Nicuşor Dan i-a trimis pe angajaţii Companiei Municipale de Parking, aflată în subordinea Primăriei Capitalei, pentru a-i soma pe şoferi să plătească parcarea atunci când folosesc spaţiile amenajate în acest sens de municipalitate. Pe adresa redacţiei Româniatv.net, mai mulţi cetăţeni ne-au trimis imagini cu fluturaşii pe care i-au găsit sub ştergătoare prin care sunt avertizaţi că riscă să plătească amenzi, începând din data de 15 august dacă nu achită anticipat serviciul public de parcare.
Astfel, şoferii care nu plătesc taxa de parcare vor fi sancţionaţi cu 200 de lei pe zi şi blocarea maşinii până când dovedesc că au plătit amenda.
Cea mai scumpă taxă de parcare este în zona zero, adică în plin centrul Capitalei, unde şoferii trebuie să achite 10 lei pe oră. Dacă optează pentru un abonament lunar, ar urma să achite 1.050 lei pe lună.
În schimb, abonamentele sunt mult mai scumpe pentru persoanele juridice. În centrul oraşului, Primăria Capitalei percepe o taxă de 100 de lei pentru un abonament pe o zi. Unul valabil o săptămână costă 400 de lei, în timp un abonament lunar costă 1.400 de lei.
ZONA 0
– aria delimitată de străzile:
Piața CA Rosetti – Str. Tudor Arghezi – Str. Dr. Dimitrie G Gerota – Str. Jean Louis Calderon – Strada CA Rosetti – Bdul. Nicolae Bălcescu – Str. Ion Câmpineanu – Calea Victoriei – Splaiul Independenței – Str. Halelor – Piața Unirii – Bdul. Unirii – Bdul. Mircea Vodă – Str Matei Basarab – Bdul. Hristo Botev – Piața CA Rosetti
ZONA 1
– aria cuprinsă între ZONA 0 și străzile:
Piața Francofoniei – Calea 13 Septembrie – Sos. Panduri – Bdul. Geniului – Sos. Cotroceni – Splaiul Independenței – Bdul. Mihail Kogălniceanu – Str. Vasile Pârvan – Str. Berzei – Str. Gării de Nord – Piața Gării de Nord – Calea Griviței – Sos. Nicolae Titulescu – Bdul. Banul Manta – Bdul. Ion Mihalache – Str. Aviator Popișteanu – Bdul. Expoziției – Str. Parcului – Str. Tipografilor – Sos. București_Ploiești – Bdul. Aerogării – Str. Nicolae G Caranfil – Bdul. Beijing – Bdul. Mircea Eliade – Calea Floreasca – Str. Polonă – Str. Mihai Eminescu – Str. Traian – Bdul Pache Protopopescu – Sos. Mihai Bravu – Str. Traian Popovici – Calea Dudești – Bdul. Octavian Goga – Str. Nerva Traian – Bdul. Gheorghe Șincai – Str. Lânăriei – Calea Șerban Vodă – Bdul. Mărășești – Piața Libertății – Str. Mitropolit Nifon – Piața Regina Maria – Bdul. Libertății – Piața Francofoniei
ZONA 2
– aria cuprinsă între ZONA 1 și limita administrativă a Municipiului București
Primarul general Nicuşor Dan a anunţat joi că municipalitatea va amenaja 100.000 de locuri de parcare în centrul Bucureștiului în următorii doi ani.
”Este un proiect de durată, acum parcurge etapele tehnice, apoi va fi licitația ca o firmă să le facă. În 2 ani o să avem 100.000 de locuri de parcare în loc de 10.000”, a spus Nicușor Dan, potrivit Economedia.
Edilul Capitalei susţine că numărul locurilor de parcare plătite trebuie să crească de la 10.000, cât este în prezent, la 100.000.
„Avem aproximativ 10.000 de locuri de parcare plătite în Bucureşti, dar lângă aceste locuri plătite există locuri de parcare gratuite. Şi atunci, puţini oameni parchează în locurile plătite şi toată lumea se duce pe străduţe”, a explicat edilul Capitalei.
„Este nevoie de o decizie politică pentru a taxa parcarea. Ce este în neregulă în momentul de faţă este că faptul că avem aproximativ 10.000 de locuri de parcare plătite în Bucureşti – câteva subterane şi marea lor majoritate supraterane -, dar lângă aceste locuri plătite există locuri de parcare gratuite. Şi atunci, puţini oameni parchează în locurile plătite şi toată lumea se duce pe străduţe şi parchează. (…) Chiar mâine avem o şedinţă de Consiliu General. Aprobăm două milioane de lei pentru studii şi pentru trasarea acestor locuri de parcare, astfel încât să extindem considerabil numărul de locuri de parcare plătite din zona centrală. (…) Trebuie să ajungem de la 10.000 la 100.000 (de locuri de parcare, n.r.)”, a declarat Nicuşor Dan, pentru TVR Info, pe 28 iunie.
Încă din iulie 2021, Nicușor Dan spunea că trebuie corectat „dezechilibrul care vine din faptul că există parcări plătite cu număr mic de locuri şi un număr imens de spaţii de parcare gratuite pe domeniul public”.
„Este o întrebare generală care vizează strategia de parcare. Răspunsul o să-l aveţi în noul regulament de parcare pentru municipiul Bucureşti, pe care îl vom lansa în scurt timp în dezbatere publică. În linii mari, avem un dezechilibru care vine din faptul că avem nişte parcări plătite cu un număr mic de locuri relativ la necesar şi un număr imens de spaţii de parcare gratuite pe domeniul public. Şi atunci nu o să reuşim niciodată să stimulăm bucureşteanul să-şi lase maşina la o parcare periferică, dacă noi luăm bani şi în acelaşi timp oferim locuri de parcare gratuite în mijlocul oraşului. Acesta este dezechilibrul la care noul regulament de parcare, care va cuprinde tarifele de parcare peste tot în Bucureşti, o să răspundă. Nu pot să dau acum, înainte de a lansa în dezbatere publică vreau să mă sfătuiesc cu consilierii generali din majoritate”, a afirmat Nicuşor Dan, întrebat cât va costa parcarea maşinilor în Bucureşti, potrivit Agerpres.