Nicuşor Dan: Eu nu mai am niciun ban. Încă de la alegerile din 2012, mi-am curăţat toate economiile

Nicuşor Dan are mari probleme financiare în această campanie, după ce şi-a cheltuit toţi banii în campania de la locale.Liderul USR spune într-un interviu pentru News.ro în ce condiţii ar colabora cu PNL şi care este poziţia sa faţă de marile teme de campanie, inclusiv revizuirea Constituţiei.
Filip Stan
11 nov. 2016, 10:13
Nicuşor Dan: Eu nu mai am niciun ban. Încă de la alegerile din 2012, mi-am curăţat toate economiile

Despre posibili miniştri USR

Rep.: Câţi din actualii candidaţi ai USR, ştim că este şi domnul Cristian Ghinea, au potenţialul de a deveni viitori miniştri într-un eventual nou Cabinet condus de Dacian Cioloş?

N.D.: Eu cred că sunt cel puţin zece persoane în USR care au capacitatea de a deveni miniştri, însă, repet, dacă Dacian Cioloş o să ne facă propunerea, noi nu o să ne opunem, dar nu o să mergem la negociere cu numele lor pe masă.

Despre finanţarea campaniei

Rep.: Din punct de vedere financiar, cum staţi? Aveţi multe donaţii în această perioadă?

N.D.: Nu, stăm mai prost decât în campania de la locale din Bucureşti. Atunci am reuşit să strângem 300.000 de euro, în precampanie şi campanie, acum nu am strâns decât 150.000 de euro, asta şi din cauză că principalii noştri donatori şi-au atins limita maximă cu care pot finanţa un partid, în campania locală. Practic, acum nu am mai avut mari donatori, cu două trei excepţii, în schimb am avut mult mai multe donaţii online. La locale, am avut aproape 70.000 de euro donaţii online, acum avem undeva la 100.000. Cam asta este cifra şi o să continuăm să primim. Evident că mai este un aspect important – AEP ar fi trebuit să ne ramburseze banii pe care i-am cheltuit în campania locală. Aşa cum prevede legea, trebuie să ramburseze tuturor partidelor care au făcut cel puţin 3%, iar noi am făcut 30%. Au întârziat, mai întâi au spus că îi primim în septembrie, apoi pe 19 octombrie, acum au avansat o nouă dată, 5 decembrie, când nu îi vom mai putea folosi, din păcate.

Rep.: Veţi veni cu bani de acasă?

N.D.: Eu nu mai am niciun ban. Încă de la alegerile din 2012, mi-am curăţat toate economiile. Banii vin de la candidaţi, iar partidul nu mai poate să strângă. Deci, o să avem donaţiile online care se vor duce la candidaţi şi sper ca colegii mei să reuşească şi să se împrumute cu bani. Să începi o campanie electorală cu 100.000 de euro e cam puţin.

Despre colaborarea cu PNL

Rep: PNL a folosit deja în precampanie imaginea premierului Dacian Cioloş, pe anumite afişe, în Capitală. USR ce va face? Sunt două partide care susţin aceeaşi propunere de premier.

N.D.: Pe tema susţinerii premierului, este o decizie pe care am luat-o, credem că este o decizie matură. Poate că publicul nostru s-ar fi aşteptat să continuăm să susţinem mesajul antisistem, împotriva partidelor actuale. El este subtext, nu ne dezicem de el, însă alegerea premierului pentru următorii patru ani este o chestiune extrem de importantă şi s-au conturat aceste singure variante posibile, Dacian Cioloş sau Liviu Dragnea, sau o persoană foarte apropiată de Liviu Dragnea. Credem că opţiunea corectă este Dacian Cioloş şi ne-am declarat susţinerea. PNL şi-a declarat susţinerea, asta nu înseamnă nici alianţă, nici pre-electorală, nici post-electorală. Fiecare dintre partide merge pe calea lui. Am avut cu PNL, în alegerile locale, mai multe contre, nu pot decât să apreciez, în momentul acesta, faptul că, în ciuda presiunilor interne pe care le au în partid, au ales să susţină un premier care nu este în partidul lor şi care cumva ar balansa între partidele care îl susţin în Parlament. Din punctul de vedere al imaginii, domnul Cioloş a fost ieri la evenimentul nostru, nu o să facem mai mult. Credem că publicul nostru a înţeles că atât Dacian Cioloş, cât şi USR înseamnă o alegere reală, o adevărată schimbare. Dacă vom fi în situaţia de a face un guvern, va fi diferit de modul în care s-a guvernat până acum.

