Nicuşor Dan se laudă că a concediat 2700 de angajaţi şi anunţă o situaţie „foarte grea” în conturile PMB

Nicuşor Dan le cere consilierilor generali să facă demersuri "pentru ca în aceste zile de dezbatere a bugetului naţional, să remediem situaţia de fapt".
Filip Stan
23 dec. 2021, 08:28
Nicuşor Dan se laudă că a concediat 2700 de angajaţi şi anunţă o situaţie

Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, apreciază că preşedintele PNL Bucureşti, Ciprian Ciucu, „a ales o cale populistă”, atunci când i-a reproşat că nu a făcut reforme şi că nu a redus suficient cheltuielile.

Într-un interviu pentru B1Tv, edilul general a subliniat că în anul care a trecut de la preluarea mandatului, a diminuat cheltuielile de la 3 la 2 miliarde de lei, iar 2.700 de angajaţi au fost daţi afară în urma desfiinţării unor companii municipale.

„Dacă să reduci cheltuielile cu o treime, de la 3 la 2 miliarde, nu înseamnă reformă… nu ştii ce să mai spui. Să dai afară 2.700 de oameni… dacă nici asta nu înseamnă reformă. Ei erau angajaţi ai unor companii pe care le-am desfiinţat. Asta e reforma. Bineînţeles că se mai pot face anumite lucruri şi evident că le vom face în timp pe toate acestea. Numai că lipseşte un miliard. Adică de la trei miliarde la două miliarde a fost un efort pe care l-am făcut anul acesta. De la două miliarde la un miliard e imposibil”, a spus primarul general.

Nicuşor Dan are veşti proaste pentru bucureşteni. Dacă Guvernul nu subvenţionează gigacaloria, PMB va fi „într-o uriaşă dificultate”
Precizările acestuia vin după ce, în urmă cu o zi, el atrăgea atenţia asupra faptului că, potrivit proiectului actual al bugetului naţional, în 2022 veniturile reale ale Primăriei Municipiului Bucureşti ar urma să fie înjumătăţite faţă de cele din 2021. Nicuşor Dan a afirmat că, în contextul în care suma pentru subvenţii ar urma să crească de la 2 miliarde de lei la 3 miliarde de lei, va rămâne doar un miliard de lei pentru investiţii, instituţii de cultură, spitale, infrastructură sau consolidarea clădirilor cu risc seismic.

„Eu am venit şi am spus o chestiune foarte gravă. Din bugetul nostru lipseşte un miliard şi o să ne fie imposibil să ne descurcăm fără miliardul acesta. Domnul Ciucu a ales o cale populistă, în care să profite de moment ca să mă critice, fără să vină cu o soluţie la miliardul care lipseşte (…) Bugetul naţional o să se voteze probabil mâine. O să fie promulgat peste încă una-două zile de preşedintele României. Din momentul acela, o să avem 45 de zile, conform legii, să venim cu bugetul local. O să vin, evident, şi eu cu o propunere – pentru că este atributul meu legal – de buget local al Municipiului Bucureşti. O să aştept şi bugetele alternative ale partidelor din CGMB”, a spus el.

Edilul general a menţionat că, în acest an, cele 19 spitale aflate în subordinea Municipalităţii au primit de la autoritatea locală 200 de milioane de lei, instituţiile culturale (teatre, muzee, circul, centre culturale) au avut un buget de 300 de milioane de lei, iar iluminatul public a reprezentat 80 de milioane de lei.

Andrei Caramitru, lovitură totală pentru Nicușor Dan: Buzăul e la ani lumină de București și de PMB. Acolo la Ciolacu. Faceţi naibii ceva!”
„Eu când vorbesc de două miliarde, vorbesc de un buget redus drastic, pentru că noi am preluat primăria într-o situaţie financiară extrem de dificilă, care avea tot aceleaşi două miliarde venituri, dar care avea cheltuieli de trei. (…) Eu sper în continuare să existe înţelepciunea… pentru că nu este exclusiv responsabilitatea primarului municipiului să rezolve problema asta. Este o responsabilitate comună a celor care conduc oraşul la nivelul Consiliului General, a partidelor lor şi mai ales a celor care conduc România, la nivel general”, a mai spus Nicuşor Dan.

Nicuşor Dan le cere consilierilor generali să facă demersuri „pentru ca în aceste zile de dezbatere a bugetului naţional, să remediem situaţia de fapt”: Altfel vom fi într-o situaţie foarte, foarte dificilă

Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, le-a cerut consilierilor generali să facă demersuri, în perioada în care bugetul naţional este dezbătut în Parlament, pentru a „remedia situaţia” în ceea ce priveşte bugetul municipiului Bucureşti. „(…) altfel vom fi într-o situaţie foarte, foarte dificilă”, a punctat Dan.

Nicuşor Dan a afirmat, la începutul şedinţei Consiliului General al Municipiului Bucureşti, că subiectul cel mai important în aceste zile este bugetul naţional.

„Sunt mai multe subiecte importante pe ordinea de zi de astăzi, dar subiectul cel mai important al acestor zile este bugetul naţional, proiectul de buget naţional care a început să fie dezbătut în Parlament şi, aşa cum arată el acum, şi dacă bugetul naţional, aşa cum arată el acum, o să fie aprobat, Primăria Municipiului Bucureşti va avea venituri reale în 2022 la nivelul jumătate din veniturile reale din 2021, ceea ce ne va pune într-o situaţie imposibil de realizat a atribuţiilor pe care le avem. Nu există instituţie care să poată să funcţioneze cu bugetul la jumătate”, a declarat primarul general al Capitalei.

