Nicușor Dan nu vrea predictibilitate pentru constructori! Robert Ioniță, Asociația Investitorilor de Real Estate (AREI): ”Cooperarea dintre autorități și investitori este critică. Câți dintre marii investitori nu ar fi venit în București”

Până la fârșitul acestui an, România trebuie să adopte un nou cod al Urbanismului pentru a respecta jalonul asumat în PNRR. Această țintă face parte din cererea de plată numărul patru pentru Comisia Europeană, iar votul final asupra adoptării legii urmează să îl dea Camera Deputaților care este for decizional. Doar că acest proiect de lege a stârnit revoltă în rândul dezvoltatorilor de pe piața imobiliară reuniți în Asociația Investitorilor de Real Estate din România (AREI) ale căror propuneri au fost respinse de Ministerul Dezvoltării și cer acum garantarea predictibilității pentru toți beneficiarii, mari și mici.
Alina Costache
15 dec. 2023, 15:00
Nicușor Dan nu vrea predictibilitate pentru constructori! Robert Ioniță, Asociația Investitorilor de Real Estate (AREI): ”Cooperarea dintre autorități și investitori este critică. Câți dintre marii investitori nu ar fi venit în București”
Nicușor Dan nu vrea predictibilitate pentru constructori! 

Nicușor Dan nu vrea predictibilitate pentru constructori! În urmă cu două luni, proiectul de lege privind noile reguli în urbanism (Codul Amenajării Teritoriului, Urbanismului și Construcțiilor – CATUC) aprobat încă din iunie, în Senat, a fost dezbătut de Comisia de Administrație din Camera Deputaților.

Citește și Cum sunt blocate marile investiții în construcții! Inventarea spațiilor verzi le dă mari bătăi de cap dezvoltatorilor. Geo Mărgescu, Asociația Investitorilor de Real Estate (AREI): ”Ar fi un abuz să se declare curtea unui om spațiu verde. Un spațiu privat ar putea deveni public, dar nu prin expropriere, prin despăgubire justă”

Nicușor Dan nu vrea predictibilitate pentru constructori!

La dezbatere au participat mai mulți reprezentanți ai statului, ai structurilor asociative ale primarilor, mai multe ONG-uri, dar și primarul Nicușor Dan care a susținut că începând cu anul 2008, rata de nelegalitate a autorizațiilor de construcție emise în București este de 50%. Edilul s-a arătat mulțumit de noile prevederi ale Codului Urbanistic, însă reprezentanții AREI nu au fost de aceiași părere. Propunerile AREI privind transferul de aprobare a Planurilor Urbanistice Zonale (PUZ) de la Consiliul General al Municipiului București, către Consiliile Locale ale sectoarelor, eliminarea articolului privind spațiile verzi, dar și reglementarea privind cursul autorizațiilor de construcție, după anularea documentației de urbanism, au fost respinse de Ministerul Dezvoltării și eliminate în cele din urmă din proiectul de lege care va fi adoptat în curând.

„Investitorii își doresc claritate legislativă și predictibilitate. Investitorii sunt ținta oprobriului public. Nu contestăm că există oi negre, dar trebuie să pornim de la principiul bunei credințe”, a afirmat Cătălin Târziu, membru al Asociației Investitorilor de Real Estate din România, la scurt timp după intervenția lui Nicușor Dan.

Potrivit reprezentanților AREI, odată pornit un proiect de investiții, acesta trebuie să se supună regulilor de la momentul depunerii cererii de eliberare a certificatului de urbanism. Situația actuală, în care unele administrații interpretează abuziv elemente de jurisprudență, a condus la exemple absurde, în care investitori mari sau persoane fizice, să aloce bugete, să contracteze împrumuturi, să demareze activități în scopul eliberării autorizației, iar din cauza suspendării unor reglementări normative, precum PUZ, întregul demers să fie falimentat, fără ca aceștia să aibă vreo vină sau vreun control.

Dacă va fi adoptată forma actuală a noului Cod Urbanistic companiile care activează în sectorul imobiliar vor suferi pagube uriașe, urmate de ieșirea de pe piață. De asemenea, familiile care investesc în acest domeniu se vor confrunta cu falimentul, atrag atenția dezvoltatorii.

Reprezentanții AREI spun că în ambele cazuri, această lipsă de predictibilitate va continua să afecteze enorm industriile conexe și de pe orizontală, va gripa circuite financiare, va continua să scadă încasările la buget și apetența diverselor firme, din diverse industrii, de a se loca în România.

”Investițiile noastre sunt de ordinul milioanelor de dolari, nu sunt sigur care este suma exactă, dar contribuția noastră este semnificativa la PIB-ul țării și către cetățenii acestei țări din rândul cărora avem mii de angajați, participând astfel la dezvoltarea economică a acestei țări.

