Nicușor Dan recunoaște că a exagerat cu promisiunile electorale: „Am avut ghinion. Oamenii vor o viteză mai mare. Nu e viteza pe care mi-o doresc eu, dar e de 2 – 3 ori mai rapid față de ce am găsit”

Nicușor Dan, primarul general al Capitalei, este invitatul serii la emisiunea „40 de întrebări cu Denise Rifai”, de la Kanal D.
Filip Stan
26 feb. 2024, 00:33
Nicușor Dan recunoaște că a exagerat cu promisiunile electorale:

Nicușor Dan a răspuns la cele mai picante întrebări ale momentului. Primarul Capitalei a vorbit despre alegerile din acest an, despre activitatea de la Primăria București, dar și despre familia lui și aspecte ce țin de viața personală.

  • Vă reprezintă numele Nicușor Daniel Dan?

Nicușor Dan: Când m-am născut, murise o mătușă a tatălui, iar noi stăteam în acea curte și era masa de după înmormântare. Mama însărcinată a zis nu mă duce la spital până nu terminăm. Și s-a întâmplat, n-a mai așteptat, s-a dus la spital, iar masa aceea de înmormântare s-a transformat într-un chef mare. Numele meu e un fel de ștampilă. Acum deja mă reprezintă. Nu mi-am dorit să mă fi numit altfel, acesta e numele meu.

  • Activitatea de pe scena politică v-a adus mai multe porecle. Care este porecla care vă deranjează cel mai tare?

Cred că le-ați spus pe toate. Lumea știe, și aia cu Plicușor. Sunt imun. După 10 – 12 ani sunt imun la orice fel de glumă.

  • Există vreo poreclă care v-ar plăcea?

Numele meu e suficient. Tot din cauza părului meu mare, în liceu, când eram în lotul de matematică, colegii îmi spuneau balaurul.

Citește și Piedone, tot mai descis să se arunce în cursa pentru Primăria Capitalei: „Nu las Bucureştiul pe mâna lui Nicuşor”

  • Pe cine ați înjurat ultima dată?

În mod direct pe nimeni. În gând, mai multe persoane. Oameni politici, dezvoltatori imobiliari, oameni din spațiul public. Chestiunea e că e un dezechilibru între cine apără interesul public și cine atacă interesul public. E un angrenaj mare de oameni care atacă interesul public și nu poți să nu te revolți.

  • De câte ori v-ați spart capul?

Nicușor Dan: De patru ori. O dată la sport, în școala generală. Un coleg mi-a aruncat o cărămidă direct în frunte. Am avut o copilărie normală și fericită. Cu zece luni și jumătate la Făgăraș, cu părinții, și o lună și jumătate cu bunciii. Acolo era „Aminitiri din copilărie”.

  • Cum e să fii la 18 ani unul dintre cei mai buni matematicieni?

În matemartică e mai complex decât în sport. Ce facem noi în liceu e ce se cerceta pe la 1700 – 1800. Ca să devii matematician adevărat mai e de studiat mult, foarte mult. Matematica serioasă e altceva.

  • Ați urmat cursurile facultății de Matematică. Ați plecat în Franța și v-ați întors după șase ani cu master și doctorat. Matematica părea a fi destinul dvs, dar ați renunțat pentru politică. Cât de mult regretați că ați pus matematica între paranteze?

Nicușor Dan: Când am lăsat matematica am știut sigur că mă voi întoarce. Când faci matematică serios, cercetare, când citești mult, îți dezvolți linii de gândire, ele rămân acolo și lucrează. Mult timp visam noaptea matematică. Inițial m-am întors din Franța și am zis avem o problemă, mulți tineri foarte buni pleacă din România și alături de niște colegi am pus pe picioare o școală de elită pentru care am muncit câțiva ani. Apoi am văzut că mă supăra că se demolau case de patrimoniu. Am intrat într-un grup și la scurt timp am înnfințat propria asociație. De acolo a început.

