe site-ul instituţiei, care spune că nu recomandă partea de regulament care se referă la interzicerea aplicaţiilor integratoare. Prin urmare, dacă CGMB aprobă mâine proiectul de regulament, în forma actuală, va încălca Legea concurenţei, încălcând prevederile avizului Consiliului Concurenţei, care este obligatoriu. Eu sper ca joi să existe înţelepciune din partea consilierilor generali, pentru că altfel este o chestiune legală foarte serioasă care se traduce în abuz în serviciu”, a declarat deputatul, miercuri, la sediul cabinetului parlamentar.
El a atras atenţia asupra faptului că primarul general a invocat atât în campania electorală, cât şi în apariţiile publice ulterioare conceptul de smart city.
„Asta înseamnă folosirea tehnologiilor inovative în uşurarea vieţii de zi cu zi a cetăţenilor şi e comic pentru că proiectul de regulament de taximetrie face exact invers. Aveam nişte probleme în taximetrie, dar aveam nişte lucruri care funcţionau bine: nişte aplicaţii, făcute de nişte privaţi, care puneau în legătură taximetristul cu clientul. Dacă regulamentul este aprobat, acestea urmează să devină ilegale, cu amenzi mari şi pentru şoferi, şi pentru respectivele firme care operează aceste aplicaţii. Practic, noi bucureştenii ne-am întoarce la sistemul prin care sunăm la diferite numere până avem norocul să ne răspundă o operatoare şi eventual să avem norocul să prindem un taximetrist disponibil. Dacă promovezi conceptul de smart city şi dacă te gândeşti la viaţa bucureştenilor, chestiunea asta este absolut ridicolă”, a precizat el, potrivit Agerpres.
Nicuşor Dan a mai atenţionat asupra faptului că, potrivit directivei europene 1535/2015 pentru produsele societăţii informaţionale, precum aceste aplicaţii, nu este necesară nicio aprobare prealabilă din partea statului, „ele fiind pur şi simplu nişte aplicaţii care fac legătura între furnizor şi clienţi”.
„Această directivă mai spune un lucru foarte important (…) şi anume că pentru orice reglementare care stabileşte măsuri pentru tipul acesta de produse ale societăţii informaţionale Ministerul Economiei trebuie să notifice Comisia Europeană şi să aştepte trei luni până când CE spune dacă nu cumva această reglementare contravine dreptului european. Am sesizat pe 11 februarie Ministerul Economiei (…) şi aştept un răspuns. Sper că oamenii de aici să respecte legea, pentru că altfel devine o chestiune nelegală, care poate să ducă la un infringement şi care, în orice caz, ţine de abuzul în serviciu”, a precizat deputatul.