Nicuşor Dan a declarat, joi dimineaţă, că greva angajaţilor de la Societatea de Transport Bucureşti este una ilegală şi afectează sute de mii de bucureşteni.
Primarul Capitalei face apel la şoferii de la STB să înţeleagă gravitatea acţiunilor lor şi să reaia activitatea. Acesta a declarat că este deschis la un dialog cu ei, însă nu prin intermediul liderilor de sindicat.
„Avem o greva la STB, o actiune foarte gravă care ii afectează pe bucuresteni, copii care trebuie sa mearga la scoala, oameni care trebuie sa mearga la serviciu. Este o greva ilegala. In primul rand suntem in stare de alerta si nu se fac greve. Exista o obligatie legala sa fie asigurata o activitate de o treime, lucru care nu se intâmplă. Actiunea in instanta este scrisa, depusa de STB.
Nu este o grevă spontană, aşa cum se afirmă. Este o greva politică. Fac apel la soferi sa inteleaga gravitatea actiunilor lor, să reia activitatea pentru ca afecteaza viata sutelor de mii de bucuresteni. Sunt deschis la un dialog cu ei, dar nu prin intermediul liderilor de sindicat care au organizat acest protest ilegal. Îi aștept la discuții, aștept să desemneze reprezentanții prin care să stăm de vorbă.
În ceea ce privește STB, am făcut foarte multe eforturi pentru a ține în viață această companie care era aproaope în faliment, cu o datorie de peste 1,3 miliarde de lei. După cum știți, aproape toată flota STB este sub sechestrul ANAF. Cu ajutorul Guvernului am reușit să micșorăm această datorie a STB, care acum este de doar 760 de milioane de lei, adică aproape la jumătate.
Această societate trebuie optimizată și nu vom la a a face acest lucru. Vom continua să facem acele controale pentru ca mașinile să plece la timp din stații, pentru ca bucureștenii să nu fie afectați, de asemenea vom continua să eficientizăm cheltuirea bugetului STB, în așa fel încât banii plătiți de bucureșteni să se reflecte în calitatea serviciilor”, a declarat joi dimineaţă primarul Capitalei.
Sindicaliştii din Societatea de Transport Bucureşti (STB) au întrerupt lucrul joi dimineaţa, mai multe vehicule din parcul STB SA fiind blocate în depouri şi autobaze, a anunţat STB.
Conform Prefecturii Capitalei, în această dimineaţă, prefectul Municipiului Bucureşti, în virtutea atribuţiilor legale, privind respectarea ordinii publice şi menţinerea climatului de pace socială , directorul general al Poliţiei Capitalei şi directorul general al Jandarmeriei Bucureşti, au dispus măsuri operative, în sprijinul populaţiei afectate de greva lucrătorilor STB:
– Suplimentarea efectivelor de poliţie şi jandarmerie în zona staţiilor de metrou , atât în interior cât şi la exterior, în scopul asigurării unui flux normal, pentru prevenirea oricăror incidentre şi prevenirea aglomerărilor , în context pandemic.
– A fost suplimentat efectivul de poliţie rutieră, care împreună cu poliţia locală asigură fluidizarea traficului în principalele intersecţii.
– Informarea cetăţenilor aflaţi în staţiile STB, prin echipajele de poliţie şi jandarmerie, cu privire la situaţia generate de grevă.
Garnituri suplimentate la metrou
Având în vedere mișcarea de protest a angajaților Societății de Transport București, din această dimineață, Metrorex a luat toate măsurile necesare pentru preluarea unui număr crescut de călători.
Metrorex introduce în circulație toate trenurile disponibile din flotă și va circula în orele de vârf la un interval minim posibil.
Totodată, în vederea respectării măsurilor pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei COVID-19, se va acționa în conformitate cu planul întocmit în acest sens, spre exemplu:
– pentru evitarea situațiilor de supraaglomerare, monitorizarea traficului se face pe trei paliere:
• la nivelul trenurilor, prin mecanici;
• la nivelul stațiilor, prin impiegații de mișcare;
• la nivel centralizat, prin operatorii de circulație
• sosirea trenurilor la același peron, în stațiile aglomerate, să se realizeze pe cât posibil alternativ, astfel încât să nu se înregistreze valori crescute ale traficului de călători într-un interval scurt de timp.
– Metrorex împreună cu Poliția Metrou, Jandarmeria și firma de pază iau măsuri de fluidizare a punctelor aglomerate, în special în stațiile de corespondență (Piața Victoriei 1 și 2, Piața Unirii 1 și 2, Dristor 1 și 2, Nicolae Grigorescu 1 și 2, Eroilor 1 și 2, Basarab 1 și 2, Gara de Nord 1 și 2).
– Situațiile de supraîncărcare sunt raportate de urgență la Dispecerul Central Metrorex care avizează operativ paza și Poliția Metrou, în vederea ordonării/limitării accesului în stațiile cu probleme. În cazul în care se produce supraaglomerare în stații personalul Metrorex împreună cu Poliția Metrou și agenții de pază vor degaja intrările prin limitarea accesului călătorilor la peron, până la defluirea traficului.