  • În 2008 ați lansat asociația Salvați Bucureștiul. Ați declarat că de la înființare și până când ați demisionat, în 2020, asociația a avut lupte dure în tribunal. De ce a vrut un brașovean să salveze Bucureștiul?

E foarte important, cred eu, pentru un tânăr primul moment când pleacă de acasă. Am făcut armata 9 luni la Bacău, iar apoi am ajuns student la București. În atmosfera anilor 90, când părea că toate orizonturile se deschid, a fost un moment în care eu, ca persoană, m-am dezvoltat și această dezvoltare s-a proiectat pe orașul în care locuiam.

  • Câți dintre parlamentarii români sunt plătiți degeaba?

70%. Am stat 4 ani în Parlament și fiecare dintre partide are 1 – 2 specialiști pe diverse domenii, în rest ceilalți urmează linia. Nu există inițiative. Este un moment în Camera Deputaților, miercuri dimineața, parcă, care se numește „declarații politice”. Și nu e nimeni în sală. Sunt 2 – 3 care spun și reclamă, dar nu e nimeni în sală. E foarte comic.

  • Ați demisionat din USR pentru că partidul se poziționase împotriva referendumului pentru familie. Fiind un susținător al familiei tradiționale, ați spus că vă întoarceți în USR doar dacă partidul își reconsideră poziția. Ați fost acuzat de comportament copilăresc. Ați fost debarcat din USR?

Nicușor Dan: Nu, nicidecum. Eu mi-am dat demisia la 2 – 3 luni după ce câștigasem congresul. Înființasem USR, am avut o activitate de opt – nouă luni, am mai avut un congres, numai că atunci când a venit referendumul pentru familie eu făcusem o promisiune publică. Era o temă această dezbatere și oamenii care s-au înscris în USR aveau teama asta, că partidul se va duce într-o direcție progresistă. Și eu atunci le-am promis că trebuie să fie un partid – umbrelă pentru că celalalte sunt niște partide foarte mari. Atunci când partidul, în mod democratic, a spus noi mergem în direcția asta, eu rămânând acolo mi-aș fi încălcat promisiunea publică.

  • Vă bazați pe voturile minorităților sexuale?

Nicușor Dan: Încerc să obțin votul oricărei persoane care are domiciliul în București, inclusiv pe al reprezentanților minorităților sexuale. Eu am încercat să fiu moderat în această dezbatere în toată perioada în care am avut întrebări. Eu am respect foarte mare față de valorile tradiționale. Legat de chestiunea cu aprobarea marșului, eu am aprobat la toată lumea, inclusiv am aprobat pentru oameni care strigau împotriva mea.

  • V-a făcut PNL primarul general al Capitalei?

Fără discuție. Sprijinul PNL a fost esențial. Atât îndemnul pe care partidul l-a dat pentru susținătorii din București, cât și campania pe care eu nu puteam să o duc la momentul acela. A fost o decizie corectă, care s-a luat greu atunci, între PNL și USR, de a avea un candidat unic. Altfel, Gabriela Firea nu putea fi învinsă. Sunt momente când oamenii politici iau decizii corecte și asta a fost una dintre ele.

  • Ce proiecte ați preluat de la Gabriela Firea?

Foarte multe. Inclusiv de la Sorin Oprescu am preluat, iar cel mai vechi e din 1989. Sunt multe, de la stația de epurare de la Glina, de la finanțările europene pentru termoficare, finanțările de la Ministerul Mediului pentru tramvaie și troleibuze. Problema e să le termini, să faci achizițiile corecte.

  • Cine e mai important, cel care demarează un proiect sau cel care-l duce la bun sfârșit?

Cel care-l duce la bun sfârșit. Dar e important și cum îl demarezi. Noi am pierdut foarte mult timp pe proiecte făcute prost.

  • Câte proiecte ați inițiat dvs?