El a amintit „marea criză din 2010”, arătând că „scăderea PIB-ului României a fost de doar 10% şi vă aduc aminte ce s-a întâmplat, România a fost nevoită să micşoreze salarii şi tot ce s-a întâmplat atunci”.

 

„Datele financiare le cunoaşteţi, bugetul Bucureştiului – 10 miliarde de lei. Din acest buget, şi în 2021 şi în 2022 Primăria Municipiului Bucureşti – 4 miliarde, primăriile de sector împreună – 6 miliarde. Diferenţa că faţă de 2021, când cele două subvenţii împreună au fost două miliarde de lei şi ne-au rămas două miliarde pentru toate celelalte servicii, sănătate, instituţii de cultură, străzi, iluminat public, consolidat clădiri cu risc seismic şi toate celelalte, în 2022 chiar dacă noi mărim proporţional tariful bucureştenilor la sistemul de încălzire centralizată, subvenţia tot va fi două miliarde de lei. Din cele 4 miliarde de lei pe care le vom avea, vom plăti 3 miliarde de lei pe subvenţii şi ne va rămâne un miliard pentru celelalte servicii pe care le-am enumerat. Asta este uriaşa dificultate pe care o s-o avem dacă lucrurile rămân exact cum sunt în momentul ăsta”, a explicat Nicuşor Dan.

El a reiterat că a propus „două lucruri” în discuţiile avute în special cu Ministerul Finanţelor.

„(…) am propus pe de-o parte ca statul să ajute în mod proporţional UAT-urile care au sisteme centralizate de încălzire; din păcate, în bugetul naţional, în proiectul de buget nu găsim acest ajutor decât pentru acele UAT-uri care au şi sistem de producţie şi numai pentru diferenţa până la 250 de lei/MW preţ gaz. Şi al doilea lucru: este o disproporţie vădită între bugetul Primăriei Municipiului Bucureşti minus subvenţii şi bugetul sectoarelor. Şi pentru că am avut această creştere uriaşă a facturii la termie am propus ca această creştere să fie suportată proporţional şi de Primăria Capitalei şi de primăriile de sector. Din păcate, nici această propunere nu se regăseşte în proiectul legii bugetului. În această situaţie, pentru că suntem cu toţii oameni politici, vă solicit, doamnelor şi domnilor consilieri generali să faceţi demersuri şi dumneavoastră, cum încerc să le fac şi eu, demersurile pentru ca în aceste zile de dezbatere a bugetului naţional, să remediem situaţia de fapt, pentru că altfel vom fi într-o situaţie foarte, foarte dificilă şi nu vom putea să facem lucrurile pentru care oamenii ne-au trimis aici”, a subliniat Dan.

Anterior, primarul general al Capitalei a prezentat situaţia veniturilor municipalităţii în cadrul unor declaraţii de presă, afirmând că instituţia va avea, în 2022, venituri reduse la jumătate faţă de veniturile reale din 2021, ceea ce va pune Primăria Bucureşti în imposibilitatea de a asigura serviciile publice pe care le are în atribuţii.

Spynews
Horoscop miercuri, 24 iulie 2024: Peștii vor avea parte de o surpriză plăcută
Bzi.ro
Momentul în care polițiștii din Leeds, Anglia, iau cu forța copiii rromilor! De aici a început tot scandalul – VIDEO
Fanatik.ro
Se schimbă vremea în România: un ciclon cu temperaturi scăzute și furtuni puternice ajunge în țara noastră
Capital.ro
Amendă dacă nu ai acest aparat în mașină. Este obligatoriu pentru șoferi
Playtech.ro
Se închide circulația pe Autostrada Soarelui! Pe unde să circuli ca să ajungi la mare
DailyBusiness
Ce pensie vei primi dacă ai lucrat 15 ani cu carte de muncă
Adevarul
Argument neobişnuit folosit de o avocată din Italia pentru a salva un urs care a atacat un turist: poate fi relocat în România
Spynews
Suspectul în cazul crimei din Brăila și-a sunat mama din arest! Ce i-a spus despre acuzațiile procurorilor
Spynews
Mâncare cu viermi pentru bolnavii de leucemie. Ce spun cei de la Spitalul Fundeni din Capitală / Video tulburător
Evz.ro
Acești șoferi nu mai au scăpare. Amenzile curg în ultima vreme
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
FOTO. Fotomodelul de 33 de ani se iubește în secret cu jucătorul mai tânăr cu 11 ani decât ea!
wowbiz.ro
Andrei Versace a sunat la Ambulanță, înainte să fie găsit mort în casă: "A avut niște..."
Cancan.ro
Ultimele ore din viața lui Andrei Versace. Pe cine a sunat înainte de a muri și ce i-a cerut să-i aducă 😲
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Primele declarații făcute de presupusul autor al crimei din Brăila: „Am fost acolo”. Ce spune bărbatul despre vizita făcută Marinei, doctorița ucisă în propriul cabinet
Capital.ro
Au intrat banii pe carduri. Statul a efectuat plățile pe 22-23 iulie. Românii să-și verifice contul
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
Cuplu bombă în sportul românesc: Denis Alibec se iubește cu Anca Surdu, o gimnastă campioană europeană și mondială, devenită vedetă TV la Exatlon
stirilekanald.ro
Bombă în cazul morții lui Andrei Versace! Cine era cu el în apartament
substantial.ro
Sms Candidat al Partidului Democrat, Kamala Harris Se Apropie de Donald Trump în Sondaje
MediaFlux
BANI ÎN PLUS pentru 3 milioane de pensionari. Care va fi CEA MAI MICA pensie
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!