Primarul general Nicuşor încearcă să scape de sancţiuni deoarece, în caz contrar, ar putea fi plătite din bugetul municipalităţii. Edilul Capitalei are mai multe acţiuni pe rol care s-ar putea încheia cu plata unor despăgubiri importante pentru neîndeplinirea obligațiilor care îi revin, conform Fanatik.
Nicuşor Dan se confruntă cu un val de plângeri atât la adresa sa, cât şi a Primăriei Capitalei. Acestea se referă la întârzierea sau neîndeplinirea unor obligații legale pe care primarul Municipiului București le are.
La începutul anului 2022, Nicușor Dan a contestat în instanță trei amenzi primite de la Inspectoratul de Stat în Construcții prin Inspectoratul Regional în Construcții București-Ilfov. Sancţiunile au o valoare de aproape 80.000 de lei.
Primarul general Nicuşor Dan a deschis cele trei acțiuni la Judecătoria Sectorului 5 atât în nume propriu, cât și în numele instituției pe care o conduce, notează sursa citată.
În decembrie 2021, Inspectoratul de Stat în Construcții l-a amendat pe primarul general, după ce a întârziat peste termenul stabilit de lege emiterea unor autorizații de construire. Instituția susține că a primit mai multe plângeri pe această temă de la constructor. După un control a ieşit la iveală faptul că documentele au rămas blocate ”undeva, pe circuitul de semnături” din Primăria Capitalei, mai exact pe biroul Primarului General.
De altfel, Primăria Capitalei a achitat deja o parte din amenda totală de 80.000 de lei, banii fiind virați în contul Trezoreriei Statului, conform Gândul.
Cea mai recentă decizie a instanței se referă la plata unor despăgubiri în cuantum de 317.348,54 euro pe care primarul general și Direcția de Mediu a Primăriei Municipiului București trebuie s-o achite unui dezvoltator imobiliar pentru refuzul de a emite avizul de defrișare a doi arbori care se află pe un teren unde urma să se ridice o construcție. Judecătorii au stabilit și o amendă de 1.000 de lei pe zi, până la îndeplinirea obligației, în cazul în care autoritățile locale continuă să întârzie aplicarea acesteia. Sentința nu este definitivă și poate fi atacată în maxim 15 zile de la comunicare.
Amenzile primite de autorități nu ajung să fie plătite din buzunarul celui responsabil pentru comiterea respectivei greșeli și sunt acoperite, de cele mai multe ori, din bugetul instituției. Există însă și câteva excepții, de exemplu atunci când instanța stabilește că responsabilitatea directă îi aparține celui care nu și-a respectat obligațiile sau a acționat în mod ilegal. O altă variantă ar fi ca instituția să se îndrepte către cel care a greșit, în scopul recuperării prejudiciului.
În luna martie, Nicușor Dan și majoritatea membrilor Consiliului General al Municipiului București sunt citați la Curtea de Apel, acolo unde se judecă recursul în procesul cu firma de salubritate Ecovol. Aceștia sunt acuzați că au întârziat punerea în aplicare a unei sentințe anterioare prin care Ecovol a obținut dreptul de a majora tariful de depozitare la groapa de gunoi Vidra, aflată în administrarea respectivei companii.
Pe fond, primarul și consilierii au pierdut iar instanța a decis aplicarea unei amenzi de 20% din salariul minim brut pe economie pentru fiecare zi de întârziere pe care primarul și consilierii trebuie s-o achite în solidar. De asemenea, Consiliul General al Municipiului București trebuie să achite companiei Ecovol suma de 1.000 de lei pe zi de întârziere, până la punerea în aplicare a majorării de tarif stabilită prin hotărâre judecătorească.