Nicușor Dan a ajuns la un număr impresionant de amenzi primite de la Inspectoratul de Stat în Construcții, instituție cu care se află în război de mai bine de doi ani. Primarul general al Capitalei a deschis zeci de procese în instanță prin care cere anularea amenzilor, însă doar trei litigii au fost soluționate definitiv. El este „mândrul” deținător al celor mai multe amenzi primite în România în calitate de primar.
Primarul Capitalei a ajuns să se fie convocat de până la trei ori pe zi la tribunal în litigiile pe care le are cu Inspectoratul de Stat în Construcții, de multe ori acestea judecându-se la aceeași dată.
În anul 2023, Nicușor Dan a a primit 18 contravenții de la ISC, pe care le-a contestat în instanță. Potrivit unor informații oferite de instituție, numărul total de dosare care au ca obiect plângeri contravenționale, formulate de Nicușor Dan începând cu anul 2021, se ridică în acest moment la 38. Până la începutul acestui an, Nicușor Dan primise amenzi în cuantum de 125.000 de lei, toate pentru nerespectarea prevederilor legale la emiterea certificatelor de urbanism și autorizațiilor de construcții, nereguli constatate cu ocazia unor controale prin sondaj, după cum relatează fanatik.ro.
ISC a susținut în instanță că, în cursul anului 2021, din peste 2.600 de solicitări de eliberare a unor certificate de urbanism, până în noiembrie, fuseseră emise doar 1.000 de astfel de documente. Inspectorii au cerut, tot prin sondaj, trei solicitări de certificate de urbanism și s-a stabilit că acestea se aflau la Cabinetul Primarului, fiind depășit termenul legal de 15 zile de la data depunerii.
Reprezentanții ISC mai arată că, în cursul anului 2021, din cele două plângeri contravenționale puse pe rolul instanțelor, unul singur a fost soluționat definitiv, pe data de 28 iunie 2023, acesta fiind câștigat de instituție. Totuși, Tribunalul București a schimbat hotărârea instanței de fond și a scăzut amenda acordată Primarului General al Capitalei, de la 20.000 de lei, la 5.000 de lei. Instituția și-ar fi dorit ca Nicușor Dan să răspundă personal pentru întârzierile cauzate în emiterea certificatelor de urbanism și a autorizațiilor de construire, însă instanța a considerat că acesta nu are legitimitate procesuală activă, neavând calitatea de contravenient.
În 2022, Nicușor Dan a contestat alte 18 contravenții, din care două au fost soluționate definitiv, unul fiind câștigat de primarul Capitalei, iar celălalt de ISC. De asemenea, alte două dosare se află în faza de fond, iar restul sunt în faza de apel. Restul de 18 dosare înregistrate pe rolul instanțelor în anul 2023 se află în stadiul de procedură administrativă, arată reprezentanții ISC.
Nicușor Dan și Paul Racoviță, inspectorul general al Inspectoratului de Stat în Construcții, se află în conflict deschis de mai multă vreme, după ce primarul Capitalei a blocat sau a întârziat mai multe proiecte imobiliare. Un astfel de caz este cel legat de construirea unui bloc cu cinci etaje pe Bd Primăverii 1A, pentru care fusese emis un PUZ, în anul 2019, despre care Nicușor Dan susține că a fost ilegal.
Primarul Capitalei spunea că imobilul ar urma să se construiască pe spațiu verde și că Inspectoratul de Stat în Construcții a refuzat să verifice legalitatea PUZ-ului. În schimb, l-a amendat cu 7.000 de lei pentru că a întârziat semnarea documentației pentru începerea lucrărilor. În acest caz, Nicușor Dan a sesizat DNA, plângerea penală vizându-l pe fostul arhitect-șef al Capitalei, Ștefan Dumitrașcu.
„Avem o instituție care nu funcționează, Inspectoratul de Stat în Construcții. Nu funcționează de ani de zile. Și mai este și răuvoitoare. Nu face nimic”, a declarat Nicușor Dan.