Cel mai important e cel al reabilitării liniilor de tramvai. 500 de milioane de euro. Sunt multe proiecte pe care le-am inițiat. Avem aduse la viață proiectele pentru pietonalul de-a lungul Dâmboviței, sunt multe proiecte în spitale, multe în parcuri. Podul din Cișmigiu, podul din Herăstrău, sunt multe.

  • Se descurcă mai bine decât dvs un primar de sector?

E o lungă discuție. E o disproporție foarte mare între banii pe care îi are Primăria Capitalei și ce are de făcut și banii pe care îi au primarii de sector și ce au ei de făcut. Școli, parcuri, străzi, curățenia stradală. Nu e normal ca noi să avem mai puțin decât au primăriile de sector împreună.

  • Câți ani vor mai răbda de frig în case bucureștenii?

Nicușor Dan: Iarna asta sistemul a funcționat foarte bine, am avut o medie de 99% de oameni care au avut căldură și apă caldă. În campania din 2020 am promis 50 km pe an. Abia în 2023 am reușit, iar anul acesta probabil vom reuși 70 km. Noi mergem în direcția corectă. Noi am făcut în trei ani cât s-a făcut în mulți ani. Gabriela Firea a făcut 15 km pe an și noi în ultimul an am făcut 50.

  • Două dintre proiectele pentru rezolvarea traficului din Capitală sunt metroul de suprafață și parcări de tip park & ride. Câte parcări ați finalizat și care e situația parcărilor cu plată din București? Cât încasează Primăria pentru amenzile din neplata parcărilor?

Nicușor Dan: Noi încasăm cam 2 – 3 milioane și dăm la STB cam 120 de milioane de lei pe lună. E ceva firesc ca autoritățile publice să subvenționeze transportul public pentru că reduci poluarea și e bine pentru toată lumea. Am avut o creștere de călători în transportul public, e un succes.

  • Câte parcări mari ați făcut?

Nu e nevoie să facem acum. Noi trebuie să restabilim o piață. Avem multe parcări care sunt trei sferturi goale. Noi trebuie să restabilim o piață, să taxăm parcarea în centru. Abia când vom avea în centrul orașului aceste parcări plătite, vom putea face. La park & ride avem exemplul nefericit de la Străulești și de la Cora Pantelimon. Noi le-am plătit și le-am terminat. Când nu ai transport public eficient care să deservească acea parcare, omul nu-și lasă mașina acolo. Parcările cu plată trebuie deservite de puncte mari de transport public.

  • Ați exagerat cu promisiunile electorale?

Noi, în București, nu am mai avut tramvaie noi de la 1989. Acum avem 100 care s-au livrat cam 75. În curând vom avea 100 de tramvaie. Autobuzele electrice au venit deja și circulă pe stradă. Pe partea de modernizare a transportului public suntem în grafic. Pe semaforizare inteligentă discuția e mai nuanțată. Noi am pus un semafor aici, unul aici, unul aici, nu am rezvoltat problema de sistem. Am avut ghinion. În 2023 ne pregăteam să semnăm, dar a fost o serie de contestații. Eu sunt conștient că și eu, din afară, si oamenii vor o viteză mai mare. Nu e viteza pe care mi-o doresc eu, dar e de 2 – 3 ori mai rapid față de ce am găsit. Acum pare totul simplu, când s-au plătit datoriile, dar noi în 2020 primeam întrebări de genul ‘o să mai reziste o iarnă rețeaua de termoficare’ și ‘intră CFR sau nu în faliment’. De acolo am pornit.

  • Care e cel mai plângăcios primar de sector?

Deja e complicat să fie un independent care depinde de votul mai multor partide. Orașul ăsta e special pentru că are sectoare și pe anumite proiecte suntem împreună. Deși mi-am mușcat limba de mai multe ori, am încercat să fiu prietenos cu toată lumea. Disputa cu Negoiță… au fost gesturi de sfidare și sigur că nu poți să colaborezi așa. Negoiță a comis un abuz, așa cum a comis multe altele.

