Nicușor Dan nu vrea predictibilitate pentru constructori! Robert Ioniță, Asociația Investitorilor de Real Estate (AREI): ”Cooperarea dintre autorități și investitori este critică. Câți dintre marii investitori nu ar fi venit în București”

Până la fârșitul acestui an, România trebuie să adopte un nou cod al Urbanismului pentru a respecta jalonul asumat în PNRR. Această țintă face parte din cererea de plată numărul patru pentru Comisia Europeană, iar votul final asupra adoptării legii urmează să îl dea Camera Deputaților care este for decizional. Doar că acest proiect de lege a stârnit revoltă în rândul dezvoltatorilor de pe piața imobiliară reuniți în Asociația Investitorilor de Real Estate din România (AREI) ale căror propuneri au fost respinse de Ministerul Dezvoltării și cer acum garantarea predictibilității pentru toți beneficiarii, mari și mici.
Alina Costache
15 dec. 2023, 15:00
Nicușor Dan nu vrea predictibilitate pentru constructori! Robert Ioniță, Asociația Investitorilor de Real Estate (AREI): ”Cooperarea dintre autorități și investitori este critică. Câți dintre marii investitori nu ar fi venit în București”
Nicușor Dan nu vrea predictibilitate pentru constructori! 

Nicușor Dan nu vrea predictibilitate pentru constructori! În urmă cu două luni, proiectul de lege privind noile reguli în urbanism (Codul Amenajării Teritoriului, Urbanismului și Construcțiilor – CATUC) aprobat încă din iunie, în Senat, a fost dezbătut de Comisia de Administrație din Camera Deputaților.

Citește și Cum sunt blocate marile investiții în construcții! Inventarea spațiilor verzi le dă mari bătăi de cap dezvoltatorilor. Geo Mărgescu, Asociația Investitorilor de Real Estate (AREI): ”Ar fi un abuz să se declare curtea unui om spațiu verde. Un spațiu privat ar putea deveni public, dar nu prin expropriere, prin despăgubire justă”

Nicușor Dan nu vrea predictibilitate pentru constructori!

La dezbatere au participat mai mulți reprezentanți ai statului, ai structurilor asociative ale primarilor, mai multe ONG-uri, dar și primarul Nicușor Dan care a susținut că începând cu anul 2008, rata de nelegalitate a autorizațiilor de construcție emise în București este de 50%. Edilul s-a arătat mulțumit de noile prevederi ale Codului Urbanistic, însă reprezentanții AREI nu au fost de aceiași părere. Propunerile AREI privind transferul de aprobare a Planurilor Urbanistice Zonale (PUZ) de la Consiliul General al Municipiului București, către Consiliile Locale ale sectoarelor, eliminarea articolului privind spațiile verzi, dar și reglementarea privind cursul autorizațiilor de construcție, după anularea documentației de urbanism, au fost respinse de Ministerul Dezvoltării și eliminate în cele din urmă din proiectul de lege care va fi adoptat în curând.

„Investitorii își doresc claritate legislativă și predictibilitate. Investitorii sunt ținta oprobriului public. Nu contestăm că există oi negre, dar trebuie să pornim de la principiul bunei credințe”, a afirmat Cătălin Târziu, membru al Asociației Investitorilor de Real Estate din România, la scurt timp după intervenția lui Nicușor Dan.

Potrivit reprezentanților AREI, odată pornit un proiect de investiții, acesta trebuie să se supună regulilor de la momentul depunerii cererii de eliberare a certificatului de urbanism. Situația actuală, în care unele administrații interpretează abuziv elemente de jurisprudență, a condus la exemple absurde, în care investitori mari sau persoane fizice, să aloce bugete, să contracteze împrumuturi, să demareze activități în scopul eliberării autorizației, iar din cauza suspendării unor reglementări normative, precum PUZ, întregul demers să fie falimentat, fără ca aceștia să aibă vreo vină sau vreun control.

Dacă va fi adoptată forma actuală a noului Cod Urbanistic companiile care activează în sectorul imobiliar vor suferi pagube uriașe, urmate de ieșirea de pe piață. De asemenea, familiile care investesc în acest domeniu se vor confrunta cu falimentul, atrag atenția dezvoltatorii.

Reprezentanții AREI spun că în ambele cazuri, această lipsă de predictibilitate va continua să afecteze enorm industriile conexe și de pe orizontală, va gripa circuite financiare, va continua să scadă încasările la buget și apetența diverselor firme, din diverse industrii, de a se loca în România.

”Investițiile noastre sunt de ordinul milioanelor de dolari, nu sunt sigur care este suma exactă, dar contribuția noastră este semnificativa la PIB-ul țării și către cetățenii acestei țări din rândul cărora avem mii de angajați, participând astfel la dezvoltarea economică a acestei țări.

Cred că evoluția PIB-ului din ultimii ani a fost puternic influențată de activitatea investitorilor în Real-Estate. Avem provocări și asta încercăm să rezolvăm, unele sunt mai dificile decât altele, iar una dintre ele este organizarea, a statului și în special în București. Încercăm să găsim cele mai bune soluții pentru a le rezolva în interesul membrilor asociației, cât și a comunității, a autorităților, dar și ai altor membri ai statului”, a declarat Dennis Selinas, președintele Asociației Investitorilor de Real Estate din România (AREI)

”Din punctul nostru de vedere cooperarea dintre autorități și investitori este critică pentru ambele părți am să vă dau un exemplu de colaborare. Ultimul nostru proiect în România, la începutul lunii octombrie, Promenada Craiova, 135 de milioane de euro din care 10 milioane de euro a costat o șosea, extrem de mult pentru bugetul unei localități secundare.

