Nicuşor Dan îi ia apărarea lui Clotilde Armand privind tăierea finanţării pentru 4 spitale. Primarul general a vorbit despre modul în care spitalele au fost transferate de Guvern în administrarea autorităţilor locale.
„În 2002, Guvernul a dat OUG prin care a dat spitale către autorităţi locale. În 2004 a venit Parlamentul şi a spus că sunt exceptate spitalele clinice şi universitare care trebuie să fie administrate de Minister. În 2004, a venit Guvernul mai târziu şi a spus că aceste spitale trebuie administrate de ele însele.
În 2008, a venit iar Guvernul cu o OUG în care a spus că a spus că spitalele din Bucureşti, care nu sunt speciale – clinice, universitare şi de urgenţă. Aşa s-a format ASSMB-ul.
Pe de altă parte, pe spitalele clinice universitare de urgenţă, pe toate acestea, Guvernul a hotărât prin HG pe care dintre ele le dă autorităţilor locale şi pe care nu le dă. O astfel de HG a apărut în 2010 şi s-a făcut pur şi simplu o listă cu unităţi spitaliceşti administrate de autorităţi locale”, a afirmat Nicuşor Dan, în cadrul unei declaraţii de presă.
Edilul Capitalei a explicat că spitalele Floreasca, Grigore Alexandrescu, de Urgenţe Olftamologice şi de Mari Arşi, în cazul cărora Primăria Sectorului 1 a tăiat finanţarea, nu se află pe această listă.
„Aceste patru spitale de care vorbim nu sunt în această listă. Ce a făcut Consiliul Local Sector 1 a făcut o chestiune absolut firească. Aveau obligaţia din 2004 să redea administrarea acestor spitale însele şi le-a dat acum în 2021. O hotârâre perfect juridică şi legitimă”, a precizat Nicuşor Dan.
Întrebat de ce Primăria Capitalei nu preia aceste unităţi medicale, edilul Capitalei s-a apărat spunând că „din punct de vedere juridic, municipalitate din Bucureşti şi Primăria Generală nu a fost niciodată în discuţia asta”.
„Aceste spitale sunt la Ministerul Sănătăţii, aşa cum este şi spitalul Universitar. Ministerul Sănătăţii trebuie să stabilească o strategie despre ce face cu acest spitale. În momentul acesta, ele sunt în managementul medical al Ministerului Sănătăţii. Noi ne subordonăm strategiei pe care Ministerul Sănătăţii o are, pentru un spital de urgenţă deserveşte pacienţii de pe o rază mai mare.
În ipoteza în care el consideră potrivit ca noi să le administrăm împreună cu cele 19 pe care le administrăm deja, atunci o să avem o solicitare de bani.
Chiar dacă clădirea nu este în administrarea Consiliului Local al sectorului, asta nu împiedică Consiliul Local să contribuie cu bani la finanţarea acelui spital. E permis de lege”, a conchis Nicuşor Dan.