Nicuşor Dan a anunţat, miercuri, că s-au identificat 23 de motive de nelegalitate la PUZ-urile de sector şi va cere prefectului atacarea lor în instanţă.
„În urmă cu trei luni am suspendat cele cinci PUZ-uri de sector şi atunci mi-am luat angajamentul să revin peste 90 de zile cu o sinteză asupra analizei pe care am făcut-o pe PUZ-urile de sector.
Am identificat 23 de motive de nelegalitate pe cele 5 PUZ-uri sector şi avem un raport asupra oportunităţii urbanistice a acestor PUZ-uri de sector, întocmit de o echipă de urbanişti care spune în esenţă că aceste PUZ-uri nu au nişte probleme punctuale, cum ar fi un număr de 100 de terenuri care schimbă funcţiunea din spaţiu verde în spaţiu construibil, ci aceste PUZ-uri de sector sunt fundamental greşite pe suprafeţe consistente de teren”, a declarat Nicușor Dan.
În luna februarie, PUZ-urile pentru Sectoarele 2, 3, 4, 5 și 6 au fost suspendate pe termen de un an.
„Aceste PUZ-uri sunt fundamental greșite pe suprafețe importante de teren și nu se pune problema să fie remediate parțial. Multe dintre ele au fost deja confirmate de instanțe și am să cer prefectului să atace în instanță cele 5 PUZ-uri de sector”. a completat Nicușor Dan, în cadrul unei conferințe de presă.
„Avem 5 PUZ-uri de sector aprobate în perioada 2018-2020, pentru sectoarele 2,3,4,5,6. În sectorul 4, doar pentru zona de sud. Menţionez că în sectorul 6 au mai fost nişte PUZ-uri de sector în 2013 şi 2016, fiecare dintre ele anulate în primă instanţă de Tribunalul Bucureşti
Dintre cele noi, cele de la sectoarele 3 şi 4 şi 6 au fost şi ele anulate de instanţă. Urbanismul din Bucureşti în ultimii 15 ani a fost o golănie şi apogeul golăniei este constituit de aceste PUZ-uri de sector.
Ce fac aceste PUZ-uri? Avem un exemplu. Pe strada Matei Voievod, sunt case, parcări, un etaj, două etaje. Pe această etaje se propun imobile de 14 etaje, pe o stradă cu profil de 7 metri”.
„Trăim deja într-un oraş pe care-l vedem că nu face faţă la trafic. În acest moment, oraşul ăsta are mari probleme de trafic pentru că este prea dens faţă de reţeaua stradală pe care o are şi fiecare dintre aceste PUZ-uri de sector nu propun decât densificarea şi mai mult a oraşului.
Nu e vorba de a densifica suprafeţe uriaşe ale acestui oraş pentru a face traficul şi mai insuportabil decât este în momentul ăsta.
Bucureştiul are mari oportunităţi de dezvoltare. Există zone. Este o oportunitate ca să ai nişte terenuri la trei kilometri de Piaţa Unirii care să fie libere şi să faci astfel încât bucureştenii să locuiască pe acele terenuri şi nu să meargă cu maşina în fiecare dimineaţă până la Corbeanca sau până la Baloteşti sau până în zonele a 20-30 de kilometri din periferia Bucureştiului.
Ca să faci lucrul ăsta, trebuie să faci cu adevărat o planificare urbană, adică trebuie ca în zonele pe care tu le planifici să prevezi şcoli, unităţi sanitare, parcuri..
Ăsta este exemplul de dezvoltare pe care îl avem în PUZ sector 4. Astea (blocurile) au fost deja construite în baza PUZ sector 4 şi prevede că o să fie tot blocuri din astea înghesuite fără nicio utilitate publică.
Ce se va întâmpla peste 20 de ani când standardul de locuire va creşte în România şi în Bucureşti? Toată zona asta va fi un ghetou pentru că nimeni nu se va mai duce într-o astfel de zonă ca să fie nevoit să-şi ducă copilul cu maşina la grădiniţă o oră dimineaţă şi să-l ia o oră seara la întoarcere. O problemă a acestor PUZ-uri este pierderea spaţiilor verzi.
Am avut în urmă cu două săptămâni o discuţie cu Comisia Europeană pe tema măsurilor pe care Bucureştiul le ia pentru îmbunătăţirea calităţii aerului şi această măsură de suspendare a PUZ-urilor şi păstrarea spaţiilor verzi a fost unul dintre lucrurile importante pe care le-am spus”, a adăugat primarul Capitalei.
„Da, avem întârzieri în ceea ce priveşte amenajarea parcurilor. Sunt gropi în Bucureşti şi avem întârzieri în ceea ce priveşte dezinsecţie, deratizare, dezinfecţie.
Vreau să spun la început că nu este un mandat obişnuit cel pe care l-am preluat. Am preluat un mandat cu datorii curente de trei miliarde de lei, ceea ce înseamnă metroul din Drumul Taberei ca un reper de mărime.
Aveam obligaţia să plătim acei bani, trei miliarde, pe loc. Am încercat să eşalonăm. Am avut conturi poprite, am avut investiţiile oprite.
Nu a fost un mandat oarecare şi, în consecinţă, pentru a ne respecta obligaţiile şi a dovedi că suntem serioşi, am fost obligaţi să tăiem costuri şi acolo unde am fi vrut şi nu am fi vrut. Asta a fost situaţia la parcuri şi la străzi.
Banii pe care nu i-am avut în martie îi avem însă acum”, a declarat Nicuşor Dan.