  • De ce vă ascundeți de bucureșteni?

Am început să fiu mai atent la ce declar. Eu sunt un primar independent și am avut un consiliu format din patru partide, din care trei m-au susținut. Ați văzut că o ședință de consiliu nu dă nicio știre. Lucrurile se întâmplă organizat. Fiecare dintre investițiile cu primăriile de sector a trecut prin consiliul general la propunerea mea. Fiecare are o formație. Când am ajuns în poziția asta, am făcut, mușcându-mi limba de multe ori, tot ce e nevoie. Când mă urc în autobuz stau de vorbă cu bucureștenii, care își fac poză cu mine.

  • Ce notă v-ați da la comunicare?

Să-i întrebăm pe bucureșteni, la vot.

  • Câți bani ați trăit din cămătărie?

Eu am plecat în Franța, convins să mă întorc să-mi văd de activitatea de matematician. Eu nu puteam să trăiesc în București din salariul pe care îl aveam la vremea aceea. Investiția aceea de la Predeal e o investiție la un preț corect, nu am înșelat pe nimeni cu ce am luat de la firma de calculatoare de atunci. Tot timpul am fost relaxat în ceea ce privește situația materială. Stăm cu chirie în continuare. Dar știu că oricând, având doctoratul luat, pot să mă duc în orice țară să-mi practic meseria ca să-mi susțin familia.

  • De câte ori vi s-a oferit câte un plicușor cu bani?

Niciodată. Așa discuții, ce am putea să facem, au mai fost. Nu am văzut niciodată un plicușor cu bani întins. Am deranjat așa de multă lume că vă asigur că orice mișcare greșită făceam se afla.

  • Amenințat ați fost?

Niciodată, chiar niciodată.

  • V-ați tunde la zero pentru voturi?

Dacă bucureștenii ar considera că așa trebuie să arate primarul lor, fără discuții aș face-o.

  • De ce blocați dezvoltarea Capitalei?

Actualizarea planului urbanistic general s-a blocat în 2013 și a rămas blocat până în 2022. Pentru a descâlci această chestiune a fost o muncă uriașă. A început să funcționeze, acum sunt toate lucurile făcute. Noi o să propunem un PUG în mai – iunie 2024. Am reușit deblocarea unei chestiuni juridice foarte complicate și realizarea tuturor studiilor care trebuiau făcute. Noi depindem de toate instituțiile care dau aviz. Nu e posibil să dai pe bucăți din București blocuri între case, blocuri pe spații verzi și lumea să asiste nepăsătoare… lumea stă relaxată și îl acuză pe primar că blochează orașul. Avem un PUG în baza căruia se dau autorizații de construire. Am dat 600 de autorizații pe an, câte s-au cerut.

  • Nu v-ați săturat să fiți chiriaș?

Faptul că aici au copilărit copiii, aici s-a născut băiețelul… mie-mi place mult cartierul în care locuiesc. Nu sunt deloc stresat din punct de vedere material. Am un back-up, pot să plec să predau oriunde. Mirabela ar vrea să avem casa noastră. Plătim 590 de euro pe lună, avem o cameră și două dormitoare la mansardă și proprietarul plătește taxa la ANAF. Cam atât.

  • Când ați mers ultima dată cu mașina, vă e frică să înfruntați traficul din Capitală? Vă înscrieți în programul Rabla?

Eu țin la această mașină franțuzească. Acum, de când s-a născut fetița, acum 7 – 8 ani, Mirabela și-a cumpărat o mașină de 10 mii de euro de la Renault cu care circulăm și astăzi.

  • Dvs șofați în Capitală?

Mă duc dimineața cu fetița la școală. Ținând cont că sunt cu fetița în mașină, nu înjur. În gând doar, dar destul de rar.

  • De ce nu v-ați căsătorit?