Cred că evoluția PIB-ului din ultimii ani a fost puternic influențată de activitatea investitorilor în Real-Estate. Avem provocări și asta încercăm să rezolvăm, unele sunt mai dificile decât altele, iar una dintre ele este organizarea, a statului și în special în București. Încercăm să găsim cele mai bune soluții pentru a le rezolva în interesul membrilor asociației, cât și a comunității, a autorităților, dar și ai altor membri ai statului”, a declarat Dennis Selinas, președintele Asociației Investitorilor de Real Estate din România (AREI)

”Din punctul nostru de vedere cooperarea dintre autorități și investitori este critică pentru ambele părți am să vă dau un exemplu de colaborare. Ultimul nostru proiect în România, la începutul lunii octombrie, Promenada Craiova, 135 de milioane de euro din care 10 milioane de euro a costat o șosea, extrem de mult pentru bugetul unei localități secundare.

Impactul acestei investiții: a devenit printre cele mai importante din Craiova. Era foarte importantă și în același timp necesară pentru a conecta două artere. Colaborarea noastră a fost exemplară, proiectul s-a încadrat în termen, iar acum va genera peste 1.000 de locuri de muncă. Când discutăm de impactul investiției nu discutăm doar în decurs de 10 ani, valoarea se va întoarce la bugetul local, iar acesta este doar impactul direct, mai există un impact mediat cum ar fi arătat Bucureștiul fără investițiile din zona de birouri, centre comerciale, să ne imaginăm prin prisma oportunităților. Legat de munca în București, câți dintre marii investitori nu ar fi venit în București, însă autoritățile nu îi văd ca pe niște parteneri”, a spus la rândul său Robert Ionită, Head of Legal, NEPI Rockcastle.

Asociația Investitorilor de Real Estate din România (AREI) au ținut să precizeze că în realitate, haotic s-a construit până acum, atât din cauza corupției administrative, cât și a relei credințe a unor așa-ziși investitori.

”Dacă vom continua să îi alungăm, prin lipsa de predictibilitate, pe dezvoltatorii serioși, vom rămâne tot cu cei certați cu legea, iar actuala stare de fapt se va perpetua”, transmit cei mai mari jucători de pe piața imobiliară reuniți în AREI.

Citește și Planurile Urbanistice de Dezvoltare, blocate la Primăria lui Nicușor Dan! Cine le pune piedici investitorilor din Capitală. Irina Dimitriu, AREI: ”Ne dorim cu toții orașe în care să putem să locuim”

Spynews
Despărțire neașteptată în showbiz! Și-au spus adio la nici un an de când au devenit soț și soție. Detaliile divorțului, dezvăluite la Știrile Antena Stars | VIDEO
Bzi.ro
Prietenul lui Andrei Versace rupe tăcerea! Se droga craiul de Dorobanți?
Fanatik.ro
Când nu este bine să mănânci roșii. Oamenii care au aceste boli trebuie să le evite
Capital.ro
Românii au interzis! NU ai voie să faci acest gest. Este ilegal oriunde în România
Playtech.ro
De ce te înțeapă țânțarii mai mult în zona gleznelor. Motivul surprinzător pentru care preferă această parte a corpului
DailyBusiness
Este bomba zilei! Rezultate admitere liceu 2024. Topul primelor 15 specializări în București
Adevarul
Ce spun experții despre valul de hate la adresa profesorului îmbrăcat în fustă: „Românii încă prezintă la scară largă prejudecăți” VIDEO
Spynews
Cine este Caterina, noua iubită a lui Alex Bodi. Omul de afaceri a uitat-o pe Ema Uta pentru o tânără de 20 de ani
Spynews
Livia, fosta soție a lui Cătălin Bordea, un nou mesaj după ce a fost pusă la zid: „Ar fi de râs dacă n-ar fi de plâns”
Evz.ro
Facultatea luată cu asalt de români. Nu s-a mai văzut așa concurență
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
FOTO. Fotomodelul de 33 de ani se iubește în secret cu jucătorul mai tânăr cu 11 ani decât ea!
wowbiz.ro
Suspectul crimei din Brăila a mărturisit tot ce s-a întâmplat în cabinetul stomatologic! Ce confesiune i-a făcut Marina Gavril înainte să fie omorâtă: "Mi-a zis că..."
Cancan.ro
INFORMAȚII 💣 Doctorița din Brăila, legături cu MAFIA?! Ar fi avut o relație cu un raket basarabean, pe care l-ar fi... De ce poliția crede că este o „crimă la comandă”
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
„Mai mult de 13-14 ani nu faci dacă te-a pus cineva”. Dialog halucinant între principalul suspect al crimei din Brăila și mama acestuia. Ce l-a sfătuit femeia
Capital.ro
Florin Salam e distrus de această veste: A intrat în comă. Medicii nu-i mai dau șanse
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
Cuplu bombă în sportul românesc: Denis Alibec se iubește cu Anca Surdu, o gimnastă campioană europeană și mondială, devenită vedetă TV la Exatlon
stirilekanald.ro
Doctorița Gavril, relație amoroasă cu un mafiot de peste Prut, pe care l-a stors de bani! Detalii șocante
substantial.ro
Guvernul trebuie să prezinte un plan de reducere a deficitului bugetar până la 15 octombrie, anunță Nicolae Ciucă
MediaFlux
BOMBĂ în SUA! ANUNȚUL făcut de KAMALA HARRIS! LOVITURĂ pentru TRUMP!
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!