Nicuşor Dan, anunţă că Primăria Capitalei va achita până la sfârşitul anului datoria de 220 de milioane de lei pe care o are către Termoenergetica, dar că a solicitat sprijinul Guvernului pentru datorii acumulate din trecut, ajunse la o valoare totală de 600 de milioane de lei.
„Există în momentul de faţă o datorie care este de aproximativ 220 de milioane lei – a Primăriei Municipiului Bucureşti către Termoenergetica. În zilele următoare o să reducem această datorie la aproximativ 140 de milioane de lei, pentru că primim în datele de 5, 6, 7, 8 ale fiecărei luni cotele defalcate din impozit pe venit. Până la sfârşitul acestui an o să fim la zero cu ceea ce datorăm noi Termoenergeticii. Suntem exact în situaţia de anul trecut, 2021 – primul an în care am plătit integral cât aveam de plătit subvenţie pe termie, adică diferenţa dintre cât costă şi cât plătesc bucureştenii”, a spus Nicuşor Dan, în cadrul unei conferinţe de presă.
El a menţionat că Primăria primeşte facturile pentru luna noiembrie în ianuarie şi că are „dificultăţi mari” la începutul anului să achite aceste sume, acumulând datorii de până la 400-500 de milioane. Însă, pe parcursul lunilor următoare, când facturile sunt mai mici, Primăria reuşeşte să recupereze aceste datorii.
Întrebat dacă familia sa va reduce consumul de energie, primarul Nicuşor Dan a dat un răspuns bizar, cu atât mai mult cu cât îl implică pe băieţelul său de doar patru luni şi jumătate.
„Trebuie să o întrebaţi pe soţie, că eu nu prea stau pe acasă. După cum ştiţi, avem un bebeluş şi medicul i-a recomandat soţiei să ţină mai frig în casă, ca să mănânce mai puţin, să nu aibă reflux”, a spus Nicuşor Dan, întrebat dacă va reduce consumul de energie şi gaze naturale în această iarnă.
Totuşi, Nicuşor Dan a precizat că în Primăria Capitalei s-a trecut deja la reducerea consumului.
„Aici am redus foarte mult ceea ce înseamnă aerul condiţionat, am redus semnificativ iluminatul pe timpul nopţii şi, de asemenea, funcţionarii din Primărie de 10 zile nu mai au apă caldă să se spele, se spală cu apă rece. La iarnă, pentru că avem centrală proprie, se vor spăla cu apă caldă şi, mai ales, se vor încălzi cu centrala proprie a Primăriei. În ceea ce priveşte iluminatul public, am depus la Administraţia Fondului pentru Mediu un proiect de 25 de milioane de lei pentru înlocuirea becurilor actuale cu LED-uri, care sunt mult mai eficiente energetic, iar pentru sesiunea viitoare avem un proiect care se va duce undeva la 50 de milioane de lei. Cele două proiecte împreună merg cumva spre 30% din iluminatul nostru public. În ceea ce priveşte iluminatul de Sărbători, din datele de anul trecut, surplusul dus de iluminatul festiv la iluminatul public a fost 0,5%, deci practic nesemnificativ. Şi atunci discuţia adevărată este dacă se reduce din iluminatul public? Numai că asta e o chestiune care e strâns legată de ordinea publică şi e o discuţie cu nuanţe”, a încheiat Nicuşor Dan.