Nicuşor Dan a declarat marţi, în începutul şedinţei Consiliului General al Municipiului Bucureşti, că înţelege că este o perioadă grea pentru toată lumea după un an de restricţii, „însă este şi mai greu pentru persoanele din sistemul sanitar şi este şi mai greu pentru persoanele care au rude, prieteni în spital” diagnosticaţi cu COVID-19. Edilul spune că este nevoie de solidaritate în această perioadă, mai ales că în fiecare zi în Capitală sunt depistate peste o mie de persoane infectate.
Citeşte şi: Raed Arafat, prima declaraţie optimistă despre pandemie: „Se vede luminiţa de la capătul tunelului”
„Aş vrea să fac un comentariu despre criza sanitară în care ne aflăm. Este nevoie de un efort de solidaritate din partea tuturor bucureştenilor şi din partea tuturor românilor. Înţeleg că este greu pentru toată lumea după un an de restricţii, însă este şi mai greu pentru persoanele din sistemul sanitar şi este şi mai greu pentru persoanele care au rude, prieteni în spital cu această boală. Suntem în criză sanitară, aproape în fiecare zi avem peste 1.000 de noi persoane în Bucureşti infectate cu acest virus şi este nevoie de efortul nostru al tuturor pentru a trece de această perioadă dificilă. Pe măsură ce vaccinarea înaintează, probabil că vom fi mult mai bine în două luni. E nevoie de efortul nostru pentru acest interval. Evident că oricine are dreptul să îşi expună opinia în democraţie”, a declarat Nicuşor Dan.
Afirmaţiile primarului general al Capitalei, Nicuşor Dan, vin după ce în ultimele două zi au fost organizate proteste în Bucureşti şi în alte oraşe împotriva restricţiilor impuse în contextul pandemiei COVID-19. Între protestatari s-au aflat iniţial liderul AUR, George Simion, dar şi parlamentarul Diana Şoşoacă.
După ora 23, numărul protestatarilor s-a redus considerabil. Un grup de manifestanţi a plecat spre Piaţa Unirii. Aici mai mulţi tineri au atacat cu pietre jandarmii, au spart vitrinele mai multor magazine, tonomate de alimente, au distrus mobilier stradal, staţii de autobuz, geamuri ale mijloacelor de transport. Forţele de ordine au răspuns cu gaze lacrimogene, iar mai multe persoane au fost săltate şi duse la audieri.
Jandarmeria a anunţat că după incidentele de seara trecută au fost date 222 de amenzi în valoare de peste 200 de mii de lei, opt fiind acordate organizatorilor.
Poliţia Capitalei a declanşat cercetări pentru ultraj, dar şi pentru tulburarea ordinii publice, distrugere, distrugere prin incendiere.
”Poliţia Capitalei a declanşat cercetări pentru ultraj, dar şi de tulburarea ordinii publice, distrugere, distrugere prin incendiere, furt calificat, nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor, dar şi portul ilegal de obiecte periculoase şi aici vorbim de cuţit. Vorbim despre vitrine, tonomate de alimente, mobilier stradal, staţii de autobuz, geamuri ale mijloacelor de transport. Dosarele vor fi instrumente de procurorii Parchetelor de pe lângă Judecătorii. Cele 188 de persoane conduse la poliţie sunt identificate, fotografiate, amprentate, mare parte au fost şi sancţionate. 222 de amenzi în valoare de peste 200 de mii de lei, opt fiind acordate organizatorilor. Persoanele identificate sunt audiate şi vor fi dispuse măsurile legale. Facem activităţi pentru identificarea celor care au provocat distrugeri şi au deranjat ordinea publică”, a anunţat comisar-şef de poliţie Bogdan Berechet – director general al Direcţiei Generale de Poliţie a Municipiului Bucureşti.