Impactul acestei investiții: a devenit printre cele mai importante din Craiova. Era foarte importantă și în același timp necesară pentru a conecta două artere. Colaborarea noastră a fost exemplară, proiectul s-a încadrat în termen, iar acum va genera peste 1.000 de locuri de muncă. Când discutăm de impactul investiției nu discutăm doar în decurs de 10 ani, valoarea se va întoarce la bugetul local, iar acesta este doar impactul direct, mai există un impact mediat cum ar fi arătat Bucureștiul fără investițiile din zona de birouri, centre comerciale, să ne imaginăm prin prisma oportunităților. Legat de munca în București, câți dintre marii investitori nu ar fi venit în București, însă autoritățile nu îi văd ca pe niște parteneri”, a spus la rândul său Robert Ionită, Head of Legal, NEPI Rockcastle.

Asociația Investitorilor de Real Estate din România (AREI) au ținut să precizeze că în realitate, haotic s-a construit până acum, atât din cauza corupției administrative, cât și a relei credințe a unor așa-ziși investitori.

”Dacă vom continua să îi alungăm, prin lipsa de predictibilitate, pe dezvoltatorii serioși, vom rămâne tot cu cei certați cu legea, iar actuala stare de fapt se va perpetua”, transmit cei mai mari jucători de pe piața imobiliară reuniți în AREI.

Citește și Planurile Urbanistice de Dezvoltare, blocate la Primăria lui Nicușor Dan! Cine le pune piedici investitorilor din Capitală. Irina Dimitriu, AREI: ”Ne dorim cu toții orașe în care să putem să locuim”

DailyBusiness
Scandal la Senat! Angajații îl huiduie pe Bolojan după anunțul reducerii posturilor
Spynews
Ramona Olaru, confesiuni dureroase despre copilăria ei! Și-a promis că nu se va întoarce niciodată în locul în care a crescut. Declarații exclusive la Viața fără filtru
Bzi.ro
Maurice Munteanu dă de pământ cu Melania Trump: „Părul prea coafat ca la concursurile de Miss din Europa de Est!“
Fanatik.ro
Dispare o companie importantă din România. Afacerea va fi vândută cu peste 270 de milioane de euro
Capital.ro
Călin Georgescu a anunțat în direct: Asta a fost finalul!
Playtech.ro
Prima reacție a Dacianei Sârbu după divorțul de Victor Ponta: Singurii care știu suntem noi. Nu vreau să...
DailyBusiness
Cum reacționează sistemul imunitar în cazul alergiilor de la veninul de albine. Descoperirile făcute de oamenii de știință
Adevarul
Profesorul Cătălin Avramescu, candidat la alegerile prezidențiale: „România ar trebui să dețină arme nucleare pentru a intimida Rusia”
wowbiz.ro
Vește șoc în lumea politică! Victor Ponta și Daciana Sârbu au divorțat după 19 ani de căsnicie
Spynews
”Un bărbat toxic nu se va schimba”. Dana Roba, mesaj tranșant pe rețelele de socializare, după despărțirea de Beniamin | FOTO
Spynews
Ea este Daria, tânăra de 19 ani care s-a stins din viață în accidentul din Craiova. Trei persoane și-au pierdut viața pe DN6: ”Am venit să luăm rămășițele” | FOTO
Evz.ro
Scandalos! Bonusuri de 500.000 de lei la pensionare, în România. Cifra este reală
Ego.ro
Imaginile cu Daciana Sârbu de nerecunoscut! Cum arăta înainte să îl cunoască pe Victor Ponta
Prosport.ro
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
kanald.ro
Doliu în lumea muzicii populare! O renumită interpretă din România s-a stins din viață la vârsta de 74 de ani
Cancan.ro
Anda Adam participă la Asia Express 2025! Cine e colegul vedetei în emisiunea de la Antena 1
Playsport.ro
WOW! Corina Caragea a renunțat de tot la haine! Apariție unică pe net
Capital.ro
Călin Georgescu aruncă bomba. Ce funcție vizează dacă va fi interzis la prezidențiale
StirileBZI
Salariu de 500 de lei pe zi și trei mese, plus loc de cazare! Ce companie oferă aceste beneficii angajaților
Prosport.ro
FOTO. Cum arată fiica legendarului fotbalist. Tânăra divorțează după 9 ani
stirilekanald.ro
Anda, găsită moartă în casă! Câinii începuseră să-i devoreze trupul neînsuflețit
substantial.ro
Crin Antonescu propune restructurări în instituțiile statului pentru a aloca resursele în educație și sănătate
MediaFlux
PENSIE va fi DIGITALĂ. Anunțul Casei de PENSII pentru TOȚI românii
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Nu stăpânești engleza și n-ai habar de securitatea aeroportuară? Poți fi șeful Aeroporturi București