Nicușor Dan a fost întrebat joi, într-o conferință de presă, despre o problemă arzătoare în prag de iarnă pentru majoritatea bucureștenilor: cât va fi preţul gigacaloriei în această iarnă şi cât va fi subvenţia acordată populaţiei.
”Gigacaloria costă 1.000 de lei. Din 1.000 de lei bucureştenii plătesc 330 şi Primăria plăteşte diferenţa de 670, bineînţeles tot impozitele şi taxele bucureştenilor. O să avem un nou Consiliu General începând din noiembrie, probabil funcţional din decembrie, şi pentru că atributul de buget este mai mult al Consiliului decât al primarului, este o decizie pe care o să o ia, bineînţeles consultându-se cu mine şi cu oamenii care sunt implicaţi în fenomenul ăsta, o să o ia noul Consiliu General”, a răspuns edilul, citat de news.ro.
În același context, primarul general a dat asigurări că subvenția va continua să existe, însă nu a putut preciza cât va fi aceasta începând de la iarnă. ”Subvenţia de la primărie o să continue să existe. În ce cuantum, nu pot eu să vă spun, e o decizie pe care Consiliul o să o ia”, a spus Nicușor Dan.
Primarul general al Capitalei a fost întrebat și dacă, după reabilitarea completă a reţelei de termoficare din București, preţul gigacaloriei va fi plătit integral de populaţie. ”Să zicem că azi am avea toată reţeaua reabilitată. Atunci acea mie de lei n-ar mai fi o mie de lei, ar fi undeva la 700 – 750 de lei, cam aşa. Asta e suma pe care… Și dacă Ministerul Energiei ar reabilita în secunda asta centralele cu care produc şi energie electrică, şi energie termică, probabil că acel 700 – 750 de lei ar fi 600 de lei”, a spus edilul.
Citește și Femeie abandonată în ambulanță dintr-un motiv incredibil. Unde plecase echipajul de prim-ajutor
Tot primarul general al Capitalei spunea, în 30 septembrie, că îmbunătățirea sistemului de termoficare ar putea duce la o creștere a prețului plătit de bucureșteni pentru gigacalorie. ”Eu vă aduc aminte că până prin anii 2021 sau 2022, bucureștenii plăteau 120 de lei sau cam așa pe gigacalorie, noi am dus-o la 330 de lei. A fost un calcul să n-o facem mai scumpă, pentru că încă starea sistemului nu era suficient de bună. Acum pe măsură ce el se îmbunătățește e poate rezonabil să mai creștem puțin cât plătesc bucureștenii”, a afirmat atunci Nicușor Dan.