Rep.: Totuşi, după alegeri, pentru a face o majoritate parlamentară, va fi nevoie de o colaborare cu PNL, pentru că cele două partide vor încerca cel mai probabil să facă o majoritate, pentru susţinerea lui Cioloş. Cum veţi colabora, în condiţiile în care în prezent nu există niciun dialog între aceste două partide?

N.D.: Noi nu spunem că nu vorbim cu celelalte partide. Avem un dialog, acum, în activitatea din Consiliul General al Capitalei, în consiliile locale din Bucureşti, avem un dialog cu toate partidele, pe toate proiectele care apar. Acesta este şi modul în care vom acţiona şi la nivel naţional, însă nu vom intra în clasicele negocieri pe împărţit funcţii, de la miniştri până la directori de deconcentrate, ca să nu spun directori de şcoală. Nu facem lucrul acesta, am spus, pe tot ce înseamnă actul guvernamental, vom negocia cu premierul, o să îi dăm mandatul, în situaţia în care vom fi în acea situaţie, şi majoritatea va fi de partea noastră, o să negociem foarte clar cu domnia sa programul de guvernare, o să avem un cuvânt de spus, nu o să cerem locuri de miniştri, însă vom avea un cuvânt de spus asupra oamenilor care vor forma Cabinetul şi vă asigur că nu vom fi acolo decorativi şi vom avea un cuvânt de spus la orice eventual derapaj.

Despre colaborarea cu alte partide

Rep.: Cu UDMR, USR ar putea colabora?

N.D.: Toate partidele au acelaşi statut pentru noi.

Rep.: Inclusiv ALDE?

N.D.: Inclusiv ALDE, inclusiv PSD. Sunt oameni care au guvernat deja, care sunt responsabili şi pentru corupţia, şi pentru sărăcia din România. Evident că discutăm cu toată lumea, pentru că de asta am intrat în politică, dar nu vom face alianţă cu niciunul dintre ei.

Despre Liviu Dragnea, Călin Popescu Tăriceanu, Alina Gorghiu

Rep.: Cum caracterizaţi principalii lideri ai formaţiunilor politice, Călin Popescu Tăriceanu, Liviu Dragnea, Alina Gorghiu?

N.D.: Liviu Dragnea este condamnat penal şi este în continuare şocant pentru toată lumea să vadă că nu a făcut pasul înapoi, după condamnarea penală, că cel mai important partid din România, ca număr de simpatizanţi, acceptă fără să crâcnească această situaţie. Domnia sa este exponentul baronului local, a condus un judeţ printre cele mai sărace din România, foarte mult timp, fără să se vadă acolo, nu a venit niciun investitor, nici nu s-au făcut mari lucrări de infrastructură. Călin Popescu Tăriceanu, cel puţin în ultima vreme, l-am văzut atacând nejustificat şi total disproporţionat justiţia din România. Mi-e teamă şi faţă de unul şi faţă de celălalt, pentru eventualitatea în care vor forma o majoritate, mi-e teamă pentru statul de drept. În ceea ce o priveşte pe Alina Gorghiu, conduce un partid care ne-a atacat pe noi în campania electorală de la locale, dar cum am spus mai devreme, are meritul de a fi reuşit să impună în partid această variantă a premierului Cioloş. Acesta este un merit pe care trebuie să i-l recunoaştem.

Despre Klaus Iohannis

Rep.: Cu preşedintele Klaus Iohannis cum veţi colabora, dacă veţi ajunge partid parlamentar?

N.D.: După cum îl cunoaştem cu toţii pe preşedintele Iohannis, nu altfel decât instituţional. Legat de preşedintele Iohannis, chiar dacă dumnealui nu este implicat direct în campania aceasta electorală, cred că de rezultatul acestei campanii electorale îi depinde viitorul mandat, pentru că o victorie a PSD şi ALDE l-ar face spectator faţă de fenomenul politic, pentru următorii ani, şi cred că oamenii vor penaliza. Deci, este în situaţia în care, şi asta este analiza mea, chiar dacă nu are în mod instituţional un cuvânt de spus în aceste alegeri parlamentare, este în situaţia ca viitorul său politic să depindă de ele.

Despre revizuirea Constituţiei

Rep.: E nevoie de o revizuire a Constituţiei? Un lider important al USR, Clotilde Armand, spunea că iniţiativa de modificare a Constituţiei în sensul redefinirii familiei trebuie supusă referendumului.