Eu nu am spus că acest lucru se va întâmpla. E foarte bine așa cum suntem în momentul de față. Suntem bine cu copiii, totul e foarte bine. Atunci când vom avea timp să reflectăm, o să ne gândim. Lucrurile merg foarte bine așa. Tot timpul am fost un om liber și responsabil. Respect foarte mult valorile tradiționale.

  • Cum arată pentru dvs matematica iubirii?

Iubirea e un fel de deschidere către sinele tău și sinele celuilalt. Ca să ai deschiderea asta trebuie să ai încredere. Există multe paliere pe care le-am experimentat. Pe măsură ce trece timpul, lucrurile devin mai adânci, mai serioase, mai fundamentate. Și copiii ajută foarte mult. Noi ne obișnuim cu noi înșine, totul ni se pare banal, dar când vezi copii e un mare moment de bucurie.

  • Ce fel de tată e Nicușor Dan?

În anumite momente, cu autoritate, e important ca copilul să știe că există limite. Dar de cele mai multe ori în jocul copilului. Cred că trebuie să îi dai multă încredere, să nu-i spui că greșește decât când chiar greșește, să-l iei în serios și să simtă că ești lângă el. Ei se bucură foarte mult când mă văd. Lipsește timpul, îmi pare rău că nu am mai mult timp lângă ei. Dar sunt foarte bucuros că există acești doi copii.

Citește și Victor Ponta, informații de culise despre alegerile din acest an: „L-am văzut pe Burduja și m-am simțit bine că e român. Aduceți asemenea oameni, care au făcut o școală”

Spynews
Prima persoană AUDIATĂ în cazul morții lui Andrei Versace. E un personaj temut în lumea INTERLOPILOR
Bzi.ro
Loredana Groza a făcut furori, în costum de baie! La 54 de ani, vedeta arată senzațional! – FOTO
Fanatik.ro
Zodiile care devin bogate până la finalul lunii iulie. Au parte de măriri de salariu și câștiguri neașteptate
Capital.ro
Interzis la volan! Legea care se aplică în toată România. Vei fi reținut pentru 24 de ore
Playtech.ro
Scăpăm de caniculă, vine urgia! Urmează 3 zile de furtuni, vijelii și ploi puternice. Zonele afectate
DailyBusiness
A nins ca în luna decembrie în unele stațiuni
Câți absolvenți au intrat la Politehnică în urma concursurilor de admitere în 2024. La ce facultăți se dă probă scrisă
Spynews
Andrei Versace, bătut cu lopata de un apropiat! Incidentele violente au avut loc după ce “Regele fițelor” i-ar fi furat mașina
Spynews
În ce oraș din întreaga lume e cel mai bine să trăiești. Se află la 500 km de Timișoara, peisajele sunt de vis, iar ahitectura este unică
Evz.ro
O mare companie din România concediază. Sunt probleme uriașe
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate prea mult!
wowbiz.ro
Andrei Versace a sunat la Ambulanță, înainte să fie găsit mort în casă: "A avut niște..."
Cancan.ro
Ipoteză bulversantă lansată în cazul morții lui Andrei Pârvan A fost otrăvit Versace?! 😲
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Motivul pentru care raportul final al necropsiei lui Andrei Versace va fi gata abia peste un an! La ce concluzie au ajuns medicii legiști
Capital.ro
Noi TESTE pentru șoferii din România. Ce analize sunt obligați să facă
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Imagini interzise, de la saună, cu Georgina, iubita lui Cristiano Ronaldo! A intrat într-o pereche de colanți și fanii au reacționat instant
stirilekanald.ro
Doctorița Gavril, ucisă în 30 de secunde! Filmul complet al crimei din Brăila
substantial.ro
Un bărbat atacat de urs în Sântioana, județul Bistrița-Năsăud
MediaFlux
Cine va fi VIITORUL PREȘEDINTE al SUA! CUTREMUR la nivel MONDIAL
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!