Nicusor Dan are explicaţii tot mai puerile legate d elipsa apei calde, de parcurile insalubre şi de promisiunile electorale lovite de război sau de amnezie. „Discutăm dspre termie, este rezultatul a 30 de ani de indolență, de neefectuare a investițiilor necesare, în special ultimii 12 ani. Am moștenit un sistem, dacă vorbim de partea de conducte, cu multe găuri pe care încercăm să le acoperim mai repede decât ritmul cu care ele se degradează. Am stabilit un grafic. Iarna asta a fost un pic mai bine decât iarna trecută”, a spus Nicușor Dan miercuri seară.
„Iarna viitoare vom avea o centrală provizorie la Titan, urmând ca mai multe companii care aparțin de minister să pună o centrală definitivă. Am atribuit lucrări mari de conducte, vom face mai multe conducte decât în toți anii precedenți, dar a fost o problemă de livrare din pricina războiului din Ucraina”, a spus primarul Capitalei.
Întrebat dacă are apă caldă acasă, Nicușor Dan a spus că locuiește într-o zonă care nu are apă în sistem centralizat.” Nu am spus că voi face minuni. Dacă vorbim de căldură, am spus că problemele sunt serioase și că o să îmbunătățim pas cu pas. Problemele se vor reduce treptat, dar nu vor dispărea cu totul. Problemele cu apa caldă sunt de 10 ani, conductele nu au fost schimbate. Eu am spus bucureștenilor că o să facem tot ce ține de noi să îmbuntățim. Avem foarte multe șantiere, războiul a început în februarie și a dereglat întreaga piață de furnizare a materialelor, în special conductele, ceea ce ne interează pe noi. O să facem mult mai multe conducte față de ceea ce s-a făcut în anii anteriori. O să ne ținem de această promisiune pentru că șantierele sunt deja în lucru. Suntem într-un punct critic pentru că e mai bine să facem lucrări vara decât iarna. Avem avarii neprevăzute”, a mai spus primarul Nicuşor Dan.
Ce ne așteaptă iarna viitoare: „Noutatea este că ritmul înlocuirii este mai avansat. Vom înlocui 30-35 de conducte. O să fie mai bine. Pe zona de est avem acea centrală care va pompa energie în sistem”, a spus Nicușor Dan.
„Trebuie să dezvoltăm transportul public și să-l convingem pe bucureștean că e mai bine să folosești transportul public. Suntem în desfășurare cu procedura de achiziționare tarmvaie. Avem licitație în curs pentru 100 de autobuze din bani europeni și 120 de troieibuze.
Sunt probleme cu șinele de tramvai. 52 de km trebuie reabilitați. Avem studiile pe care trebuie să le facă autoritatea pentru a putea începe lucrările de refacere. Așteptăm deschiderea PNRR pentu că asta costă. Avem în achiziție noi linii de tramvai. Avem studiu de fezabilitate pentru 30 km.
Metroul de suprafață. Până la sfârșitul aceestui mandat vom avea linia care circulă în Pipera.
Azi s-a pus în sistemul de achiziții publice studiul de fezabilitate pentru prima din cele 10 radiale care să unească Bucureștiul cu linia de centură”, a spus Nicușor Dan.