N.D.: Domnia sa a precizat că este punctul său personal de vedere. Este o dezbatere pe care societatea trebuie să o aibă, pentru că un număr important din societate s-a pronunţat, însă nu trebuie ca această dezbatere să interfereze cumva cu dezbaterea pentru alegerile parlamentare de acum. Iar dacă vorbim de modificarea Constituţiei, sunt câteva aspecte foarte importante, legat din nou de imaginea Parlamentului ca instituţie: eliminarea imunităţilor, toate cele de care s-a abuzat în ultimul an şi mai puţin imunitatea pentru declaraţiile politice, posibilitatea sau reglementarea bugetului multianual, iar la dezbaterea cu domnul Cioloş a fost unul dintre subiectele importante, cum poţi avea o previzibilitate a marilor proiecte de infrastructură, altfel decât a face nişte bugete multianuale de care să te ţii. Deci, sunt nişte chestiuni care, sper eu, cu un alt Parlament, să ajungem să avem consensul asupra lor.

Rep.: În cât timp ar putea avea loc această revizuire, cât de urgent este să se modifice Constituţia, din punctul dumneavoastră de vedere?

N.D.: Există lucruri mai urgente. Să facem predictibil şi să eliminăm risipa din tot ce înseamnă achiziţie publică în România cred că este mult mai urgent decât lucrurile astea, dar eu cred că un Parlament nou, care de data aceasta nu va avea presiunea de alegeri, pentru următorii trei ani, se poate gândi şi la chestiuni mai dificile, care trebuie să întrunească şi două treimi din Parlament şi să treacă printr-un referendum, cum sunt cele pe care le-am enumerat.

DailyBusiness
Atenție, șoferi! Ce nu trebuie să ignori înainte de a închiria o mașină în UE
Spynews
Țara din Europa ce construiește un zid la granița cu statul vecin. Nimeni nu va avea voie să treacă
Bzi.ro
Cătălin Botezatu, țeapă mare luată de Crăciun! „Așteptam puțină iubire, nu mi-a pus-o sub brad!“
Fanatik.ro
Condimentul pe care e bine să îl mănânci după noaptea de Revelion. Te ajută să te relaxezi și să te simți mai bine
Capital.ro
Elena Udrea, cu inima frântă. Adrian Alexandrov a dat vestea personal acum câteva minute
Playtech.ro
Trei pomi fructiferi pe care nu ar trebui să îi plantezi niciodată în grădina ta. Ți-ar putea cauza mari probleme
DailyBusiness
Ambulanța București a primit mii de solicitări în ultimele zile. Alis Grasu, managerul SABIF: „S-ar putea să înceapă să crească”
Adevarul
Șoferii care au stat blocați 5 ore în parcarea unui mall s-au luat la bătaie: „Oamenii au devenit cu adevărat nervoși”
wowbiz.ro
Ultimele clipe din viața lui Cosmin, adolescentul care a murit călcat de autobuz în Valea Lupului! Ies la iveală detalii șocante și imagini surprinse de un martor. Ce ar fi făcut băiatul de 17 ani cu câteva minute înainte de tragedie?
Spynews
Jador și Oana Ciocan, dansul mirilor de la nuntă. Cei doi s-au căsătorit în mare secret pe 27 decembrie / VIDEO
Spynews
Unde trebuie depozitate bananele ca să reziste un timp îndelungat. Sfaturile simple de pus în practică
Evz.ro
Un fost ministru, scandal de Revelion. A rămas fără iubită
Ego.ro
Măsura care îi va afecta pe toți românii, de la 1 ianuarie 2025
Prosport.ro
FOTO. Cum arată una dintre cele mai râvnite femei din lume
kanald.ro
El este Lucian, polițistul în vârstă de 42 de ani, decedat după ce șalupa IPJ Tulcea s-a ciocnit pe brațul Sfântu Gheorghe! Bărbatul era considerat un erou după ce salvase un copil de la înec
Cancan.ro
Fost ministru al României, PĂRĂSIT de iubită chiar de Revelion 2025: 'Anul 2024 a fost anul deziluziilor'
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Doliu în televiziune! A murit cel mai iubit prezentator TV. A fost o legendă
StirileBZI
Cum se impozitează pensiile românilor în 2025: Milioane de pensionari sunt vizați de decizia Curții Constituționale
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă fotbalistă din lume, imagini incendiare în costum de baie, de Revelion
stirilekanald.ro
A murit cu zile în noaptea dintre ani, din cauza jarului căzut din sobă
substantial.ro
Ceață densă afectează traficul rutier din 13 județe ale țării
MediaFlux
TRADIȚII și OBICEIURI de SF. VASILE! CE este INTERZIS ASTĂZI să ÎȚI MEARGĂ BINE
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Hotelul ”invizibil” de lux din Laponia