Nicuşor Dan spune că în România această chestiune, a genului neutru, este tranşată prin Codul Civil. Edilul care vrea să devină preşedinte al României a afirmat, de asemenea, că a votat la aşa-numitul ”referendum pentru familie”, dar refuză să spună cum a votat.
”În cadrul normativ din România ăsta este un articol din Codul Civil şi cred că discuţia este închisă. (…) Dacă problema asta apare în societate, este rolul preşedintelui s o medieze cât mai bine”, a afirmat Nicuşor Dan, întrebat despre ideea conform căreia ar putea exista şi persoane care nu sunt de gen masculin sau feminin, idee pe care preşedintele SUA Donald Trump a tranşat-o încă din prima zi a celui de-al doilea mandat.
Citește și Călin Georgescu face victime în presă! O jurnalistă de la Realitatea și-a dat demisia din cauza lui
Nicuşor Dan spune că în trecut au existat ”exagerări” cu privire la ideea de familie, iar preşedintele nu a fost cel care să îşi asume rolul de mediator în acest context.
Întrebat dacă a votat la referendumul pentru familia tradiţională a răspuns afirmativ. ”Aşa cum am declarat şi la momentul respectiv, am votat şi nu am spus cum am votat”, a afirmat Nicuşor Dan.
”Eu cred că asta este o dezbatere legitimă pe care o societate trebuie să o aibă şi cred că, cu atât politicul interferează mai puţin cu această dezbatere, cu atât mai bine. Dacă dezbaterea asta, noi ca societate vom decide să o avem, trebuie să o facem cât mai raţională cu putinţă”, a mai afirmat Nicuşor Dan.
Nicuşor Dan: Da, cred în Dumnezeu, da, sunt creştin ortodox, da, încerc să-mi educ copiii în această direcţie, însă cred că credinţa este ceva intim şi că s-a abuzat prea mult de asocierea cu Biserica în zona politică
Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, mărturiseşte că este creştin ortodox, că îşi creşte copiii în credinţă, dar este de părere că ”s-a abuzat prea mult de asocierea cu Biserica în zona politică”.
”Da, cred în Dumnezeu, da, sunt creştin ortodox, da, încerc să-mi educ copiii în această directive, însă cred că credinţa este ceva intim şi mai cred că s-a abuzat prea mult de asocierea cu Biserica în zona politică. Cred că în momentul în care tu faci politică agăţându-te de Biserică, de fapt, profanezi şi nu faci nici una şi nici alta”, a mărturisit Nicuşor Dan, joi seară, într-o emisiune la Antena 3.
El a subliniat că, pentru România, Biserica este foarte importantă.
”Cred că noi suntem mai mult decât noi înşine, adică, în fiecare dintre noi există prin limbă, prin modul în care ne raportăm la viaţă, la familie, la moarte, la copii, la relaţia cu părinţii, există o moştenire care este în noi şi cred că, în moştenirea asta, pentru România Biserica este foarte importantă”, a subliniat Nicuşor Dan.
Nicuşor Dan: Cunosc subiectul politicii externe la nivelul unei persoane care se informează aşa cum se informează pe alte subiecte, fără să se fi preocupat vreodată la modul serios
Nicuşor Dan, candidat pentru funcţia de preşedinte al României, mărturiseşte că are cunoştinţe generale de politică externă, dar dă asigurări că în scurt timp va avea cunoştinţe solide pe acest subiect. El susţine că, dacă va fi ales preşedinte al ţării, chiar dacă opinia sa cu privire la un subiect de politică externă va fi divergentă cu cea a primului ministru, România nu va vorbi ”pe două voci”.
”Cunosc agenda, subiectul politicii externe la nivelul unei persoane care se informează aşa cum se informează pe alte subiecte, fără să se fi preocupat vreodată la modul serios. Dacă ne vom reîntâlni peste o lună şi jumătate-două, fiţi sigur că voi stăpâni acest domeniu”, a afirmat Nicuşor Dan, joi seară, în cadrul unei emisiuni la Antena 3.
Nicuşor Dan a subliniat că, în ceea ce priveşte politica externă, ”nu se va întâmpla ca România să vorbească, la un moment dat, pe două voci”, aşa cum s-a întâmplat în trecut.
”În ipoteza în care preşedintele şi premierul ar avea o poziţie diferită pe un subiect nu se va întâmpla ca ei să le exprime simultan în spaţiul public. În orice chestiune de politică externă a statului român va exista o coerenţă între preşedinte şi premier”, a adăugat Nicuşor Dan.
Afirmaţiile edilului cu privire la acţiunile pe o singură voce ale autorităţilor române au fost făcute în contextul în care Nicuşor Dan a fost întrebat dacă în opinia sa premierul României trebuie sau nu să îl invite pe premierul israelian Beniamin Netanyahu la Bucureşti, în contextul în care Curtea Penală Internaţională a emis pe numele acestuia şi al altor oficiali israelieni mandate de arestare pentru crime de război şi crime împotriva umanităţii.
În acest context, Nicuşor Dan afirmă că este mai degrabă în favoarea punerii în aplicare a deciziei Curţii Penale Internaţionale.